Мінімальна зарплата, податки для ФОП та перерахунок пенсій. Що зміниться з 1 жовтня

5627 0
Tvoemisto.tv зібрало добірку всіх змін, що починають діяти в Україні з 1 жовтня.
Фото: depositphotos

Фото: depositphotos

Жовтень цього року обіцяє бути насиченим на нововведення та зміни у різних сферах життя. Тvoemisto.tv підготувало невеликий огляд змін, які можуть бути важливими для вас.

Зарплата та податки для ФОП

Із 1 жовтня зростає мінімальна зарплата, що спричинить також збільшення розміру єдиного соціального внеску (ЄСВ) для фізичних осіб-підприємців.

Так, мінімальна зарплата зросте на 200 гривень і буде становити 6 700 гривень. Єдиний соціальний внесок (22% від мінімальної зарплати) для ФОПів зросте з 1 430 до 1 474 гривні.

Читайте також: В Україні розширили перелік осіб, які можуть отримати компенсацію за прихисток переселенців

Перерахунок пенсій

В Україні з 1 жовтня проведуть планові перерахунки пенсійних виплат. Виплати зростуть у людей віком від 70 років, пенсіонерів з «воєнною» інвалідністю, а також у тих, хто має великий страховий стаж. Відповідно до закону про Державний бюджет на 2022 рік, мінімальна зарплата з 1 жовтня становитиме 6 700 гривень. Це стало підставою для перерахунку пенсійних виплат для пенсіонерів, які досягли 65-річного віку та мають страховий стаж: для чоловіків — не менш як 35 років, для жінок — не менш як 30 років.

Мінімальні виплати таким пенсіонерам становитимуть 2 680 гривень (40% від суми 6 700 грн). Для обчислення розміру пенсії за віком має значення тривалість набутого страхового стажу та величина заробітної плати, з якої сплачувались внески. Людям, які працюють, зокрема і таким, що забезпечують себе роботою самостійно та зареєстрованим як ФОП, мінімальні розміри пенсій за віком на рівні 40% від мінімальної зарплати встановлять після звільнення з роботи.

Також з 1 жовтня пенсіонерам, яким виповнилося від 70 до 75 років, встановлять щомісячну компенсаційну доплату до пенсії у розмірі до 300 грн. Доплата встановлюється незалежно від виду пенсії, закону, згідно з яким призначена пенсія, від тривалості страхового стажу та факту роботи. Після встановлення розмір такої виплати не може перевищувати 10 340 грн.

Крім того, з 1 жовтня запроваджується додаткова гарантія пенсіонерам віком від 70 років і старше, які мають страховий стаж у чоловіків — не менш як 35 років, у жінок — не менш як 30 років. Мінімальний розмір їх пенсійної виплати не повинен бути меншим за 3 000 грн. Тим, у кого розмір пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень та інших доплат не досягає 3 000 грн, встановлять доплату до цієї суми.

Читайте також: Пенсіонери додаткову грошову допомогу можуть отримати у відділеннях «Укрпошти»

Водночас у пенсіонерів віком 80 і вище, які мають стаж 25 років у чоловіків та 20 років у жінок, розмір пенсійної виплати не може бути меншим за 2 600 грн, а в осіб віком від 70 до 80 років — менше, ніж 2 500 грн. Також зростуть мінімальні розміри«воєнних» пенсій з інвалідності. Залежно від групи інвалідності та військового звання вони становитимуть від 4 396 грн до 6 532,50 грн. Для інших — залежно від групи інвалідності та звання — від 4 186 гривень до 5 986, 50 грн.

Іпотека

Уряд затвердив умови масової іпотеки, згідно з якими окремі категорії громадян зможуть отримати кредит для купівлі житла під 3% річних на 20 років з початковим внеском 20%. Програма почне діяти з 1 жовтня цього року. 

Оформити іпотеку зможуть:

  • військовослужбовці, працівники сектору безпеки та оборони;
  • медики;
  • вчителі та педагогічні працівники;
  • науковці.

Детальніше про умови іпотеки читайте тут.

Читайте також: Виплати під час війни. Яку міжнародну допомогу можуть отримати українці

Автоправила

Із 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а в разі іх відсутності — ближнє світло фар. Це передбачено п. 9.8 ПДР.

Правильне перемикання світла допоможе іншим учасникам дорожнього руху стежити за дорожньою обстановку та не потрапити у ДТП. Так, виїжджаючи на дорогу в складні погодні умови, водії повинні перевірити стан авто.

Декілька порад з догляду за автомобілем від патрульних:

  • своєчасно відрегулюйте світло фар та налагодьте їх технічний стан.
  • не економте на фарах, вмикайте їх за будь-яких умов обмеженої видимості.
  • виконуючи маневр повороту, пам’ятайте, що фари світять прямо та не повертають з тією ж швидкістю, що і колеса. Тому виконуйте маневр, не поспішаючи, бо в темряві може бути дитина, доросла людина або тварина.
  • перемикати дальнє світло фар потрібно не менш ніж за 250 м до зустрічного транспорту, а також тоді, коли воно може засліпити інших водіїв.

 

Допомога ВПО

1 жовтня Мінсоцполітики впроваджує в усіх регіонах України Єдину інформаційну систему соціальної сфери (ЄІССС). Це дозволяє централізувати призначення, нарахування та виплати для ВПО, що значно прискорить отримання допомоги та розв'язання проблемних питань переселенців. 

Мета впровадження ЄІССС: кожен переселенець буде отримувати послуги за місцем свого фактичного перебування. Так, внутрішні переселенці у будь-якому регіональному управлінні соціального захисту зможуть: 

  • швидко змінити у довідці ВПО неактуальне місце проживання; 
  • виправити помилкові чи некоректні дані у заяві на отримання довідки ВПО; 
  • з’ясувати й усунути причину затримки допомоги на проживання.

 

Перетин кордону для вантажівок

У жовтні на прикордонних пунктах пропуску зʼявиться сервіс електронної черги. Е-черги реалізує Міністерство інфраструктури України, і на першому етапі планують запустити пілотний проєкт на одному з пункту пропусків.

у тестовому режимі працюватиме web-портал з можливістю запису у чергу з будь-якої точки виїзду. До кінця року обіцяють презентувати мобільний застосунок. Система передбачатиме інтеграцію з митними базами даних для попередньої пріоритизації вантажів. Система самостійно зможе управляти потоками вантажів у залежності від групи товарів згідно з даними попередньої митної декларації.

Ольга Коваль

____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!