Позов Медведчука проти книжки про Стуса та Туреччина зробить собор Софії мечеттю. Головне за ніч і минулу добу

2204 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Depo. Львів

Фото: Depo. Львів

Медведчук – «1+1». Дарницький районний суд Києва продовжив розгляд позову Медведчука щодо захисту честі, гідності та ділової репутації, який намагається заборонити книгу про Василя Стуса.

Зокрема, Медведчук позивається до автора книги Вахтанга Кіпіані, видавництва і типографії та вимагає заборонити розповсюдження книги «Справа Василя Стуса» у будь-який спосіб на будь-якій території.

Читайте також: Власність зобов‘язує. Чи може держава обмежувати власників будинків культурних пам‘яток

Кіпіані зазначив, що не розуміє, як можна заборонити поширення книги «на будь-якій території». За словами автора, вже продано близько 10 тисяч екземплярів книги. «Зараз заплановано презентацію у Північній Америці. Це «будь-яка територія», чи ні?», – заявив він.

Ігор Суркіс, Леонід Ашкеназі та дружина Медведчука Оксана Марченко володіють кожен менше 10% телеканалу «1+1». Однак, одразу після розсилки цього пресрелізу 1+1 розіслало ще один, в якому вказувалося, що наведена інформація є не точною і буде відредагована.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині учора Covid-19 зафіксували у 82 осіб (119 – напередодні). Разом 6 763. Одужало – 1 003 осіб (плюс 13), померло – 178 (4 – за добу).

Лабораторії провели 1 088 ПЛР-тестів на Covid-19. Залишок у холодильнику становить 327 проб.

На Львівщині у селі Застане, що в Золочівському районі, з 11 липня посилили карантинні обмеження. 

В Україні – рекорд одужання від коронавірусу: 1 016 осіб, загалом – 24 800 пацієнтів. Covid-19 виявлено у 819 осіб (810 за попередню добу). Загальна кількість 52 043 пацієнтів. Померло – 1 345 особи (плюс 18).

Перелік антилідерів не змінився: Львівщина – 6 763 (детальніші показники вище), далі Київ – 5 990 осіб (плюс 118), Чернівецька – 5 096 (плюс 22), та Рівненська – 4 454 (плюс 74 осіб) області.

Читайте також: «Вдягаю костюм і їду». Сімейна лікарка про паніку пацієнтів та роботу під час пандемії

Чотирьом лікарям Центральної міської лікарні Борислава оголосили про підозри у неналежному виконанні професійних обов’язків, які призвели до смерті породіллі.

Освіта – Повернення в Україну. У МОЗ пообіцяли визначитись із формою навчання в Україні за 7-10 днів. «Звичайно, ми хочемо, щоб наші дітки повернулись до звичного режиму навчання, щоб вони пішли у школу, особливо дітки, які ідуть у перші класи. Із цього ми виходимо, коли розробляємо механізми, у який саме спосіб вони будуть навчатись. Але Covid-19 вносить корективи, тому ми в умовах адаптивного карантину розробляємо правила – за яких умов діти можуть навчатись у звичайному режимі, за яких – у дистанційному, як поєднати це», – пояснив міністр охорони здоров’я Степанов.

Україна внесла Чехію та Болгарію до списку країн, після повернення з яких необхідна 2-тижнева самоізоляція або ПЛР-тест. 

Порошенко – Коломойський – Ляшко – Тимошенко. Офіс генпрокурора відкрив ще чотири кримінальних провадження проти експрезидента Порошенка, підставою для цього стали звернення олігарха Коломойського щодо «ПриватБанку». «Це перший момент, коли Коломойський вийшов особисто на арену», – заявив адвокат Порошенка Ілля Новіков.

Читайте також: Уряд готовий запускати ринок газу для населення

У Кремлі заявили, що Порошенко не вітав президента РФ Путіна з Днем Росії в 2014 році, а автентичність запису розмови у 2015 році підтвердити не можуть.

Лідер Радикальної партії Ляшко під час спільної з Тимошенко поїздки на Чернігівщину, де восени він має намір балотуватися до Верховної Ради, вів трансляцію з лідеркою «Батьківщини» догори дригом.

Голова парламенту Разумков підписав розпорядження про проведення позачергового засідання Ради у понеділок 13 липня. Серед інших, Рада має розглянути скасування обмеження зарплат чиновників на період карантину у 47 тисяч гривень.

Промисловість – Нацбанк. Прем’єр Шмигаль очікує, що українська промисловість має перезапустится у найближчі 2 роки.

Віцепрем’єром з обороно-промислового комплексу може стати ексголова Державного космічного агенства (2015 р) та колишній перший заступник міністра промислової політики (2005-2006р) Олег Уруський.

Норвезька компанія NBT у жовтні розпочне будівництво вітрової електростанції «Зофія» загальною потужністю 792,5 МВт у Запорізькій області. Повідомляється, що після завершення будівництва проєкт стане найбільшою в Європі береговою вітровою електростанцією.

У січні-червні 2020 року шахти України скоротили видобуток вугілля на 14,3% (на 2,192 млн тонн) порівняно з аналогічним періодом 2019 року (13,15 млн тонн).

Читайте також: Укрзалізниця у серпні планує відновити повноцінне пасажирське сполучення

МВФ вважає ефективною політику поточного керівництва Нацбанку і заявляє, що наступнику Смолія на посаді голови центробанку важливо продовжувати її.

Невизначеність щодо потенційного голови Нацбанку України та незалежності центробанку ставить під загрозу зовнішнє фінансування України  аналітики міжнародного рейтингового агентства Moody’s.

Обсяг грошових переказів трудових мігрантів в Україні у травні 2020 року становив 805 млн доларів – це на 2,5% (21 млн доларів) менше, ніж у квітні, та на 210 млн доларів (20,7%) менше, ніж у травні 2019 року.

Туреччина – Шенген – Польща – ВООЗВерховний представник Європейського Союзу Жозеп Борель висловив жаль з приводу рішення Туреччини повернути статус мечеті собору Святої Софії.

А глава МЗС Австрії Александр Шалленберг назвав це рішення Туреччини «кроком в бік від Європи».

Кількість відмов у в’їзді громадянам України в Шенгенській зоні у період між 2018 і 2019 роками збільшилася на 25% – з 53 185 до 66 390.

Відповідно до останнього опитування IBRIS для Onet, обидва кандидати у президенти Польщі – Дуда і Тшасковський – мають практично однакові шанси на перемогу. Другий тур виборів в країні пройде 12 липня.

Читайте також: Ryanair наступної весни планує літати зі Львова до Пізи

ВООЗ повідомила про новий рекордний сплеск виявлених захворювань на Covid-19. Згідно з даними організації, з четверга на п’ятницю кількість нових виявлених хворих сягнула 228 102 випадки.

Всесвітня метеорологічна організація ООН прогнозує, що в найближчі п’ять років глобальні температури можуть підвищиться на 1,5°С в порівнянні з доіндустріальним рівнем.

Суд над Порошенком, олігарх Коломойський, Медведчук знову проти Стуса, незалежність НБУ, Туреччина, яка змінює статус собору святої Софії – головні теми доби, що минула. У цьому потоці лише незначна частка Сovid-19. Акценти змінилися кардинально. Гарного Вам дня! 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!