Міфи та факти про гастрит і як правильно харчуватись. Поради експертів

74822 1
Чому виникає гастрит, як йому запобігти та чому кожному важливо перевіритись на Helicobacter pylori? Про це та інше Tvoemisto.tv говорило з гастроентерологами та дієтологом.
Фото: thesilverink.com

Фото: thesilverink.com

Чому виникає гастрит

Печія, нудота, постійна важкість у шлунку вже давно турбували Олену. Боролась із ними всіма доступними методами: пила воду із содою, кефір, трав’яні настоянки, натще сік сирої картоплі. Це давало ефект, але варто було з’їсти смачних маминих дерунів чи вареників з картоплею — одразу з’являлось відчуття, ніби ти крокодил, який наковтався великого каміння. Візит до лікаря-гастроентеролога відкладався довго, боялась «ковтання зонда» та якогось страшного діагнозу. Проте весною, після проблем на роботі та нервових нарад, кави замість обіду, шлунок вже не переставав «нагадувати» про себе. Дівчина здалась — шлунок переміг.

Христина Квіт, лікар-гастроентеролог Медичного центру Medicover, так пояснює проблеми Олени: підґрунтям є поєднання різноманітних причин – часте порушення дієти, зокрема, вживання агресивних для шлунку продуктів, генетична схильність (надмірне вироблення соляної кислоти), шкідливі звички (куріння, надмірне вживання алкоголю), тривалий прийом нестероїдних протизапальних препаратів (наприклад, аспірину), різноманітні хімічні провокатори або радіаційний вплив, паразитарні інвазії.

Одним із важливих чинників загострення є також стресовий компонент, що і трапилось у нашої героїні. Гормони стресу, якщо вони виділяються у великій кількості, дуже часто є причиною не лише загострення, але і виникнення гастриту, адже ці гормони мають особливість знижувати захисні фактори, які виробляє шлунок, і пробивати його «оборону». У випадку весняної акліматизації стресовий чинник є компонентом «авітамінозу», адже, доки організм не отримав необхідну порцію вітамінів, він вважає, що взяти їх немає звідки і що це критична ситуація. На допомогу він викликає стресові гормони, які завжди мобілізують всі системи і дають сигнал виснажувати навіть ті запаси поживних речовин, які призначені для найособливіших випадків. Якщо цей процес буде хронічним, зрештою ці гормони зруйнують захист шлунку та спричинять загострення гастриту.

Джерело фото: Жіночий Світ

Каталізаторами виступають різкі процеси, які дають пусковому механізму розвиток — часті інтоксикації (отруєння), дуоденогастральний рефлюкс (закид жовчі з 12-палої кишки у шлунок), вживання нестероїдних протизапальних або стероїдних гормонів у великих дозах, раптова стресова ситуація високої інтенсивності тощо.

Олена взимку вживала антибіотик, захворівши на бронхіт. Проблеми зі шлунком пов’язувала і з ним теж. Олена Ходосевич, головний позаштатний спеціаліст Департаменту ОЗ ЛОДА з гастроентерології, розповіла нам, що вживання антибіотиків під час лікування негативно на шлунок не впливає, вони погано впливають на товсту кишку, де є багато важливих мікроорганізмів.

Після обстеження й аналізів лікар виявив у Олени гастрит. І все у її лікуванні та харчуванні лише почалося.

Найпоширенішою причиною розвитку гастриту є бактерія Helicobacter pylori. Це справді доведений факт, і у 2005 році вчені, що відкрили цю бактерію та довели її властивість спричиняти гастрит, отримали Нобелівську премію. Сьогодні ми спостерігаємо дійсно хороші результати одужання від гастриту після ерадикації (виведення) даної бактерії з організму. Кожен випадок унікальний, тому потрібно враховувати, що ця бактерія вже встигла зробити у шлунку і наскільки давно шкодить йому. Часто після її виведення потрібна тривала реабілітаційна терапія або терапія ускладнень, які вона спричинила. Проте, однозначно, роль Helicobacter pylori є грандіозною у виникненні гастриту, і унікальним є те, що вона може виступати як підґрунтям, що готує шлунок до запалення, так і провокатором загострення процесу.

Фахівець Медичного центру Medicover рекомендує пацієнтам, що мають хронічний гастрит, особливо який загострюється весною-осінню, обов’язково дізнатись, чи немає у них Helicobacter pylori. Небезпечною вона є через властивість трансформовувати поверхневий гастрит у ерозивний (або виразкове ураження) та через токсичність. На щастя, на даний момент є декілька методик її визначення, для кожної людини знайдеться своя — найоптимальніша. Олена Ходосевич розповіла, що зараз на Львівщині проводять масштабне дослідження, щоб дізнатись, скільки є заражених на Helicobacter pylori серед населення. «Скільки пацієнтів заражено на Львівщині — невідомо. Ми поки що заповнюємо анкети з такими питаннями. Через короткий період ми опублікуємо ці дані», — додає вона.

Щоб правильно встановити діагноз, Олені таки довелось «ковтнути зонд». Процедура не з приємних. Тішило лише одне: вона недовга і, як виявилось, зовсім не болісна.

Неприємна процедура: чим можна замінити «ковтання зонда»

Езофагогастродуоденоскопія (ЕФГДС) — це дійсно не найулюбленіша процедура, проте страхи щодо неї однозначно перебільшені. Зазвичай, вони походять з того часу, коли вона була дійсно агресивною, надзвичайно неприємною для пацієнта, супроводжувалась психологічним дискомфортом та побічними ефектами.

«Зараз вона абсолютно інша — зонд має дуже маленький діаметр, а сама процедура триває близько 1 хвилини, можна використовувати знечулення або седативну медикаментозну підтримку, та є багато інших змін, про які завжди варто розпитати лікаря-ендоскопіста, — розповіла Христина Квіт, лікар-гастроентеролог Медичного центру Medicover. — Боятись процедури не варто, оскільки на даний момент кращої за неї у плані діагностики захворювань гастродуоденальної зони та співвідношення ціна–інформативність не існує. Проте, якщо є психологічний бар’єр, фобія або інша причина, що не дозволяє робити ЕФГДС, є альтернатива — гастротест. Це методика обстеження, що базується на аналізі крові, де розраховується співвідношення певних показників. Тобто варто всього лиш здати кров та отримати відповідь щодо наявності гастриту, гастродуоденіту, стравоходу Баретта тощо. Міжнародними дослідженнями доведено, що її результати корелюють із результатами ЕФГДС. Мінусом її поки що є ціна — у рази вища за ціну ЕФГДС, а також, на жаль, неточність результатів щодо локалізації уражень, особливо виразок»

У Медичному центрі Medicover лікарі роблять усе, щоб ця процедура була якомога менш стресовою для пацієнта. Тут дбають про його комфорт. Також важливою перевагою є обов’язкова багатокомпонентна тривала стерилізація інструментів. Однозначним плюсом є варіанти застосування різних методів знечулення та заспокоєння. І, звісно ж, найсучасніша техніка Медичного центру Medicover дозволяє точно поставити діагноз, адже показує зміни до найдрібніших деталей, передбачає взяття біопсії з отриманням якнайшвидших результатів.

Профілактика гастриту — збалансоване харчування

Героїня нашого матеріалу отримала цілий список того, що варто а що не варто вживати при гастриті. Першим правилом є дотримання харчового режиму: уникати вживання кислих страв, гострих, з великою кількістю спецій, з високою концентрацією смакових підсилювачів (фаст-фуд, чіпси, сухарики тощо), категорично не можна під час гастриту їсти сирі цибулю та часник, вживати алкоголь.

 

 

Олена Ходосевич наголошує на важливості перших страв. «Функція першої страви — це підготовка шлунку до травлення. Зварені овочі в супі стимулюють кислототвірну функцію шлунку при травленні їжі, і це, безумовно, позитивно впливає на організм. Справедливим буде згадати, що в деяких країнах перших страв нема взагалі. Проте в них це замінено алкоголем, який розбавляють водою під час прийому їжі, тобто функція така сама», — додає вона. Їжа не повинна бути сухою, хіба перекус, але не основна страва. До списку продуктів, які провокують загострення, входять всі страви з оцетом.

Важливим моментом є підтримка шлунку, тому не слід часто вживати бобові, щоб у стресовий період не змушувати шлунок працювати надмірно. Це приведе до його швидшого виснаження.

Страви необхідно вживати з дотриманням температурного режиму – тільки у теплому вигляді, не холодні і не гарячі, що є теж провокуючим фактором. Для профілактики варто додавати до раціону обволікаючі та заспокоюючі шлунок продукти: каші, особливо манну, вівсяну, перлову, рисову. Можна при варінні додавати до них 1 ложку льону. Вітамінне «депо» поповнювати свіжими овочами та сезонними фруктами (буряк, морква, капуста, брокколі, кабачки, груші, яблука, проте не кислі). Важливо, щоб їх частка у раціоні була не меншою за 50%, або 1:1 при кожному прийомі їжі — на 1 частину інших продуктів, додаємо рівну частину овочів або фруктів. Варто не забувати також про вітамінні комплекси, особливо ті, які містять вітаміни А, В6, РР, С, фолієву кислоту. Це дозволить зменшити стресовий компонент, а також  поповнить брак запасів, який виник за зиму.

Дієтолог Андрій Маковецький розповідає, що кожен третій, хто звертається до нього, має проблеми зі шлунком (гастрит). Андрій ділиться власними порадами профілактики гастриту та загалом правильного харчування: потрібно вживати мінімальну кількість гострих спецій, адже вони пошкоджують стінки кишківника та шлунку, вживати тільки свіжі продукти. Важливо підтримувати водний баланс: вживати воду за 15 хвилин до їжі (всі ферменти починають правильно виділятись, печінка правильно працювати та їжа правильно перетравлюватись) і за 40 хвилин після їжі.

Міфом є те, що для хорошої роботи шлунку важливо вживати кисломолочні продукти. Андрій Маковецький стверджує, що коли вже почались проблеми зі шлунком, молочні продукти в раціоні потрібно обмежити. «Для тих, хто не п’є молока або взагалі не вживає молочних продуктів, можна купити клітковину в аптеці чи магазині, додати столову ложку на стакан води. Ефект для організму такий самий або навіть кращий. Якщо в молодому віці не дбати про харчування, то потім це все накопичується і в старшому віці гастриту не уникнути», — додає він.

Христина Квіт, лікар-гастроентеролог Медичного центру Medicover, переконує, що народні методи лікування є не завжди гіршими, ніж застосування медикаментозних засобів. Дискредитувати їх не можна. Деякі з них добре працюють у лікуванні різних захворювань шлунково-кишкового тракту. На що дійсно варто звернути увагу — народні методи ефективні при реабілітаційному періоді або на етапі одужання. Також їхня роль висока при профілактиці. Лікувати гострий процес (наприклад, хронічний гастрит у стадії загострення) народними методами, скоріш за все, не варто, оскільки тут важливо не втратити час (швидше зупинили процес — отримали менше ускладнень та поширення запалення). Навіть народні методи лікування необхідно обговорити з лікарем, адже  деякі з них мають вплив на декілька органів, що може під час лікування шлунку спровокувати загострення у зовсім іншій системі.

Отож, тепер день Олени розпочинається зі склянки теплої води, тарілки каші та гарного й позитивного настрою. У раціоні з’явилось більше свіжих овочів. Як бонус — дівчина отримала не лише здоровий шлунок, але й чисту шкіру на обличчі та суттєво підкоригувала вагу. І це не може не тішити.

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у новому спецпроекті Tvoemisto.tv «Твоє здоров'я». Щотижня ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Медичний центр Medicover.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
28 Січня, 2020 14:28
Анна Препарат Гастритол, показал себя, отлично, в комплексном применении, при лечении хронического гастрита. Надежен, натурален, удобен в применении.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!