Майоліка на стінах Львова: 10 адрес. Фото

6767 0
На стінах будинків Львова досі можна знайти багато майолікових елементів, що притаманні для стилю пітореск.
Майолікова плитка на фасаді будинку на вулиці Богомольця, 6 (facebook.com/LvivArchitecture)

Майолікова плитка на фасаді будинку на вулиці Богомольця, 6 (facebook.com/LvivArchitecture)

Майоліку також часто називають глазурованим фаянсом або глазурованою теракотою. Це пресована керамічна плитка з кольоровою основою, покрита прозорою або непрозорою глазур'ю, на яку нанесений яскравий малюнок. Майоліка досить міцна, має м'які, округлі форми, але має високопористу основу, що обмежує її застосування. Тривалий час була популярна для оздоблення фасадів будинків у великих містах.

Читайте також:  Уроки архітектури Твого міста: пам’ятки княжого Львова

Мода на оздоблення фасадів майоліковими елементами поширилася у Львові з кінця 80‑х років ХІХ століття, коли вони стали своєрідною візитівкою піттореску – стилю у мистецтві, який передував ампіру; в Україні збереглися кілька зразків споруд у цьому стилі – це будинки архітекторів вілла Бауера; 1892 та котедж Л. Рамульта у Львові.

«Нині Львів має більше оздоблених майоліками будинків, ніж Відень», – писав у 1892 році арх. Ф.Сковрон.

Читайте також: Уроки архітектури Твого міста: Львів у мурах

Ознайомитися зі зразками майолікових елементів у Львові можна і зараз. Пропонуємо 10 фото та адрес, де можна побачити цікаві фасади, оздоблені глазурованим фаянсом. 

Архівольт із керамічної плитки на вулиці Вілла Яна Стики на вулиці Листопадового Чину, 11

 

Будинок на вулиці Котляревського, 17

Грифон і бабка серед іпомеї (зелений, рожевий, білий, жовтий на охристому тлі). Керамічне панно на фасаді. Деталь ризаліту (над вікном 3-го поверху).

Будинок на вулиці Котляревського, 4

Проектували віллу будівничі Ю.Захаревич та І.Левинський для родини Світальських. Збудована вона у 1890-1891 роках. Будинок є частиною архітектурного ансамблю північно-східного кварталу Кастелівки, повністю забудованого віллами.

Житловий будинок на вулиці Парковій, 12

Будинок зведений за проектом архітектора Карела Боубліка у 1898-1899 роках.

Квітковий орнамент на будинку на вулиці Стрийській, 3

Будинок Ю. Скварчинського на вулиці Генерала Чупринки, 11a

Збудований фірмою Івана Левинського, можливо за проектом Тадеуша Обмінського і Олександра Лушпинського 1906-1907 роки.

Будинок на вулиці Наливайка, 9

Побудований у 1907 році в стилі сецесії за проектами архітекторів Івана Левинського та Тадея Обмінського. Фасад прикрашений фризами з майолікової плитки.

Керамічне панно на фасаді будинку на вулиці Академика Павлова, 2

Побудований для колишнього власника Яна Лянґе у стилі орнаментальної сецесії. Будівельні роботи виконала фірма Івана Левинського у 1905-1906 роках. Вірогідно, автором проекту був Тадеуш Обмінський (Tadeusz Obmiński; 1874-1932). Фасад будинку декоровано керамічним панно із зображенням дерев.

Будинок на вулиці Личаківській, 107

Шпиталь прикордонних військ, колишній санаторій лікаря Казимира Солецького, приміщення «Червоного Хреста». Споруджений фірмою Івана Левинського у 1908 році, проект у 1906 році виконав Олександр Лушпинський.

Усі фото та матеріали зі спільноти «Архітектура Львова» у Facebook (альбом Tiles in Lviv)

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!