Тимчасовий прихисток, виплати й освіта. На що розраховувати українським біженцям у Словаччині

2768 0
Українці можуть отримати виплати у розмірі 70 євро на людину.

У Словаччині зараз понад 300 тисяч наших громадян, які втекли від російсько-української війни. У цій країні також можна отримати тимчасовий прихисток. Якщо українці отримали статус тимчасового захисту, вони мають право офіційно працювати. Працевлаштування може бути оформлене у вигляді трудового договору або ж договору про трудові відносини без працевлаштування.

Українці в Словаччині можуть розраховувати на щомісячні виплати в розмірі 68,80 євро на людину. Подружжя без дітей отримують 179 євро допомоги , з дітьми – 130 євро. Якщо дітей понад четверо – 241,30 євро.

Читайте також: США офіційно запровадили тимчасовий захист для українців

У разі проблем зі здоров’ям у Словаччині можна також отримати безкоштовне лікування. Українці також будуть мати право на термінову та необхідну медичну допомогу. Це також означає таку медичну допомогу, яку лікар рекомендує при огляді. У відповідній області чи місті є амбулаторна служба екстреної допомоги, або центральна приймальня лікарні.

Якщо ви тільки проїжджаєте через Словаччину, але вашим пунктом призначення є інша країна, українці все одно матимуть право на невідкладну та необхідну медичну допомогу, яка надається вам постачальниками медичних послуг за контрактом із Загальним медичним страхуванням. Пацієнтам потрібно буде платити за інше медичне обслуговування.

Після отримання документу про тимчасовий захист, або політичний притулок, так званий «азил», українці мають право право на повний спектр медичних послуг. У разі загрози життю медична допомога надається негайно та безкоштовно всім.

Читайте також: На що можуть розраховувати українці в Італії

Якщо українці тільки проїжджають через Словаччину, або поки отримують статус тимчасового притулку, то щоби отримати певні ліки можна просто про це попросивши, як і медичне обладнання та дієтичне харчування. Рецепти можуть виписувати й лікарі загальної практики. У випадку хвороби на Covid-19, то всі витратина обстеження та догляд візьме на себе Словаччина.

Діти українців можуть відвідувати словацькі державні школи. У Словаччині відвідування школи є обов’язковим для дітей до 16 років, тому їм буде дозволено навчання в школах за місцем проживання або в іншому визноченому місці.

Щоб віддати дитину до школи, українцям потрібно подати заявку на тимчасовий притулок, або «азил» для дитини, відвідати вибраний садок, чи школу та надати директору документи. Дітей чекає на тестування для визначення рівня загальної освіти та та рівня володіння словацькою мовою. Для неї будуть організовані мовні курси, після чого дитину зарахують у відповідний клас на відповідний рік.

Нагадаємо, що про те, на які умови можуть розраховувати українців в Польщі, Італії, Німеччині, Канаді, США тощо, детально можна прочитати за посиланням.

Роман Тищенко-Ламанський


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!