«Мені одразу сказали: жити ти не будеш». Тайра про російський полон і те, що допомогло не зламатись

6288 0
Разом з Юлією Паєвською у камері утримували українок з лав Збройних сил та Нацгвардії, там були дівчата з «Азову», і цивільні. Їм не дозволяли навіть сидіти, знущались фізично та психологічно.
zmina.info

zmina.info

Українська волонтерка та парамедикиня Юлія Паєвська, «Тайра», розповіла про російський полон і те, що не дало їй зламатись.  

«Останнім часом мене утримували у Донецькому СІЗО. Там залишилося дуже багато наших полонених. Ставлення жахливе. Годують більш менш, померти з голоду не вийде», – каже Тайра в інтерв’ю DW.

Її російські окупанти захопили ще у березні в окупованому Мангуші біля Маріуполя, коли вона намагалась вивезти з Маріуполя до Запоріжжя десяток жінок і дітей. Лише 17 червня Юлію Паєвську вдалось врятувати з полону.

Росіяни тримали її у Донецькому СІЗО. У маленькій камері разом із нею була ще 21жінка. Юлія Паєвська каже що ставлення до українських полонених жахливе.

«Я за весь час не мала не те що якихось комфортних для жінки речей, я не мала нічого. У чому я була - це один комплект білизни, одні штани, кросівки і трошки одягу, і все. Все інше у мене відібрали, я нічого не мала. Мені не надали ані телефонного зв'язку, ані медичної допомоги. Один раз пізніше фельдшерка мені допомогла, і це було дуже достойно, але одного разу. Я не говоритиму про тортури і психологічний вплив, хоча він був страшенний, допоки не завершиться слідство», – пояснює волонтерка.

Вона каже, що до українських полонених ставляться жахливо, не дають сісти, спати, тиснуть і принижують. У камері на шість метрів було десять ліжок, а утримували там 22 жінки.

«Нам не дозволяли вдень навіть сідати, ми мали стояти. А спати можна було з 10-ї вечора до 6 ранку. Але насправді відбій давали пізніше, а будили раніше. Сидіти можна було лише на маленьких лавочках, де всі 22 жінки не помістяться, там максимум шість худих дівчат можуть сісти. Треба мінятись і постійно перевіряють, щоб ти не сидів. Якщо сідаєш, то тебе карають – спочатку кричать, а далі можуть зайти і щось зробити», – розповіла вона.

Разом з нею утримували українок з лав Збройних сил та Нацгвардії, там були дівчата з «Азову», і цивільні.

«Там діє система «фільтрації», тобто вони беруть держслужбовців і перевіряють на співпрацю з «окупаційними військами». Коли мені висунули обвинувачення, а це розстрільна стаття, абсолютно бездоказово, я була дуже здивована.  Я казала, що я просто виконувала свою присягу, я давала присягу народу України і я діяла на території своєї держави, у Маріуполі. На що вони казали, що це була територія «ДНР»», – розповідає волонтерка. 

Окупанти радили їй покінчити з життям. Юлія Паєвська каже, що також загарбники використовували фізичне та психологічне насильство, та вона відмовляється розповідати подробиці допоки йде слідство. 

«Мені одразу сказали: жити ти не будеш і краще тобі самій закінчити життя. Звичайно, для них це було б дуже зручно, але я їм не дала такого шансу».

Не зламатись, каже жінка їй допомагали новини з України, і відчуття що Україна існує.

«Я відчувала, що Україна існує, і мене дуже підтримувала інформація. Усі три місяці дуже-дуже рідко - можливо, раз на два тижні - доходила інформація з театру бойових дій. Я розуміла протягом усіх цих трьох місяців: лінія фронту просунулася, може, на десять кілометрів, тобто практично нічого не змінюється. А далі прийшла інформація, що росіяни відійшли від Києва. І розуміння того, що моя країна настільки звитяжна, настільки крута, що опирається цьому монстру, підтримувало мене. Я також відчувала, що багато людей мене підтримує, я відчувала цю силу. Усім дякую до неба».

Нагадаємо, українську волонтерку та парамедикиню Юлію Паєвську «Тайру», яку російські окупанти захопили ще у березні. Звільнити її вдалось 17 червня. Зазначимо, що Юлія Паєвська потрапила у полон до окупантів 16 березня у Маріуполі. Через тиждень стало відомо, що «Тайра» жива – тоді вона з’явилася на відео російських пропагандистських медіа. Волонтерку росіяни називали учасницею батальйону «Азов», хоча Юлія Паєвська є  волонтеркою, а не військовою. У травні агентство Associated Press опублікувало відео «Тайри», зняте в Маріуполі до того, як вона потрапила в полон.

Юлія Паєвська з позивним «Тайра» – тренерка з айкідо, дизайнерка. Від початку війни на Донбасі допомагала пораненим як парамедик. Заснувала власну команду для евакуації під назвою «Ангели Тайри», З 2020 року є членкинею української збірної «Ігор нескорених».

Додамо, що Україна вже провела 11 обмінів полоненими військовими та цивільними громадянами. Останній відбувся 10 червня. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!