Мешканець Львівщини ввійшов до 26 української експедиції, яка відправилася в Антарктиду

1199 0
Загалом у 26-й експедиції буде 12 учасників: 7 науковців, лікар, кухар, дизеліст, системний механік та сисадмін.
фото: НАНЦ

фото: НАНЦ

На станцію «Академік Вернадський» вирушила 26-та річна Українська антарктична експедиція – її учасники проведуть на крижаному континенті близько 13 місяців. Команда знову є наймолодшою серед усіх попередніх експедицій, але очолив її один з найдосвідченіших українських полярників. Про це повідомляють у Національному антарктичному науковому центрі. 

«Торік ми відправляли в Антарктику наймолодшу експедицію за всі роки – середній вік учасників був 37. Цього року, в 26-й УАЕ, середній вік ще менший – майже 36, а наймолодшому учаснику в квітні виповнюється 25 – тобто він ровесник передачі нашої станції Україні від Великої Британії», – каже директор НАНЦ Євген Дикий.

Читайте також: Львівський журналіст проведе два місяці в Антарктиді заради книжки про полярників

Водночас керівником УАЕ буде рекордсмен за кількістю зимівок на «Вернадському» – вчений-геофізик з Харкова Богдан Гаврилюк. Для нього це буде вже дев'ята річна експедиція. До цього максимальна кількість зимівель в УАЕ не перевищувала вісім.

Загалом у 26-й експедиції буде 12 учасників: 7 науковців, лікар, кухар, дизеліст, системний механік та сисадмін. Із них 11 чоловіків та 1 жінка – біологиня Оксана Савенко, яка вже вдруге їде на зимівлю (це також рекорд, раніше жодна жінка двічі не зимувала). Львівщину у експедиції представляє дизеліст-електрик з села Пукеничі Стрийського району Олександр Книжатко.

Основними завданнями учасників річної експедиції є проведення щоденних вимірювань, запланованих досліджень та підтримка роботи станції.

Через пандемію Covid-19 й різкий ріст захворювань в Україні перед відправкою полярники максимально обмежили всі контакти та пройшли тести на коронавірусу.

Нагадаємо, що два роки тому керівник 24-ої української експедиції, львів'янин Ігор Дикий разом із колегами-полярниками розгорнули прапор Львівщини в Антарктиді. 

Фото Національного антарктичного наукового центру


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!