Мерія Львова судитиметься з власниками вілли на Свєнціцького

3147 0
У міській раді пообіцяли не видавати містобудівні умови та обмеження на будівництво багатоповерхового будинку на місці вілли «Люсія».
Фото: e-dem.in.ua

Фото: e-dem.in.ua

Міська рада Львова подасть апеляцію на рішення суду щодо скасування наказу ЛОДА про внесення вілли «Люсія» на Свєнціцького до переліку пам’яток. Про це під час брифінгу заявила керівниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Читайте також: У Львові хочуть врятувати віллу «Люсія»

23 серпня Адміністративний суд Львова на звернення ОСББ «Свєнціцького, 16» скасував наказ департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА, який видали 20 листопада 2017 року, про внесення до переліку об’єктів культурної спадщини щойно виявлених пам’яток. У лютому на підставі цього наказу Мінкультури внесло віллу до реєстру пам'яток місцевого значення.

За словами Лілії Онищенко, вілла є авторською роботою Івана Долинського і представляє певний архітектурний стиль Львова, а рішення адмінсуду, таким чином, надає право власникам будинку збудувати там багатоповерхівку. 

Заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко наголосив, що у разі, якщо власники будинку звернуться до міської ради за дозволом на нове будівництво, то мерія його не видасть.

Tvoemisto.tv звернулося по коментар до керівника ОСББ «Свєнціцького-16» Ігора Скорбацького, втім поки що з ним зв’язатись не вдалося.

Читайте також: Вілла Левинського, яка може зникнути, та її мешканці. Фоторепортаж

Нагадаємо, торік власники будинку звернулися до міської влади щодо погодження історико-містобудівного обґрунтування на будівництво багатоквартирного будинку, перший поверх якого мав нагадувати фасад наявної вілли.

Виконком відмовився надати ці обмеження, відтак співвласники подали до суду і Галицький районний суд зобов’язав управління видати позитивний висновок щодо спорудження нового будинку.

Наприкінці минулого року міська влада встановила накриття на будинку, проте за кілька днів у будівлі завалився дах та обвалилася стеля. 

«Коли ми забезпечили накриття, будинок оглядали активісти. Я не можу цього підтвердити, але вони кажуть, що дерев’яні балки всередині були надрізані і вони не могли самостійно впасти», – каже Андрій Москаленко.

У лютому цього року будинок занесли до реєстру нерухомих пам’яток. Тоді у коментарі Tvoemisto.tv Ігор Скорбацький заявляв, що будинок кілька десятків років перебуває у занедбаному стані і відновити будинок повністю неможливо. 

Ольга Гуцол


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!