Мало мати свободу, треба бути гідною і вільною людиною. Глава УГКЦ у Львові

2244 0
Приклад учасників боротьби за свободу і незалежність України надає сенсу і змісту нашій сьогоднішній боротьбі.
Фото: Блаженній Святослав

Фото: Блаженній Святослав

У День Гідності і свободи Блаженніший Святослав (Шевчук) та День Собору Архистратига Михаїла під час Архиєрейської літургії зі собору св. Юра у Львові закликав вірян бути гідними та вільними, вшанувати пам'ять Героїв та учасників національно-визвольної боротьби.

Читайте також: Український гурт презентував кліп до дня Гідності та Свободи

«Архистратиг Михаїл нас вчить, щоб у кожних випадках ми були мудрими, вміли бути гідними і вільними. Цього дня Україна святкує День Гідності і свободи. Замало мати гідність, треба бути гідним. Треба жити відповідно до тої гідності, яку ми отримали, як християни і громадяни незалежної Української держави. Мало мати свободу, треба бути свобідним, навчитися бути вільною людиною. А що це означає? Бути вільним – означає завжди обирати добро», – заявив Блаженніший Святослав.

Він пояснив, що якщо хтось думає, що свобода це можливість вибирати добро або зло, то той носить у собі дух рабства, того легко спокусити. Справжня свобода, за словами глави УГКЦ, переживається як досвід особистого свобідного буття, коли людина не сумнівається, що їй робити, коли вона завжди в усіх обставинах обирає добро, яке помагає їй відкрити свою гідність, щоб любити Бога і ближнього.

Читайте також: Блаженніший Святослав очолив літургію до десятиліття заснування Львівської митрополії УГКЦ. Де подивитись

Блаженніший Святослав (Шевчук) зазначив, що приклад учасників боротьби за свободу і незалежність України надає сенсу і змісту нашій сьогоднішній боротьбі.

«Сьогодні поминаємо Героїв Небесної Сотні, Революції гідності і свободи, поминаємо усчасників національно-визвольних змагань. Їхній приклад, особистий життєвий вибір показує, для чого треба жити і вартує вмирати. Їхній пркилад надає сенсу і змісту нашій сьогоднішній боротьбі», – переконаний Блаженніший Святослав.

При цьому глава УГКЦ пригадав слова одного із в'язнів донецької катівні, який розповідав, що витримати тортури міг тільки той, хто не втратив змісту свого життя і своєї боротьби.

Читайте також: Сьогодні – День гідності і свободи. Які заходи відбудуться у Львові 

«Коли я вибираю любити Україну, то мене ніхто ніколи не знеохотить. Тому так важлива ця пам'ять про наших героїв у День гідності і свободи і у День Архистратига Михаїла, який закликає нас бути учасниками перемоги добра над злом, гідності над безчестям, свободи над рабством», – підсумував глава УГКЦ.

Нагадаємо, сьогодні, у неділю, 21 листопада у соборі святого Юра у Львові відбулася Архиєрейська літургія з нагоди десятиліття заснування Львівської митрополії УГКЦ, її очолив Блаженніший Святослав. Переглянути літургію можна тут:

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!