Майдан триває. Історія четверта

3159 0
Євромайдан для кожного означав щось своє. Чогось навчив, щось підтвердив чи спростував. Чого ми досягнули на Революції гідності і продовжуємо досягати далі? Tvoemisto.tv розпитало людей, які активно брали участь у подіях Євромайдану, про те, що для них означає Майдан сьогодні, які події їм запам’ятались найбільше, а також що робити, аби не лише не втратити те, що ми здобули, а й примножити наші успіхи.
Фото: ucu.edu.ua

Фото: ucu.edu.ua

Наша героїня – керівник Львівської бізнес-школи (LvBS) Українського католицького університету Софія Опацька побачила українців більш щирими, вдячними і добрими завдяки Майдану. А ще – сама почала більше цінувати звичні речі, наприклад, відпустку з сім’єю.

Ми про Майдан згадуємо, доволі часто згадуємо. Але питання, чи ми його дійсно продовжуємо. Звичайно, так, як ми прожили останній рік, в тому числі, в такій емоційній напрузі, в ній не можна продовжувати жити. Якось потрібно ці емоції вгамовувати і структурувати в якісь дії. З іншого боку – як не втратити цієї емоції, адже вона була різною, в тому числі, дуже позитивною і дуже багатьох людей підштовхнула до якихось дій.

Як це триває для мене? В перше чергу, через роботу, хоча, здавалось би, недостатньо просто виконувати свою роботу… Останнім часом часто повторюю, що за останній рік бізнес навчився робити багато речей, які йому були невластиві до Євромайдану. Він став жертовнішим, не настільки агресивним до людей. Людина і гідність людини стали більш зрозумілими для бізнесу за останній рік. Будучи більш жертовним, бізнесу треба виконувати свою первинну функцію – він має ставати більш конкурентоспроможним. Це буде внеском бізнесу в розвиток економіки України, в її сприйняття у світі.

Ми розуміємо, що має змінитись система управління в країні, мають прийти нові люди на державну службу. В нашому розумінні державна служба і місцеве самоврядування – це так званий public service, люди які служать своєму народу. Тому в Українському католицькому університеті ми започаткували програму Good governance. Її мета – готувати людей, які планують йти на державну службу чи вже є на ній, і хотіли б стати тими, хто служить своєму народу.

Уроки Майдану. Для мене це – така собі намацальність слів, які досі її не мали. Що таке демократія, що таке – людська гідність. Це все стало дуже конкретним для нас і виражається, в першу чергу, в довірі. Я побачила дуже багато довіри між людьми серед дуже різних середовищ. Можливо це щось, що було більш притаманне УКУ і до Євромайдану, але ми менше це бачили в щоденному житті, в щоденних діях.

Я дуже цінувала цього року відпустку зі своєю сім’єю. Ми розуміли, що у нас був свого роду привілей, адже дуже багато людей не мали такої можливості. Ми провели цей час разом, це дуже цінувалося.

Найсильніша емоція у мене була від подій 1 грудня. Пригадую, коли потік людей йшов вниз по бульвару Шевченка, до мене тоді прийшло усвідомлення: я неодноразово була в потоці людей, який йшов на мітинг чи віче, але в той момент вже було по-іншому, люди, які знаходились, там вони дуже свідомо там були. Це було дуже свідоме рішення, чому вони опинилася там у той день. Вони не буди випадковими!

Приємні спогади. На Миколая ми роздавали образки з Миколаєм (на Майдані). Хор УКУ їздив туди з виступом. Це дуже позитивний спогад, бо люди брали образки і казали, а дайте ще один, я передам комусь з друзів. Це настільки в той момент цінувалось! Це ніби дрібничка, але люди за це були вдячні. Те, що в цей момент було очевидним, люди вміли дякувати. В нашому суспільстві люди часто не вміють дякувати… Майдан – це місце де люди вміли дякувати, вміли бути вдячними за дуже дрібні, нескладні речі. Вони все це цінували, і це для мене дуже позитивно!

Читайте також «Майдан триває. Частина третя»


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!