Медики розповіли про стан хворих із ботулізмом на Львівщині

2016 0
Токсин ботулізму був у курячій консерві домашнього виробництва
Фото: gazeta.lviv.ua

Фото: gazeta.lviv.ua

Чоловік та жінка, які захворіли на ботулізм і були госпіталізовані у Пустомитівську районну лікарню, почуваються краще і уже виписуються. Про це Тvoemisto.tv розповіли у Пустомитівській ЦРЛ.

«Хворі вже фактично почуваються добре. Стан задовільний. Готуються до виписки», – розповіли у лікарні. 

Пацієнтів госпіталізували у стані середньої важкості 16 липня.

Читайте також: У Львові 17-річний хлопець захворів на правець

«Із допомогою львівської обласної інфекційної лікарні ми отримали сироватку. Ми ввели одразу у перший день поступлення і вже наступного дня стан їхній покращився. Пацієнти їли курячу консерву власного виробництва. Через 5 днів після її вживання, 10 липня, їм стало погано. Госпіталізували їх у лікарню 16 липня», – зазначили у Пустомитівській ЦРЛ. 

Раніше головна епідеміологиня Наталя Тімко у коментарі Тvoemisto.tv уточнила, що цього року це перші випадки захворювання.

«Щороку трапляється від 2-3 до 11 випадків ботулізму. Здебільшого, їхня кількість збільшується влітку, хоча може бути і протягом року. Найчастіше через те, що люди споживають м’ясні консерви домашнього виготовлення, паштети», – додає вона.

За словами Наталії Тімко, слід надавати перевагу консервам промислового виробництва, а перед вживанням просмажити чи протушити.

Довідка

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, які транспортували або зберігали неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

При найменшій підозрі на ботулізм потрібно негайно звернутися до лікаря.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!