Майже 15 гривень за долар: прогнози і коментарі

3041 0
У вівторок, 23 вересня, на міжбанку долар наблизився до безпрецедентної позначки у 15 гривень. Як коментують цей факт прем'єр-міністр та міністр фінансів України і коли, за їх прогнозами, нарешті настане стабільність на валютному ринку в Україні?

Падіння курсу гривні пов'язане з панікою та спекуляціями на валютному ринку. Про це заявив на засіданні уряду прем'єр Арсеній Яценюк.

Він повідомив, що сьогодні в Національному Банку України відбулася зустріч за участю Президента України, Глави Уряду, Голови Національного банку, представників банківської сфери, імпортерів та експортерів, інформує прес-служба Кабміну.

«Макроекономічна картина наступна – за останні три місяці загальний обсяг продажу валюти на ринку становив 14,3 мільярда доларів США. Тобто валюта є. Імпорт впав на 33%, а це те, на що валюту треба купувати», – сказав він.

За словами Арсенія Яценюка, ключовий індикатор валютного ринку – торгівельне сальдо: «Якщо в минулому році у нас торгівельне сальдо було мінус 6 мільярдів доларів, тобто ми купили на 6 мільярдів доларів більше товарів з-за кордону, ніж продали по експорту, – в цьому році в нас плюс мільярд доларів»

У таких умовах, за його словами, «курс повинен не падати, а укріплюватися».

«Зараз в мене іншого пояснення, ніж, з одного боку, паніка, а з іншого - спекуляція, немає. Програма МВФ є, програма Світового банку є. Макроекономічну картину ми тримаємо прийнятну, яка може бути прийнятна в цих військових умовах», - наголосив Глава Уряду.

Водночас Міністр фінансів Олександр Шлапак вважає адекватним курс 13-13,5 гривень за долар.

"Я впевнений, що курс близько 13-13,5 - це максимальний курс, на якому ми можемо абсолютно спокійно тримати ситуацію", – підкреслив Шлапак, пишуть "Українські новини".

Він додав, що природно є ті, хто хоче заробити на більшому курсі, проте саме такий курс може задовольнити як експортерів, так і банки.

Міністр фінансів зазначив, що перекоси з курсом, що проявляються останнім часом, пов'язані з тим, що деякі комерційні банки не дотримуються домовленості з Нацбанком, але додав, що в НБУ є всі інструменти, щоб вплинути на такі банки.

"У Нацбанку є абсолютно достатньо заходів впливу на подібного роду комерційні банки, оскільки вони на сьогоднішній день, зривають ситуацію в першу чергу, на своєму власному ринку. Оскільки курс 15 (гривень за долар) - це подальший, фактично безконтрольний відтік депозитів з комерційних банків, а це проблема безпосередньо в самій банківській системі", – сказав Шлапак.

Міністр фінансів підкреслив, що в даний час, потроху починає основний захід валюти від агроекспортерів, що також може допомогти стабілізації курсу.

Шлапак впевнений, що протягом тижня, можна буде побачити позитивні результати від роботи з стабілізацією валютного курсу.

У вівторок на міжбанківському валютному ринку України торги по долару відкрилися наступними котируваннями 14,7-14,95, до 12:00 ціни підвищилися 14,8-14,9700. До закриття торгів цінові рівні концентрувалися в діапазоні 14,85-14,9, пише Українська правда


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!