Медогляд учнів та вчителів перед школою. Яких лікарів і кому варто обійти

17964 0
Першокласники перед зарахуванням до школи повинні пройти комплексний медичний огляд, зокрема й у вузьких спеціалістів.
Фото: nus.org.ua

Фото: nus.org.ua

Медичний огляд перед школою, попри воєнний стан, потрібно обійти і школярам, і вчителям. Головна умова зараз – безпека всіх учасників навчального процесу та здоров’я, що сприятиме продуктивному навчанню та ефективному засвоєнню знань.

Читайте також: Ніяких святкувань і скупчень учнів. Як у Львові розпочнуть новий навчальний рік

Як повідомляє МОЗ, першокласники перед зарахуванням до школи повинні пройти комплексний медичний огляд, зокрема й у вузьких спеціалістів. Перед зарахуванням їхні батьки мають надати медичному працівнику школи дві довідки:

  • форма № 086–1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду»;
  • форма № 063/о «Карта профілактичних щеплень».

 

Порядок проведення обов’язкових профілактичних щеплень та їхні оптимальні терміни закріплені Національним календарем профілактичних щеплень.

Діти, які переходять до наступного навчального класу, обов’язково мають проходити медичний профілактичний огляд раз на рік (до повноліття). Проте можуть робити це незалежно від дати початку навчального року.

Читайте також: У школах на Львівщині облаштовують кабінети для предмету «Захист України»

У навчальному закладі можуть додатково попросити надати довідку про вакцинацію дитини у випадку, коли такі дані відсутні (наприклад, якщо учню довелося змінити школу). Якщо ж дитина залишається у своїй школі, надати оновлену довідку про щеплення, якщо ви їх робили останнім часом.

Отож:

  • Для учнів 1-х класів обов’язковим є огляд хірурга, офтальмолога, ЛОРа, стоматолога, логопеда, психіатра, ендокринолога. Інші лікарі – якщо є показання. Це вирішує сімейний лікар. Також учням потрібно здати аналізи – крові, сечі, калу, зокрема, крові на цукор. Остаточний висновок робить сімейний лікар, який видає довідку за формою 086-1/о, що потрібна в школі.
  • Для учнів 2-11 класів, вузьких фахівців і аналізи потрібно проходити лише за рекомендаціями педіатра або сімейного лікаря.
  • У 11 років рекомендують пройти оргляд у хірурга, ортопеда-травматолога, офтальмолога, стоматолога.
  • У 14-15 років – стоматолога, гінеколога дитячого або підліткового, ендокринолога, хірурга, психолога (за показаннями).
  • У 16-17 років – стоматолога, гінеколога та зробити флюорографію.

 

Читайте також: Львівські школярі можуть вчитися по суботах, влітку або за ущільненою програмою

Вчителі мають проходити обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) і періодичні медичні огляди.

Обов'язковий профілактичний медичний огляд передбачає:

  • загальне обстеження лікарями-спеціалістами (терапевт, дерматовенеролог, отоларинголог, стоматолог та інші (за потреби); 
  • лабораторне обстеження;
  • функціональне обстеження.

 

Працівників, які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов'язковий медичний огляд у повному обсязі, можуть відсторонити від роботи і притягнути до дисциплінарної відповідальності.

Нагадаємо, що із нового навчального року у львівських школах розглядають різні варіанти навчання учнів – по суботах, влітку або за ущільненою програмою. Кожен заклад вирішуватиме це на свій розсуд.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!