Міністерство охорони здоров’я скасувало «наказ про ліжко-місця»: що це змінить

6637 0
Нова команда МОЗ України скасувала так званий «наказ про ліжко-місця», відповідно до якого кошти виділялись за місцями, а не за пацієнтами.
фото: dp.ridna.ua

фото: dp.ridna.ua

У подальшому реформа медицини передбачає збільшення автономізації медичних закладів. Про це в ефірі Громадського розповів заступник міністра охорони здоров'я України з напрямку реформ Павло Ковтонюк. «Ми вже в перший день роботи (2 вересня – ред.) скасували горезвісний наказ МОЗ №33, який називають «наказ про ліжко-місця». Цей наказ говорив, що лікарня повинна все планувати відповідно до кількості ліжок у закладі», – сказав він.

Читайте також: Засновниця Школи реабілітаційної медицини УКУ стала в.о. міністра

За його словами, цей наказ був наслідком радянської планової економіки, на який скаржились лікарі. «Але виявилось, що велика частина людей не готова до таких змін. Вони звикли, що за них все планують із Києва. І коли ми сказали: ви вільні, плануйте тепер все самі – то утворився певний вакуум», – додав Павло Ковтонюк.

Як пояснив заступник міністра, це один із кроків до автономізації медичних закладів в Україні. Окрім того, у міністерстві планують розробити методичні рекомендації для лікарень. «Ми не хочемо бути якимись різкими людьми. Ми розробимо методичні рекомендації. Для цього зберемо групу з головних лікарів, які вміють це добре робити – і нехай поділяться своїм досвідом. Але я принципово не хочу, щоб міністерство вказувало працівникам лікарні, скільки у них на кілограм білизни повинно бути працівників пральні», – сказав Ковтонюк.

Читайте також: Завдання вижити: як рятують львів’ян у Лікарні швидкої допомоги

Нагадаємо, Кабінет міністрів України призначив волонтера, директора гуманітарних ініціатив Світового конгресу українців, засновницю Школи реабілітаційної медицини Українського католицького університету Уляну Супрун на посаду виконувачки обов'язки міністра охорони здоров'я

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!