Двом театрам Львова присвоять статус «академічних»

2453 0
Львівський драматичний театр імені Лесі Українки та Львівський театр естрадних мініатюр «І люди, і ляльки» отримають нові статуси. Міністерство культури схвалило присвоєння їм статусу «академічних».
фото: iPress.ua

фото: iPress.ua

У п’ятницю, 3-го лютого, профільна комісія ухвалила рішення про присвоєння двом театрам Львова статусу «академічних». Про це Tvoemisto.tv повідомили у Міністерстві культури. Міністр Євген Нищук має підписати відповідний указ.

Зазначимо що, керівники театру імені Лесі Українки та «І люди, і ляльки» 1-го лютого прийшли до голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки, аби пришвидшити процес підписання документів на подання театрів на статус академічних. Після протесту театралів Львівська облдержадміністрація звернулася до Міністра культури України Євгена Нищука з проханням надати статуси, відповідний лист 2 лютого підписав голова ЛОДА Олег Синютка.

Також керівник театру імені Лесі Українки Павло Ар’є оприлюднив на своїй сторінці у Facebook лист до Олега Синютки, в якому описав складні умови, у яких наразі працюють артисти театру. А також висловив сподівання, що із набуттям нового статусу ці проблеми вирішувати буде легше.

Нагадаємо, у 2017-му році заплановано старт реставраційно-ремонтних робіт дахів та фасадів Львівського драматичного театру імені Лесі Українки. Найтерміновіша проблема театру – це аварійна стіна, яка може обвалитися у будь-який момент.

Довідка. Статус академічного надається за видатні досягнення у забезпеченні розвитку вітчизняної культури творчим колективам, які:

- мають значні результати творчої діяльності, збагачують сучасне мистецтво талановитими театральними, музичними, хореографічними творами;

- утверджують шляхом проведення вистав, програм, концертів ідеї гуманізму, верховенства права,  загальнолюдські духовні цінності;

- забезпечують розвиток кращих традицій світового та національного мистецтва;

- активно сприяють інтеграції вітчизняної культури до світового гуманітарного простору;

- мають у репертуарі масштабні, соціально значущі та художньо досконалі сценічні твори, концертні програми, які протягом тривалого часу виконуються на театральних сценах, у концертних залах, мають постійний глядацький успіх, широкий громадський резонанс і виняткову цінність для розвитку театрального, музичного, хореографічного мистецтва;

- постійно збагачують репертуар творами вітчизняних і світових класиків;

- мають високопрофесійний творчий склад з яскравими індивідуальностями, визнану школу постановочного та виконавчого мистецтва з уславленими художніми традиціями;

- сприяють експериментальному творчому пошуку, дають можливість молодим режисерам, диригентам, балетмейстерам, хормейстерам, сценографам здійснювати самостійні постановки.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!