Меморіал Героїв Небесної сотні у Львові подорожчав на майже 8 млн гривень. Деталі

3534 0
Із підрядником уклали новий договір, аби довго не шукати того, хто зробить дешевше.
Фото: Христина Процак/Facebook

Фото: Христина Процак/Facebook

Будівництво меморіального комплексу Героїв Небесної сотні, який зводять у Львові на вулиці Кривоноса, подорожчало на майже 8 млн грн. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповів заступник директора ЛКП «Зелений Львів» Андрій Шульський.

Загалом, за його словами, вартість робіт становитиме 19 млн 752 тис. грн, із яких 18 млн 825 тис. грн – власне облаштування меморіалу, а решта – витрати на вишукувальні роботи, технагляд, проект тощо.

Читайте також: Яким буде Меморіал небесної сотні у Львові. Відео

Андрій Шульський каже, що для здорожчання робіт є декілька причин.

«Коли підрядник почав працювати, виявилось, що багато робіт, що є в проекті, не відображені в кошторисі. Наприклад, на водовідведення в кошторисі заклали тільки 45 тисяч, а зараз виходить близько 2 млн грн. Також є три оглядові майданчики. Проектанти вирішили підсилити конструкції – це додаткова арматура і бетон. Окрім того, є додатковий майданчик між стелою та оглядовими майданчиками, що не був відображений в проекті. Також системи кріплення самого кортену не були повністю відображені в кошторисній документації. Так само в проекті з’явилось додаткове освітлення. Це призвело до значного здорожчання», – говорить Андрій Шульський.

Він додав, що змінилась і нормативна заробітна плата у галузі: якщо на момент укладання договору – у вересні, – вона становила 6 050 грн, то зараз – 14 800 грн.

Нагадаємо, договір з підрядником – фірмою «Т. В. Д.» уклали торік у вересні. Його вартість становила 10,8 млн грн. Наприкінці квітня угоду переуклали без проведення нового тендеру, аби не втрачати темпи будівництва, пише видання «Наші гроші. Львів». Хоча закон про публічні закупівлі вимагає проведення нового тендеру, ЛКП «Зелене місто» замовило висновок Судового експертно-розрахункового бюро (ТОВ «Серб»), в якому і йшлося про те, що не варто витрачати час.

Читайте також: Як виглядає Меморіал Героям Небесної сотні. Актуальні фото

Згідно з договором, підрядник має очистити територію від зіпсованих дерев, зробити три оглядові майданчики (один з яких обгородять),  доріжки, влаштувати стелу та монолітні сходи. Також на території посадять дерева, кущі та облаштують газон. Компанія зробить освітлення та водовідведення. Ще тут будуть бетонні лавки, смітники і велостійки. За останніми даними від ЛМР, комплекс готовий на 30%.

Переможця конкурсу на найкращий проект меморіалу визначили у лютому 2017 року. Перше місце посів авторський колектив, у який входять Андрій Лесюк, Марія Яструбчак та Христина Пундак. Місце для майбутнього меморіалу обирали і узгоджували з родинами героїв.

17 квітня минулого року у сквері «На Валах» заклали пам’ятну капсулу, яка започаткувала будівництва Меморіалу Небесної Сотні. У серпні ЛКП «Зелений Львів» провело торги та визначило підрядника робіт – ТзОВ «Т.В.Д.». 

Фірма «Т.В.Д.» зареєстрована 1994 року у Львові компанією ПБК «Сімейний маєток», кінцевими бенефіціарами якої є Віталій Кіндій  та Лідія Білас. Протягом 2018-2019 років фірма отримала лише минулорічне замовлення на оновлення скверу від ЛКП «Зелений Львів», ідеться на сайті «Наші гроші. Львів».

Читайте також: Канатна дорога на Високий замок коштуватиме майже 400 млн гривень

Лідія Білас є засновницею приватної школи «Креативна міжнародна дитяча школа» (КМДШ). Раніше вона обіймала посаду генерального директора фірми IDS Aqua Service, складової компанії IDS Borjomi International (ТМ «Моршинська», «Миргородська», «Аляска», Borjomi тощо).

Віталій Кіндій зареєстрований в Словенії, він є сином львівського бізнесмена і колишнього президента львівського футзального клубу «ТВД» Мирона Кіндія.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!