На правах реклами

«Мережа аптек «Подорожник» зростала разом з Незалежною Україною», – Тарас Коляда

2679 0
Через постійні обстріли сотні тисяч хронічно хворих людей залишилися без належної фармопіки. Тоді час на вирішення питань йшов на години, тож співробітники аптек «Подорожник» працювали без вихідних, а іноді і цілодобово.

З приходом повномасштабної війни в нашу країну, українці показали всьому світові, як виглядає справжня сміливість та єдність. З перших днів війни аптеки відчули настрої та стан українців. Мережа аптек «Подорожник» швидко навчилася реагувати на нові виклики, підтримувати одне одного та тримати оборону зі свого фронту. У них був свій фармацевтичний фронт, а на ньому треба було тримати щільну оборону.

Представники фармацевтичного бізнесу одними з перших стали фундаментом економічного та військового фронту України. Про те, як аптечний бізнес зараз розв'язує найскладніші питання та які висновки зробили за останні місяці, розповів Тарас Коляда, топ-менеджер групи компаній «Соломія Сервіс», в яку входять аптечні мережі: «Аптека Подорожник», «Аптека БАМ» та «Ощад аптека».

Як змінилася робота аптечного рітейлу від початку війни? Які нестандартні питання тепер доводиться вирішувати?

–  Їх дуже багато. Війна вибухнула неочікувано для всіх в нашій країні, чи майже для всіх… Тому в певний момент величезна кількість нестандартних та термінових задач заводили компанію в глухий кут. Повірте, таких питань було чимало. Були розбиті дороги, по яких здійснювали доставку ліків у всі куточки країни. Палав спецтранспорт, що раніше  розвозив ліки. Треба розуміти, що велика кількість препаратів вимагає спеціальних умов доставки, їх не можна розвозити звичайними вантажівками. Було підірвано та розграбовано сотні аптек по всій країні! Масово виїжджали фармацевти, багато персоналу мобілізували.

Чи були зміни запитів від покупців, відчувався розпач?

–  Паніка призвела до того, що в якийсь момент з полиць зникли всі ліки! Люди брали все, що їм може знадобитися, а також і те, що їм взагалі не треба. Крім того, коли волонтери скуповували все без фарм консультації, це часто приводило до того, що вкрай необхідні ліки просто лежали у військових частинах і на складах, бо не було потреби, і були недоступні лікарням та шпиталям, що їх дуже потребували. Коли вирішили проблеми з логістикою, то аптеки стали забезпечені медикаментами, перебоїв немає.

Проте є аптеки, які зачинилися під час війни?

– Географія аптек «Подорожник» дуже широка. Маємо чимало окупованих аптек на Херсонщині, Луганщині, Запорізькій та Миколаївській областях. Довелося тимчасово закрити ці аптеки, адже ми не співпрацюємо з окупантами. Звісно, хвилюємося, що на цих територіях люди залишилися без доступу до потрібних препаратів та фармопіки. Після деокупації населених пунктів ми відновлюємо роботу аптек мережі задля надання місцевим жителям можливості купувати якісні ліки. Так, як ми це зробили в Ірпені, Бучі та інших населених пунктах після деокупації. Наша команда плідно працювала, аби в найкоротші терміни відкрити аптеки «Подорожник» та надати місцевим жителям доступ до потрібних медикаментів.

Обстріли українських міст не припиняються, тому поки дуже важко назвати точну кількість наших аптек, які постраждали від війни. Але наша команда впевнена – ми все відновимо разом. Наша мережа працює на аптечному ринку вже понад 20 років, ми зростали разом з Незалежною Україною, відбудовувати будемо також разом – як наші аптеки, так і країну взагалі!

Компанії скаржаться, що багато їхніх співробітників поїхали з країни та так і не повернулися. Чи вашу компанію спіткала така участь?

– Так, на початку повномасштабної війни були проблеми з персоналом. До вторгнення у нашій мережі працювало понад 7000 людей. Але фармацевти почали масово виїжджати з країни, були і мобілізовані співробітники. На жаль, маємо і зниклих безвісти працівників наших аптек, чиєю долею ми переймаємось та намагаємось їх відшукати.

У той же час ми влаштували на роботу 204 внутрішньо переміщені особи, 146 переселенців-фармацевтів з інших аптечних мереж і 116 наших працівників, що змінили місто проживання. На сьогодні у нас 6775 співробітників. І наше завдання – зробити все, щоб всі ці 6 775 працівників мали роботу.

Наша команда неперевершена, люди працюють навіть під постійними обстрілами у Харкові та області, у Миколаєві, в інших населених пунктах, де не вщухають вибухи. Відмовляються виїжджати. Мотивують це тим, що не хочуть полишати свою роботу, адже доступ до якісних ліків потрібен мешканцям їхніх міст та містечок.

Ми розуміємо, що наша сила – в єдності. Це стосується як країни в цілому, так і кожної компанії зокрема. Ми незалежні і сильні! За ці місяці кожен з наших співробітників довів свою силу духу та бажання йти тільки вперед. І компанія залюбки підтримує таких чудових ініціативних людей.

Тобто на сьогоднішній день вдалося подолати основні складнощі, які принесла війна?

– Ми їх долаємо разом з командою щодня. Багато що змінюється. Всі несуть втрати, однак сьогодні можу впевнено сказати, що ми вже адаптувалися під нові реалії життя. Учасники ФАРМ ринку нашої країни «пішли на фронт», разом з усіма мешканцями країни.  Ми, як компанія, по-перше, несемо велику відповідальність за наших працівників, за добробут їх родин. Наша компанія сплачує податки, а це і є економічна підтримка нашої країни. Крім того, з першого дня війни ми активно допомагаємо військовим. Ми придбали 15 карет швидкої допомоги на суму понад 8 000 000 гривень, і вони вже у ЗСУ і рятують людей. Ми допомагаємо ліками переселенцям, лікарням, армії…

Сьогодні в нашій країні, мабуть, немає неважливих справ та несерйозних завдань. Вважаємо, що кожен має робити якісно свою роботу, ту, яку він вміє. І це буде найкраща підтримка України.

Наші хлопці боронять Україну від загарбника. Працівники аптек тримають фармацевтичний фронт, підтримують економіку країни. Так само роблять і інші компанії з різних сегментів ринку. Сьогодні, як ніколи, ми відчуваємо єдність та згуртованість наших людей. І це прекрасно. Адже тільки разом ми здолаємо все. Разом – ми сильні, разом – переможемо!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!