Мажоритарники Львівщини не спішать звітувати, скільки витрачають на агітацію

1928 0
До 5 жовтня всі кандидати в нардепи повинні були подати проміжні фінансові звіти про використання коштів виборчого фонду, проте це зробили не всі кандидати-мажоритарники Львівщини.

Про це сьогодні на прес-конференції прес-секретар кампанії спостереження за перебігом передвиборної кампанії до Верховної Ради України на Львівщині від ГМ ОПОРА Ірина Швець, пише Galnet.

Максимальний розмір виборчого фонду кандидатів-мажоритарників може становити 4,872 млн грн. Фонд формується за рахунок коштів кандидата та добровільних внесків фізичних осіб.

Так, на Львівщині немає такого округу, де б усі кандидати подали проміжні фінансові звіти. У 115 окрузі звіти подали лише 5 із 9 кандидатів; у 116 – 12 із 16 кандидатів; у 117 – 4 із 12 кандидатів; у 118 – 8 із 12 кандидатів; у 119 – 7 із 10 кандидатів; у 120 – 3 із 10 кандидатів: 121 – 9 із 12 кандидатів; у 112 – 6 із 12 кандидатів; 123 – 5 із 9 кандидатів; 124 – 12 із 16 кандидатів; 125 – 6 із 10 кандидатів; 126 – 4 із 10 кандидатів.

З інформації, зібраної мережею ОПОРА, можна зробити такий висновок, що більшість кандидатів на початку передвиборчої кампанії взагалі не залучала коштів на агітаційні заходи, оскільки подали «нульові» звіти. Такі звіти подали, зокрема діючі народні депутати Ірина Фаріон, Олег Тягнибок.

Читайте також: Мажоритарники Львова: факти, обіцянки, голосування

Ярослав Гарасим (ВО №120) подав звіт про використані 5 536 грн.

Багато кандидатів також скористалися правом самостійно наповнювати свої виборчі фонди. Наприклад, Микола Кміть (ВО №126, Стрий) вніс до свого фонду 200 тис. грн, з яких витратив уже 85 тис. 311 грн. Виключно власними коштами користуються також кандидати Батенко (№123), Котеляк (№123), Гарасим (№120), Коваль, Клим, Оверко, Свалеба (усі – ВО №116).

Сьогодні вранці у 115 окрузі відповіли, що отримали поштою конверти зі звітами, але ще не розпакували їх.

Якщо вірити звітам кандидатів, то найменше витратив на агітацію Чумак (ВО №112) – 150 грн. Це були його власні кошти. Ірина Подоляк зазначила, що на агітацію мала 2 тис. грн., проте ці кошти – від юридичних осіб чи громадських організацій, які не мають права робити пожертви. Ці кошти кандидатка буде змушена перерахувати до держбюджету. Використала І.Подоляк 128 грн.

ОПОРА зазначає, що не всі ОВК надали спостерігачам інформацію щодо проміжних фінансових звітів кандидатів. Деякі з ОВК вважають своїм завданням лише передати такі документи до ЦВК, яка зобов’язана негайно їх опублікувати на власному сайті. Щоправда, ЦВК не поспішає це робити, чим порушує законодавчу норму.

Активісти мережі ОПОРА пояснили, що наявність агітації і нулі у проміжних звітах кандидатів у нардепи – це робота для правоохоронних органів, які чомусь не з’ясовують, як могла опинитися та чи інша дороговартісна агітація, якщо кандидат не витратив на неї жодної копійки.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!