Майже 30% львів'ян вважає, що життя у місті погіршилось через переселенців

1749 0
Кожен шостий львів’янин (16,8% респондентів) контактував із переселенцями з регіонів України, які перебувають в зоні антитерористичної операції. Не обійшлось і без конфліктних ситуацій: 12,3% опитаних зазначають, що вони або їхні родичі чи знайомі з такими стикались особисто. Про це йдеться у дослідженні соціологічної агенції «Фама», проведеного у червні 2014 року.

29,2% львів’ян вважають, що Львів стає гіршим місцем для життя, 55,9% стверджують, що від цього ситуація в місті ніяк не змінюється, а 15% мешканців вважають, що Львів стає навіть кращим місцем для життя, йдеться у прес-релізі агенції. 

Очікувано, що більш чутливими до цього запитання є особи, які стикнулись із конфліктними ситуаціями з переселенцями в тій чи іншій мірі: для 33% з них ситуація в місті погіршилась, для 42,1% – не змінилась.

Водночас респонденти, які безпосередньо контактували із вимушеними переселенцями, дещо позитивніше оцінюють зміни в місті: 22,2% з них вважають, що Львів стає кращим місцем для життя, 50,3% вважають, що Львів не стає ні кращим, ні гіршим від того, що тут поселяють осіб із зони АТО.

Щодо перспектив такого сусідства, то більшість мешканців вважають, що ситуація особливо не зміниться ні в економічній (51,9%), ні в політичній площині (57,6%), таким самим залишиться рівень культурного життя (57,6%), психологічного комфорту (49,3%) та відчуття особистої безпеки (54,3%).

Читайте також: Як біженці змінюють Львів. Економіка

Решта респондентів по-різному оцінюють можливі зміни по сферах життя міста: в економічній ситуації (41,2% опитаних вважають, що ситуація погіршиться, 6,9% - покращиться), у політичній ситуації (30,7% вважають, що ситуація погіршиться, 11,7% - покращиться), у культурному житті (31,3% вважають, що ситуація погіршиться, 11,1% - покращиться), у питаннях психологічного комфорту (45% опитаних вважають, що ситуація погіршиться, 5,7% - покращиться) та особистої безпеки (40,4% та 5,3% відповідно).

Більш обережно львів’яни оцінюють міру, в якій слід дозволяти переїжджати до Львова переселенцям з регіонів України, які перебувають в зоні АТО: більшість респондентів (59,1%) стверджують, що переїзд слід дозволяти лише деяким категоріям населення (жінки, діти та старші люди) на тимчасовий період; 21,1% вважають, що багато таких людей може податись до Львова на тимчасове проживання незалежно від специфічних категорій; 9,8% опитаних зазначають, що багатьом переселенцям слід дозволяти переїжджати до Львова на постійне проживання; 4,9% респондентів стверджують, що нікому з вимушених переселенців не можна переїжджати до Львова; 5,1% респондентів не змогли визначитись із відповіддю на це запитання.

Довідка:

Дослідження проводилось соціологічною агенцією «Фама», методом «facetoface» інтерв’ю у червні 2014 року. Було опитано 800 респондентів, старших 18 років. Похибка репрезентативності вибірки з довірчою ймовірністю 0,954 не перевищує 3,5% для показників близьких до 50%, 3% - для показників близьких до 25% або 75%, 2,1% - для показників близьких до 10% або 90%, 1,5% - для показників близьких до 5% або 95%, 0,7% - для показників близьких до 1% або 99%.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!