Політична реклама

Малюкам корисно вживати козяче молоко

3764 0
Білки ко­зя­чо­го мо­ло­ка апріорі лег­ше за­сво­ю­ють­ся, ад­же для їх роз­щеп­лен­ня потрібно мен­ше ферментів.

За своїм скла­дом ко­зя­че мо­ло­ко ближ­че до жіночого, ніж ко­ров'яче: у ньо­му більше білка, жирів, мікроелементів і вітамінів, а ось лак­то­зи мен­ше, то­му при лактозній недостатності во­но пе­ре­но­сить­ся кра­ще.

Ще од­на пе­ре­ва­га: відсутність білка аль­фа-S1-казеїну, який є в ко­ров'ячо­му молоці і особ­ли­во час­то викликає алергічні реакції.

Як­що у ма­лю­ка ви­я­ви­ла­ся алергія на білок ко­ров'ячо­го мо­ло­ка, лікарі час­то ре­ко­мен­ду­ють замінити йо­го ко­зиним. За­зви­чай цьо­го за­хо­ду буває до­статньо, щоб всі симп­то­ми зник­ли.

Про­те потрібно пам'ята­ти, що у 15% дітей з алергією на білок ко­ров'ячо­го мо­ло­ка розвивається пе­рех­рес­на алергія на білки ко­зя­чо­го. З цієї при­чи­ни вво­ди­ти йо­го в раціон теж потрібно обе­реж­но.

Пра­виль­на до­за

Неадаптовані молочні про­дук­ти не мож­на да­ва­ти ма­лю­кам мо­лод­ше ро­ку. Суміші на основі ко­зя­чо­го мо­ло­ка, які крихітці мо­же при­зна­чи­ти тільки лікар для вирішення конкретної про­бле­ми, в цю категорію не вхо­дять.

Після ро­ку і до шко­ли за раз дитині мож­на да­ва­ти не більше 250 мл (об­сяг од­но­го го­ду­ван­ня), а до­бо­ва порція не по­вин­на пе­ре­ви­щу­ва­ти 450-500 мл. По­ло­ви­ну щоденної до­зи мож­на про­по­ну­ва­ти дитині на ніч в чис­то­му вигляді замість кефіру, дру­гу до­да­ва­ти в стра­ви.

Облік і кон­троль

Перш ніж за­про­по­ну­ва­ти дитині склян­ку ко­зя­чо­го мо­ло­ка, важ­ли­во перевірити йо­го дже­ре­ло і підготувати до вжи­ван­ня. Найбезпечніше ку­пу­ва­ти пас­те­ри­зо­ва­не або стерилізоване мо­ло­ко в магазині.

Як­що ви жи­ве­те за містом і хо­че­те да­ва­ти малюкові мо­ло­ко від сусідської ко­зи, потрібно бу­ти твер­до впев­не­ним у то­му, що тва­ри­на здо­ро­ва.

Кра­ще, як­що ваші здо­гад­ки бу­дуть підкріплені відповідною довідкою від ве­те­ри­на­ра, хо­ча у кіз імунітет до хво­роб знач­но ви­щий, ніж у ба­гать­ох інших домашніх тва­рин.

Але навіть як­що всі до­ку­мен­ти в по­ряд­ку, нез­би­ра­не мо­ло­ко пе­ред го­ду­ван­ням обов'яз­ко­во потрібно кип'яти­ти.

Джерело: dytyna.info

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!