До центру – 10 хв пішки. У Львові хочуть змінити систему паркування

18550 0
Що найбільше гальмує процес створення прибуткових паркінгів у Львові? Як можливо покращити організацію руху поблизу центру міста? Чому мешканці районів ще не готові платити за паркування? На які європейські країни варто орієнтуватися, аби зменшити кількість приватного транспорту в центральній частині Львова? Про це і не тільки говорили під час дискусії «Твоя урбаністика. Виклики сучасного міста», організованої Tvoemisto.tv у рамках Форуму видавців.
Фото: lypneva.com

Фото: lypneva.com

До чого прагне Львів

Центр Львова, який має сформовану структуру ще від Середньовіччя, ніколи не стане пристосованим для автомобілів. Тому майбутнє центральної частини міста – без приватного транспорту, – вважає головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

«Якби держава дала нам можливість приймати рішення про паркування на місцевому рівні, то інвестори швидко прийшли б до Львова. Я навіть знаю тих, які готові за таких умов інвестувати у паркінг одразу, – розповів він. – А поки що це лише збиткові проекти, які потрібні місту, але не інвесторам».

«Найголовнішою ж є сама доктрина, – додав головний архітектор. – Ми можемо збудувати паркінги навколо центру (потрібно поставити лише 1500 машин) і таким чином зробити більше простору для пішоходів, велосипедистів та громадського транспорту. Від машини до центру водій муситиме йти пішки тільки 10 хвилин. Але ж наші люди звикли навіть за хлібом їздити на авто».

Читайте також: А де я маю стати?! 20 місць у Львові, де водії порушують правила паркування. Фото

вул. Листопадового Чину (поблизу парку імені Франка)

Якщо жити за принципом, що за декілька років кожен львів'янин матиме машину, то доведеться все знести й створити восьмисмугові дороги. Так Львів не зміниться на краще, – переконаний дизайнер (художник-конструктор) ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олександр Шутюк. «Європейські міста вже через це пройшли, «перехворіли» ще у 60-70-х роках. Ми можемо дивитися на їхній досвід. Не ходити по тих самих граблях, а хоча б трохи їх переступати», – сказав він.

Досвід країн Європи

За словами Юліана Чаплінського, Львів може орієнтуватися на Відень. «Там потрібно платити за паркомісце будь-де, – розповів головний архітектор. – У центрі міста можна ставити машину лише там, де є розмітка. Якщо ж водій порушить – авто моментально забирають на штрафмайданчик».

Система управління парковками у Відні.
Електронні табло інформують водіїв про найближчі підземні гаражі
та наявність там паркомісць

Олександр Шутюк навів приклад ще двох європейських країн: «У Німеччині, наприклад, людина чітко розділяє. У сусіднє місто до родичів щось завести – це машиною. Пересуваючись по місту у справах (зважаючи на вартість парковки), німці часто користуються громадським транспортом. До речі, у Нідерландах, де є дуже багато велосипедистів, між містами на магістралях – шалений потік автомобілів. Багато мешканців цієї країни мають власне авто, але вулиці в містах сплановані так, щоб обмежити користування приватним транспортом».

Дороги в Нідерландах, де велосипедисти мають багато простору
і перевагу в русі (фото: carshelp.by)

Львів’яни не готові платити за паркінги в районах

Юліан Чаплінський зазначив, що процес побудови паркінгів у Львові варто обговорювати з мешканцями. За його спостереженнями, зараз львів’янам бракує усвідомлення необхідності таких паркінгів у районах міста. Платити за це поки що також готові не всі.

«Люди, наприклад, скаржаться на припарковані автомобілі на хідниках поблизу вулиці Варшавської, – пояснив він. – Там є чудова ділянка під паркінг. Але в мене виникає питання: якщо ми обгородимо стовпчиками хідники, чи будуть львів’яни ставити свої авто на платний паркінг? Думаю, що ні. Вони будуть їхати аж до Брюховичів, кидати машини в лісі, йти пішки назад, аби лише не платити зайвих 5-10 гривень».

«Окрім того, ми змушуємо девелоперів створювати паркомісця у новобудовах. Однак львів’яни не хочуть їх купувати, адже їм зручніше лишати авто на газонах або подвір’ях. Дехто може їздити на автівці за 100 тисяч доларів, але так і не купити собі паркомісце за 15 тисяч доларів», – додав головний архітектор Львова.

Новобудова на вулиці Пасічній у Львові (фото: orikzz.blogspot.com)

Вуличне паркування – найбільш неефективне використання простору міста

Вуличний простір у місті має належати мешканцям, а не автомобілям. Інвестор, який би погодився побудувати паркінг у Львові, не прийде доти, доки у місті не будуть встановлені чіткі «правила гри» щодо порушників. Про це говорив керівник Інституту стійких транспортних систем ЛКП «Львівавтодор» Олег Шмід під час дискусії «Паркування у Львові: проблеми та перспективи».

Читайте також: Паркування у центрі Львова: що є і що буде

«Вуличне паркування – найбільш неефективне і несправедливе використання простору міста, – зазначив він. – Усі міста, які зараз реалізують програму стійких транспортних систем, намагаються відмовитися від нього, уникнути його. На 100% цього ще не вдалося досягти нікому. Але ми знаємо успішні приклади міст Західної Європи, Північної Америки, які досягли дуже багато в гармонійному існуванні всіх категорій учасників дорожнього руху. Це комфортні міста, вони відмовляються від вуличного паркування».

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!