На правах реклами

Межі Львова: чому Рясне-Руська сільська рада звернулася до суду

3949 0
Йдеться про ділянку на вул. Тараса Шевченка, 335, де розташовані будівлі ТзОВ «Софі». За документами, ця земля належить громаді села, однак продати її планує місто. Відтак, селяни не отримають від цього жодної копійки. Сільська рада налаштована рішуче і вже подала позов до суду.
Фото: Вголос

Фото: Вголос

Про це йдеться в матеріалі ІА ZIK. За даними, які сільська рада наводить у позовній заяві, межі м. Львова розширено указом Президії ВРУРСР від 27.04.1978 р. № 3308-ІХ та указом від 09.03.1988 р. № 5541-ХІ включено в межі міста село Рясне-Рясненської сільської ради загальною площею 477 га та затверджено перелік земельних ділянок підприємств, що підлягають включенню до меж м. Львова. Зокрема, місту Львів відійшло село Рясне і промзона площею 477 га. Слід зазначити, що до 1988 року загальна площа Ряснянської сільської ради становила 2046 га. Таким чином, до земель села Рясне-Руське Яворівського району Львівської області відійшла земельна ділянка площею 1456 га.

«Межа між Львовом і Рясне-Руською сільською радою була встановлена ще у 1978 році. У 1988 році був останній указ президії, за яким до земель Львова відійшла промислова зона Рясне. Після цього жодних нормативно-правових актів і документів щодо встановлення меж між населеними пунктами не було», – наголосила у коментарі ІА ZIK інспектор з правових питань Рясне-Руської сільської ради Юлія Гавелко і додала, станом на зараз нова межа між селом Рясне-Руське Яворівського району Львівської області та містом Львів не встановлена. Однак, за словами юриста, це не завадило Львівській міській раді у 1996 році провести інвентаризацію земель, а потім проголосувати ухвалу, за якою до Державного земельного кадастру внесли дані про те, що земля, яка є на території сільської ради, належить Львову.

Йдеться про частину ділянки Рясне-Руської сільської ради за межами населеного пункту, якій було присвоєно поштову адресу м. Львів, вул. Шевченка, 335, хоча насправді це є землі запасу за межами Рясне-Руської сільської ради.

«Згідно із ухвалами ЛМР, ці земельні ділянки віднесли до меж Львова і місто ними почало розпоряджатись. Відтак, на підставі ухвали міськради ці землі передали компанії «Інтенсив», а потім вони були відчужені компанією «Софі», – повідомила Юлія Гавелко.

За даними Рясне-Руської сільської ради, на вказаній земельній ділянці без відома та належного погодження із власником земельної ділянки було збудовано ряд будівель та споруд, які мають ознаки самочинного будівництва.

Так, зокрема, згідно із даними Державного реєстру прав на нерухоме майно, відповідачу ТзОВ «Інтенсив» належить на праві власності адміністративний будинок (літ. «А-6») та будівля складу (літ. «Б-1») за адресою м. Львів, вул. Шевченка, 335. Цей об’єкт фактично знаходиться на земельній ділянці Рясне-Руської сільської ради за межами населеного пункту. Він збудований без погодження власника земельної ділянки.

З інформації, отриманої на сайті Львівської міської ради, стало відомо, що ЛМР зарахувала до земель міста Львова спірну земельну ділянку, що належить с. Рясне-Руське.

Так, зокрема, ухвалою Львівської міської ради від 08.12.2005 року №2892 «Про погодження ТзОВ «Торговий дім «Софі» місця розташування земельних ділянок на надання дозволу на виготовлення проекту відведення земельних ділянок на вул. Шевченка, 355 у Львові» (із змінами внесеними ухвалою від 23.02.2006 року №3351) вилучено за згодою з користування ВАТ «Львівський автобусний завод» земельну ділянку площею 5,0195 га на вул. Т. Шевченка, 355 та зараховано до земель міста; погоджено ТзОВ «Торговий дім «Софі» місце розташування земельних ділянок та надано дозвіл на виготовлення проекту відведення земельних ділянок на вул. Т. Шевченка, 355 (ухвалою від 23.02.2006 року №3351 внесено виправлення щодо адреси: замість вул. Т. Шевченка, 355 на вул. Т. Шевченка, 335) за рахунок земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення для завершення будівництва та обслуговування складського та адміністративного корпусів площею 4,8471 га в оренду терміном на 10 років та площею 0,1724 га у межах червоних ліній з обмеженнями в оренду терміном на п’ять років.

В подальшому ухвалою Львівської міської ради від 16.03.2006 року №3440 «Про затвердження ТзОВ «Торговий дім «Софі» проекту відведення земельних ділянок на вул. Шевченка, 335 у Львові» затверджено ТзОВ «Торговий дім «Софі» проект відведення земельних ділянок на вул. Т. Шевченка, 335 для завершення будівництва та обслуговування складського та адміністративного корпусів площею 4,8471 га в оренду терміном на 10 років та площею 0,1724 га у межах червоних ліній з обмеженнями в оренду терміном на п’ять років.

>;Tvoemisto.tv звернулось за коментарем до директора юридичного департаменту ЛМР Гелени Пайонкевич. За її словами, судова справа буде довгою та важкою, адже йдеться про межі міста Львова. Розгорнутішу відповідь вона обіцяла надати редакції наступного тижня. 

У сільській раді наголошують, що вказаними ухвалами Львівської міської ради  порушено права та інтереси територіальної громади села Рясне-Руське, в зв’язку з чим є незаконними та підлягають скасуванню з наступних підстав.

Відповідно до п.34 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до виключної компетенції сільських, селищних та міських рад належить вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 Земельного кодексу України сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

Відповідно до ч. 1 ст. 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Підставами для визнання акта недійсним є невідповідність до вимог чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт.

Місто Львів має лише один проект щодо встановлення меж м. Львова на загальну площу 10729,6 га (виготовлений у 1978 році), відповідно до якого спірна ділянка не знаходиться на території Львова.

Саме тому Рясне-Руська сільська рада заявляє, що оскаржувані ухвали Львівської міської ради не відповідають вимогам закону та винесені поза визначеної законом компетенції органу місцевого самоврядування, оскільки спірна земельна ділянка фактично належить територіальній громаді села Рясне-Руське.

Компромісу щодо меж не вдається знайти 30 років

Інспектор з правових питань Рясне-Руської сільської ради Юлія Гавелко підкреслила, місто жодного разу не зверталося у сільську раду щодо цієї землі. Проте з 1988 року, коли була створена Рясне-Руської сільська рада, ведуться перемовини щодо становлення меж зі Львовом.

«Місто наполягає на тому, що ці земельні ділянки, які внесені до Державного земельного кадастру на підставі його рішень, належать Львову. Якогось компромісу нам не вдається досягти вже протягом 30 років», – зазначила юрист і пояснила, коли встановлюються межі населеного пункту, то розробляється проект землеустрою, який потрібно погодити із суміжними землекористувачами.

«Тобто, якщо це проект землеустрою Львова щодо встановлення межі, то всі навколишні населені пункти мусять підписати погодження. У нас все відбувається так само: якщо ми розробляємо проект, то всі навколишні землекористувачі погоджують наші межі, – уточнила вона. – Проекти землеустрою – як меж Львова, так і меж Рясне-Руського – неодноразово розроблялися, проте вони не були затверджені Верховною Радою України. Тобто, зараз немає жодного нового затвердженого у законному порядку проекту меж».

На її думку, Львів хоче збільшити свою площу за рахунок навколишніх населених пунктів, однак без погодження з місцевими громадами.

Відстояти свої права можна через суд

Відтак, сільська рада звернулася до суду, щоб відстояти своїх права. «Необхідність звернення з позовом пов’язана з тим, що спірна земельна ділянка та самочинно збудовані на ній об’єкти нерухомого майна фактично належать до земель Рясне-Руської сільської ради за межами населеного пункту», – наголошується у позовній заяві.

Юлія Гавелко пояснила, що за цю справу взялися лише зараз, хоча ухвали приймали у 2006 році, бо раніше про документи ЛМР щодо цієї ділянки не було відомо сільській раді.

«Коли розпочалася ця гучна справа (щодо землі під індустріальний парк, – ред.), ми почали досліджувати інші документи і натрапили на це», – пояснила юрист.

Нагадаємо, між Львовом і с. Рясне-Руське виник конфлікт через ситуацію, що склалась із землею під Індустріальний парк, де селяни облаштували городи. На початку весни там почали встановлювати підстанцію, однак люди вийшли на пікет і перешкодили роботі техніки. Мешканці навіть встановили блокпост, аби не допустити заїзду техніки на земельну ділянку, де Львівська міськрада планує будівництво індустріального парку.

Ще у грудні 2015 року сесія міськради затвердила укладений договір між міськрадою та інвестором – львівською філією компанії «СіТіПарк», яка попередньо стала переможцем інвестиційного конкурсу, після чого земельну ділянку в промзоні «Рясне-2» їй надали в оренду. Також сесія міськради прийняла рішення про продаж цієї земельної ділянки компанії за 52,522 млн грн. Відповідну суму коштів визначено попередньо проведеною експертною грошовою оцінкою. Опісля керуюча компанія має намір інвестувати 50 млн євро у придбану ділянку і збудувати там близько 30 виробництв.

Компанія «СТР» є четвертою в Європі за об’ємом промислової нерухомості. Індустріальний парк передбачає велику кількість нових робочих місць і значні поповнення бюджету Львова.

Тепер у селі побоюються, що міська рада так сам продасть і ділянку, яка зареєстрована за адресою м. Львів, вул. Т. Шевченка, 335 фірмі «Софі». Як йдеться у позовній заяві, протиправним вилученням спірної земельної ділянки та зарахування її до земель міста Львова із подальшою її забудовою та відчуженням об’єктів нерухомого майна за відсутності погодження власника земельної ділянки, порушено інтереси територіальної громади в особі Рясне-Руської сільської ради, яка незаконно позбавлена можливості щодо реалізації свого права на розпорядження земельною ділянкою.

Єдиною підставою для громадян та юридичних осіб набуття права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності є рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим кодексом. Частинами 1 та 2 статті 376 Цивільного кодексу України визначено, що житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи, чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.

На переконання Рясне-Руської сільської ради, оскільки об’єкти нерухомості, а саме адміністративний будинок (літ. «А-6») та будівля складу (літ. «Б-1»), що знаходяться за адресою м. Львів, вул. Шевченка, 335, збудовано на земельній ділянці, що належить сільській громаді за межами населеного пункту, що не була належним чином відведена для цієї мети, а також без дозвільних документів, які надають право виконувати будівельні роботи, без належно затвердженого проекту, тобто є самочинним, а тому згідно із ч. 2 ст. 376 Цивільного кодексу України, право власності не виникало, у зв’язку з чим і не могло бути реалізовано в частині розпорядження майном.

У сільській раді наголосили: спірна земельна ділянка, на якій розташовані самочинно збудовані об’єкти вибула з володіння власника – територіальної громади села Рясне-Руське Яворівського району Львівської області в особі Рясне-Руської сільської ради – не за волею власника.

В ч. 2 ст. 152 Земельного кодексу України визначено, що власник земельної ділянки може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов’язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою і відшкодування завданих збитків.

Відповідно до ст. 212 Земельного кодексу України, самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.

Згідно із статтями 78, 116 Земельного кодексу України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішеннями органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим кодексом або за результатами аукціону.

Згідно із ст. 117 Земельного кодексу України, передача земельних ділянок державної власності у комунальну власність чи навпаки здійснюється за рішеннями відповідних органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування, які здійснюють розпорядження землями державної чи комунальної власності відповідно до повноважень, визначених цим кодексом.

За приписами ст. 21 Цивільного кодексу України, суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, органом влади АР Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

Саме тому громада с. Рясне-Руське вважає, що ухвали Львівської міської ради №2892 від 08.12.2005 року (із змінами внесеними ухвалою від 23.02.2006 року №3351) та №3440 від 16.03.2006 року підлягають визнанню нечинними та скасуванню, а дії Львівської міської ради щодо розпорядження земельною ділянкою площею 5,0195 га за адресою м. Львів, вул. Шевченка, 335, що фактично знаходиться на території Рясне-Руської сільської ради Яворівського району Львівської області за межами населеного пункту – неправомірними.

З огляду на те, що незаконно зведені об’єкти нерухомого майна у Львові на вул. Шевченка, 335, порушують права Рясне-Руської сільської ради як власника земельної ділянки, наявні підстави для повернення власнику земельну ділянку з приведенням її у придатний для використання стан шляхом знесення спірних нежитлових будівель.

Враховуючи наведене вище, Рясне-Руська сільська рада, звернулася до Шевченківського районного суду м. Львова з позовною заявою.

Як стало відомо ;Tvoemisto.tv з власних джерел, ділянку на вул.Шевченка, 355 придбала компанія "АТБ".

 

>;Tvoemisto.tv зателефонувало за коментарем до генерального директора "АТБ" Бориса Маркова. Він переадресував нас у прес-службу компанії, де вже готують офіційну відповідь. Як тільки ця інформація буде в редакції Tvoemisto.tv, – ми її опублікуємо. 

Оновлено.  Відповідь прес-служби компанії "АТБ":

1.  Група компаній "АТБ", 25 жовтня 2017 завершила угоду з ТОВ «ІНТЕНСІВ» з купівлі складського комплексу, розташованого за адресою: м. Львів, вул. Шевченко, 335. Загальна площа придбаного об'єкта  - 20 599,9 м. кв.

Компанія планує провести реконструкцію об'єкта, привести його до стандартів категорії «А» та виконати модернізацію прилеглої інфраструктури. Новостворений багатофункціональний логістичний комплекс буде забезпечувати потреби торгівельної мережі «АТБ» у Західному регіоні.

Відкриття логістичного комплексу дозволить компанії створити близько 1000 робочих місць у зазначеному регіоні. При формуванні складу робітників майбутнього комплексу, робочі місця будуть запропоновані місцевим мешканцям.

2.      На момент набуття права власності групою компаній «АТБ» на об’єкт, розташованого за адресою: м. Львів, вул. Шевченко, 335, у відповідних реєстрах не містилось жодної інформації, щодо будь-яких обтяжень (арештів, заборон) пов’язаних з судовими тяжбами. 

3.      На сьогодні групі компаній «АТБ» відомо про існуючий конфлікт між Рясне-Руською сільською радою та Львівською міською радою, щодо прав на земельну ділянку за вказаною адресою.

За весь час свого розвитку групі компаній «АТБ» неодноразово доводилось відстоювати та виборювати прийняття справедливих рішень у судах. Тому,  ми розуміємо кожну сторону цього конфлікту але вважаємо, що його розв’язання повинно проходити виключно у правовому полі та у цивілізований спосіб.

Група компаній «АТБ» завжди діє у рамках чинного законодавства України. 

Підготувала Інна Базилевич,

для IA ZIK 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!