Міністерство соцполітики планує з 1 січня монетизувати субсидії. Деталі

2040 0
Цей процес відбуватиметься у три етапи.
Фото: persha.kr.ua

Фото: persha.kr.ua

Міністерство соціальної політики підготувало на розгляд Кабінету міністрів України проект постанови про надання пільг і субсидій у грошовій формі. Документ винесуть на засідання Уряду найближчим часом, повідомляє teplo.gov.ua.

У проекті Державного бюджету на наступний рік, ідеться в повідомленні, закладено 55 млрд грн на виплату субсидій і пільг «живими» грошима.

«Гроші від Уряду надходитимуть безпосередньо на банківський рахунок субсидіанта у державному банку. Рахунок матиме спеціальний режим використання: кошти першочергово будуть спрямовуватися на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію й воду. Якщо сім’я заощаджувала, за результатами опалювального сезону, залишок коштів на рахунку вона зможе використати на свій розсуд. Сума зекономлених грошей залежить виключно від родини. Найбільшою вона може бути у енергоефективних, тих, хто має добре утеплений будинок, лічильники та енергоощадний котел», – ідеться в повідомленні.

Читайте також: Як перевірити наявність субсидії за певною адресою

У Мінсоцполітики пояснюють, що зараз за результатами опалювального сезону енергоощадним субсидіантам держава виплачує готівкою лише еквівалент зекономлених 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовувався для опалення, або 100 кубів газу. Таку премію за енергоефективність цьогоріч отримали понад 1,2 млн домогосподарств.

Процес монетизації відбуватиметься у три етапи. На першому – з 1 січня – «живі кошти» на банківський рахунок надходитимуть тим, хто вперше звертається за допомогою.

«Тобто усі ті, хто подаватиме документи на субсидію у січні, вже отримуватимуть гроші на оплату комуналки на свій банківський рахунок», – пояснюють в Міністерстві.

З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, зокрема, користується допомогою в літній період. Це приблизно 3 мільйони домогосподарств, кажуть в Мінсоцполітики.

З 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто має житлову субсидію чи пільгу, отримуватиме їх готівкою.

Читайте також: Як змінилися правила нарахування субсидій. Роз'яснення

В Уряді наголошують, що правила надання житлових субсидій не змінюються: розмір допомоги й надалі залежатиме лише від двох факторів – від розміру витрат на комунальні послуги та від доходів громадян.

Монетизація відбудеться незалежно від того, є у домогосподарства лічильник на опалення чи його немає. Але  розмір платіжки за тепло визначає не стільки ціна гігакалорії, скільки обсяг споживання, що вимірюється лише лічильником (індивідуальним чи хоча б загальнобудинковим).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!