Мешканців Львівщини закликають безкоштовно пройти тест на ВІЛ і гепатит С

1650 0
Зараз в області зареєстрували 4 тисячі ВІЛ-інфікованих. Проте, за розрахунками, ще 1,5-2 тисячі людей не знають про свою хворобу.
ілюстративне фото: Галицький кореспондент

ілюстративне фото: Галицький кореспондент

В Україні триває Європейський тиждень тестування на ВІЛ і гепатит С, до якого долучилася і Львівщина. Як повідомляє пресслужба Львівської ОДА з посиланням на медиків, зараз в області зареєстрували 4 тисячі ВІЛ-інфікованих. Проте, за розрахунками, ще 1,5-2 тисячі людей не знають про свою хворобу – вони і є ланцюжком передачі інфекції. Окрім цього, якщо такі люди не перебувають під медичним наглядом та не отримують терапії, їхнє життя під загрозою.

«Ми звертаємо увагу мешканців Львова та області до можливості безкоштовного тестування на ВІЛ-інфекцію та гепатит С шляхом звернення до сімейного лікаря. Ці хвороби є небезпечні тим, що вони дуже довго протікають безсимптомно. Пацієнти звертаються до нас на пізніх стадіях захворювання коли лікарі вже не можуть їм допомогти», – каже керівниця Львівського обласного центру громадського здоров’я Мар’яна Служинська.

Читайте також: Навчений – значить озброєний: де у Львові отримати навички домедичної допомоги

Терапія для лікування ВІЛ-інфекції гепатиту С в Україні є і вона – безкоштовна. Щоб пройти обстеження, необхідно звернутись до сімейного лікаря. Також безоплатно протестуватись можна у Львівському обласному центрі громадського здоров’я.

Додамо, що нині світова медична спільнота звертає увагу на те, що під час епідемії коронавірусу в Україні та світі загалом зменшилась кількість звернень щодо хронічних захворювань, скринінгових програм.

За словами медиків, Covid-19 є домінантною хворобою. Вони фіксують різке зменшення тестувань щодо інших захворювань. Якщо ситуація не зміниться, результатом стануть занедбані випадки, які складно піддаватимуться лікуванню.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!