«Маленький вірус може нас цілком перезорієнтувати». Владика Борис Ґудзяк – про 2020 рік

1571 0
Від Карпат до Донбасу українці знаходяться в екстремальних умовах, каже митрополит.
ФОТО: THEUKRAINIANS

ФОТО: THEUKRAINIANS

2020-тий рік був нелегким, з огляду на пандемію та збіднення українців, але це був також час для солідарності, який навчив нас, що ми всі залежимо один від одного, і у цих обставинах ми не можемо самотужки врятуватися. Про це в інтерв’ю «Українській правді» розповів митрополит УГКЦ, голова Філадельфійської архиєпархії в США, президент Українського католицького університету у Львові владика Борис Ґудзяк.

Читайте також: Як подарована цукерка і розмова врятували одну душу. Історія доброго Миколая

Владика Борис Ґудзяк каже, що став менше цікавитися політичним життям України, натомість його увага зосереджена на людях, на людському досвіді. Митрополит нагадує, що «ми любимо Україну тільки, коли любимо конкретних українців». 

«Я став менше цікавитись політичним життям України. Моя увага зосереджена на людях, на людському досвіді. Досвіді не якоїсь верхівки в Києві, а жертв, скажімо, повені, яка була в Карпатах. Десь перед очима моїми є ці переповнені лікарні, люди, які не можуть дозволити собі медикаментів чи не мають до них доступу. На людському досвіді хлопців і дівчат в окопах на сході. Тобто від Карпат до Донбасу українці знаходяться в екстремальних умовах», – говорить Борис Ґудзяк.

Читайте також: «Неймовірний дар після пережитої кризи». Дружину львівського священника від'єднали від ШВЛ 

Владика також наголошує на недоречностях в діях президента та уряду.

«Є також чимало розчарувань і проблем, остання з яких – призначення пана Шкарлета міністром. Здавалося, уряд, який прийшов до влади, чи то радше влада, яка прийшла до правління на гаслах боротьби з корупцією, не могла б такого допустити», – вважає владика.

Він вважає, що проблема цього призначення багато чого виявляє, бо зроблена всупереч принциповій позиції та аргументації провідників української освіти. 

Він говорить, що політики приходять зі своїми гаслами і відходять часто, на жаль, з невиконаними обіцянками – і цикл маніпуляцій і корупції продовжується.

Читайте також: Рондель, запрашка і братрура, або Про що говорять галицькі господині напередодні Різдва 

Коментуючи перемоги у 2020 році Владика каже, що перемоги українців є в малих речах, у щоденних кроках. «Вони залишаються у моральній скарбниці та збагачують наш народ», – вважає владика.

Натомість реальною поразкою України є збіднення людей.

«Узагалі один з болючих наслідків цієї ковідної кризи, пандемії у світі – збіднення бідних і ріст в ширині й глибині провалля між заможними, багатими і маргіналізованими», – зазначає митрополит.

Також поразкою останніх двох чи навіть двох з половиною десятків років є вимушена міграція 10 мільйонів українців.

«Факт, що не може бути України без українців. Українців в Україні стає чимраз менше. Спостерігаю, як розвивається українська культура. Ще ніколи не було стільки українських книг, українських фільмів. Ще ніколи не розвивалася так українська наука!  Світ усвідомлює Україну. Українці стають глобальними – є громади в Китаї, Єгипті, не лише в Європі, Америці чи в Австралії. Українська свобода і український світ росте. Властиво, світ ще ніколи не був таким українським», – говорить Борис Ґудзяк.

Читайте також: Від класики до авангарду. Як львівські митці творять сучасну ікону

Владика також прокоментував заголовок матеріалу видання Time, яке назвало 2020-ий найгіршим роком.

«Це вдалий заголовок, на який всі клікнуть – він відповідає відчуттям, досвіду великої кількості людей. Але самі автори цього числа журналу пишуть, що не 2020-й найгірший – а ми просто гірших не пам’ятаємо. Не пам'ятаємо Столітньої війни та інших великих воєн, чуми – Чорної смерті, яка забрала 20% населення Європи, іспанки, коли в 1918-1920 померло, за різними даними, 40-50 мільйонів, Великої Депресії, Голокосту і Голодомору. Звичайно, рік важкий, але у ньому є можливості для солідарності», – наголошує Борис Ґудзяк.

Водночас цей рік навчив нас іншого, що ми всі залежимо один від одного, у цих обставинах ми не можемо самотужки врятуватися, говорить владика.

«Я довший час був у такому ритмі проєктів, стратегій – тепер бачу, що маленький вірус, субмікроскопічний, може нас цілком перезорієнтувати. І йдеться не лише про вірус, очевидно. Йдеться про наші ілюзії», – підсумував Борис Ґудзяк.

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!