Майдан триває. Історія третя

3618 0
Напередодні річниці Євромайдану в Україні ми поставили собі запитання: чи закінчився він? І дійшли висновку, що Революція Гідності триває. Щодня, у кожному вчинку кожного з нас, у діях і бездіяльності, у словах і рішеннях. Відтак, Tvoemisto.tv розпитало людей, які активно брали участь у подіях Євромайдану, про те, що для них означає Майдан сьогодні, які події їм запам’ятались найбільше, а також що робити, аби не лише не втратити те, що ми здобули, а й примножити наші успіхи.

Ще один наш герой – студент факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка, журналіст Дмитро Пальчиков. Був на Майдані у ніч першого розгону.

 

Про першу ніч розгону. Найбільше запам’ятався момент, коли почався розгін. Я приїхав з кількома друзями. Дівчата, що були з нами в той момент варили чай. Я підійшов до ялинки і зустрів там друга з «Правого сектору», розмовляв з ним. Все почалося десь по 4 годині ночі. Коли «Беркут» вбігав у стеллу, хлопці взялися за руки і закрили грудьми дівчат. Перед очима була така картина: панічний жіночий крик, б’ється скло, збоку розривається шумова граната, а з іншої сторони - людина з розбитою головою. Ця картинка у мене в голові залишиться на все життя.  Тоді я усвідомлював, що це була точка неповернення, що просто так все вже не може закінчитися.

Про найтепліші спогади. Ми приїхали в Київ у передніч розгону, нам не було де жити. Ми пішли у кординаційний центр Майдану, де різні люди залишали свої номери, щоб безкоштовно поселяти майданівців. Взяли номер жінки, яка погодилася переночувати нас. Година 11 вечора поїхали до неї додому на Троєщину. Ми зовсім не знали хто це. Жінка виявилася викладачкою Києво-Могилянської академії, філософом. Нам стало дуже приємно, що такі хороші люди підтримують цей протест. Ми з нею дуже довго розмовляли про філософію, про життя, пили чай. Вранці поїхали на Майдан і залишилися на ніч. Це була власне ніч розгону.

Про те, чи закінчилася революція. Революція не закінчена, не можна казати:  «Коли була Революція гідності...» Вона продовжується, але в іншій формі, у формі військового конфлікту.  Я журналіст, тоді виходив на Майдан як громадянин. Зараз як журналіст намагаюся висвітлювати події, що відбуваються в зоні АТО, крізь призму людей, які там воюють. Я спілкуюся з комбатами, з самим бійцями. Хочу показати людям, що відбувається зараз, як воно відбувається, і які треба з цьогго зробити висновки.

Про особисті зміни після Майдану. У мене змінилося ставлення до корупції. Хоча й до того були певні принципи, але я не намагався ними когось заразити. Зараз я хочу пояснити людям у таких випадках, що виходить протиріччя, коли ти з одного боку виходиш на Майдан, а з іншого – даєш хабара.

Читайте також: Майдан триває. Історія перша та друга


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!