Маркіяну Мальському суд обере запобіжний захід. Він каже, що підозра – безпідставна

3850 0
Прокуратура Львівської області підозрює колишнього керівника Львівської ОДА у службовій недбалості.
Фото: Ірина Діденко

Фото: Ірина Діденко

Галицький суд Львова розгляне запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання колишньому голові Львовівської ОДА Маркіянові Мальському. Про це під час брифінгу повідомила прокурорка Львівської області Ірина Діденко.

Ідеться про продаж землі курорту «Едем Резорт», що належить львівському бізнесмену Ігорю Кривецькому.

«Під час моніторингу рішень влади виявили таке розпорядження і з’ясувалось, що це не земля, як ідеться в розпорядженні, а велика, на 9 гектарів, водойма, що в принципі ніколи і ніким не може бути відчужена. Кожен підприємець знає, що коли ідеться про проточну водойму, то тут може бути щонайбільше оренда. Також є питання до того, як це майно оцінили, тому що його не можна оцінювати. Його оцінили у трохи більше 7 млн і відчужили як земельну ділянку, ніби озера там не існує. Але воно там є», – говорить Ірина Діденко.

Сам Маркіян Мальський у коментарі Tvoemisto.tv сказав, що вважає вручену йому підозру завчасною та безпідставною.

«У підозрі ідеться, що ЛОДА неналежно перевірила усі деталі. Провадження стосується документу, датованого 7 серпня 2019 року. Тоді я перебував на посаді близько місяця. Фактично процедура оформлення цієї ділянки орендарем у власність розпочалась ще у 2018 році. Я вірю, що в процесі слідства будуть належно встановлені ці та інші обставини. Зараз це, на жаль, не так. Тому я вважаю, що підозра оголошена завчасно і безпідставно», – говорить Маркіян Мальський.

Він додає, що ЛОДА отримує інформацію про статус земельних ділянок від профільних органів і за їх погодження.

«Існує багато державних органів, які наглядають за водними об’єктами. Їх печатки були на всіх документах і відомості про водні об’єкти – відсутні. У посадовців ЛОДА відсутні спеціальні знання і навіть повноваження переоцінювати інформацію щодо статусу земель та вносити зміни в офіційні документи», – каже ексголова ЛОДА.

Маркіян Мальський говорить, що йому немає що приховувати і він готовий співпрацювати зі слідством. Ірина Діденко, у свою чергу, каже, що важко не знати, що на зазначеній ділянці є озеро.

«Я думаю, що уся Львівська область знає, що таке "Узлісся", що таке землі рекреації і про що йдеться», – каже прокурорка Львівської області.

За словами Ірини Діденко, рішення, що підписав Маркіян Мальський, одразу призвело до наслідків, але перед тим були й інші рішення.

«Ми наразі почали з історії, де є достатньо доказів, щоб повідомити про підозру. Але це не означає, що досудове розслідування закінчене. Досліджуємо все, зокрема і розпорядження ще одного ексголови – Олега Синютки. Щоправда, там ідеться про оренду, а не про те, щоб віддати у власність. Але є питання про зміну цільового призначення, про законність забудови», – розповідає Ірина Діденко.

Вона додає, що прокуратура Львівської області також скеровує до суду клопотання про арешт зазначеної ділянки і паралельно є цивільний позов прокурора про повернення її у державну власність.

ТзОВ «Узлісся», згідно з даними системи Youcontrol, належить Ігорю Кривецькому, колишньому нардепу та спонсору партії «Свобода». Торік, як писали Наші Гроші. Львів, він привласнив 65,5 га землі навколо курорту «Едем Резорт». Три ділянки загальною площею у 65,51 га поблизу Стрілок утворили з паїв площею 2 га, які сільська рада Стрілок надала учасникам АТО та місцевим мешканцям для ведення сільського господарства ще у 2017 році.

Нагадаємо, що Маркіян Мальський очолив Львівську обласну державну адміністрацію 6 липня, а вже 24 грудня президент Володимир Зеленський звільнив його з цієї посади.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!