Майже третину керівних посад на Львівщині займають жінки. Дослідження

3446 0
В Україні дослідили, яким є розподіл керівних посад серед жінок та чоловіків.
фото: platforma-msb.org

фото: platforma-msb.org

Дослідники проаналізували публічні дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців (ФОП) та юридичних осіб (ЄДРПОУ). Згідно з результатами, на Львівщині частка жінок серед керівників юридичних осіб становить 27,6-30%, а частка жінок серед фізичних осіб-підприємців – 42,6-45 %.

Відмінності між сусідніми областями іноді порівняно невеликі, тож, за словами дослідників, можна з обережністю говорити про певні регіональні закономірності.

Читайте також: «Не бійтеся ставити нескромні цілі». Поради жінок, що досягли успіху в ІТ

У дослідженні також йдеться, що загалом рівень зайнятості серед жінок в Україні близький до показника в таких країнах, як Хорватія (57%), Італія (52%), Греція (47%) та є нижчим, ніж у середньому в країнах ЄС (65%). За даними Державної служби статистики, серед жінок віком 15-70 років 44% є економічно неактивними (не працюють і не шукають роботу), водночас серед чоловіків таких лише 31%. Нижчий рівень зайнятості жінок спричинений їхньою нижчою економічною активністю (зокрема, у період 25-59 років).

Висновки дослідження

Гендерний дисбаланс є значним серед керівників організацій і майже відсутній серед фізичних осіб-підприємців. Загальне співвідношення чоловіків та жінок серед керівників організацій та підприємців – 60% проти 40%. Приватне підприємництво в Україні є наближеним до гендерного балансу (46% жінок серед ФОП), водночас серед керівників юридичних осіб жінки складають лише 30%.

Дослідники припускають, що дисбаланс пов’язаний як з нижчою економічною активністю жінок, так і зі статусом жінок, що працюють: вони частіше є найманими працівниками.

Перелік видів діяльності, що керуються майже повністю або чоловіками, або жінками, дуже обмежений. Втім, чоловік на керівній посаді у більш «жіночій» галузі – явище загалом більш поширене, ніж жінка-керівник у більш «чоловічій» сфері.

Читайте також: Успіх – це працювати «через не хочу». 10 тез засновниці Львівської бізнес-школи

Єдиною галуззю, що керується переважно жінками, є освіта (69% керівників – жінки). Також переважно «жіночою» є секція «Інші послуги» серед підприємців (92% жінок-керівниць у класі 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси»). Водночас існують переважно «чоловічі» галузі, де понад 80% керівників – чоловіки: транспорт, будівництво, сільське господарство. Низка галузей є гендерно збалансованими (44–55% керівників є жінками) – це готелі та ресторани (серед усіх суб’єктів), державне управління, мистецтво/спорт/розваги (серед юридичних осіб), операції з нерухомістю, охорона здоров’я, а також оптова та роздрібна торгівля (серед ФОП).

У багатьох галузях є окремі види діяльності, де жінки-керівники становлять більшість. Перелік цих галузей відтворює стереотипи щодо традиційних видів діяльності жінок у домогосподарстві та громаді: освіта та догляд за дітьми, соціальна допомога (та діяльність профспілок), готелі, ресторани, роздрібна торгівля продуктами харчування та одягом, пошиття одягу, салони краси, туризм, мистецтво та відпочинок, контроль за коштами (облік та аудит).

Довідково. Дослідження проведено в рамках проекту Програми розвитку ООН в Україні «Зміцнення бізнес-об’єднань малих і середніх підприємств», що впроваджується за фінансової підтримки Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань, та у співпраці з ГО «Ліга ділових та професійних жінок України» та Українським центром суспільних даних. Повна презентація – за посиланням


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!