Київ

Мінкульт подав позов до суду через перешкоджання роботи комісії

991 0
Після двох звернень до поліції, у Мінкульті подали позов на УПЦ МП через перешкоджання роботі.
Фото: ЦІ УПЦ МП

Фото: ЦІ УПЦ МП

Сьогодні Комісія з приймання-передачі державного майна Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» знов не змогла розпочати свою роботу через супротив УПЦ МП. Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.
 
Через численні перешкоди, які чинить УПЦ МП на шляху передачі в законний спосіб майна Лаври законному власнику - державі, заповідник звернувся до Господарського суду м. Києва.   
 
«Відповідно до ст. 381 Цивільного кодексу України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном. Будемо вирішувати ситуацію в законний спосіб», – наголосив міністр.

 

Нагадаємо, комісія Міністерства культури та інформаційної політики України з приймання-передачі державного майна Києво-Печерської лаври вже вдруге не змогли провести ревізію культурних цінностей. Після недопуску для проведення перевірки Мінкульт двічі звернувся до поліції.

Читайте також: комісію Мінкульту не пустили до Лаври

Нагадаємо, 29 березня представники УПЦ МП мали залишити Лавру. Натомість вони закликали у цей день вірян прийти «на молитву».

Також у цей день комісія Мінкульту мала перевірити дві будівлі. Так званий намісник Лаври Павло Лебідь заявив, що комісія нібито не має права проводити перевірку храму Агапіта Печерського, оскільки нібито «для цього немає відповідних документів». 

Міністерство культури України подало заяву до поліції за фактом перешкоджання роботі в Лаврі міністерської комісії.

24 березня представники УПЦ МП подали позов до Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра", яким вимагають визнати недійсною відмову від договору оренди з ними. Цей позов так званий намісник Лаври Павло Лебідь намагався використати як підставу не залишати приміщення київської святині до рішення суду.Однак Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову. Водночас це рішення може бути оскарженим.

Читайте також: суд відхилив позов УПЦ МП до заповідника, а уряд скасував передачі приміщень церковникам

Раніше заповідник Києво-Печерська Лавра повідомив, що з 29 березня договір про оренду будівель комплексу буде розірвано на підставі висновків міжвідомчої робочої групи й листа Міністерства культури та інформполітики від 9 березня. УПЦ МП закликали до 29 березня звільнити державні приміщення, які вона орендує на території Нижньої Лаври на вулицях Лаврська, 11 та Лаврська, 15.

Водночас так званий намісник Києво-Печерської Лаври Павло Лебідь заявив, що так звані ченці не збираються залишати Лавру.

При цьому минулого тижня міністр Культури Олександр Ткаченко повідомляв, що частина представників МП таки вивозить майно з Лаври та виїжджає.

Додамо також, що архімандрит Авраамій (Лотиш) перейшов з УПЦ МП до Православної церкви України, став виконувачем обов’язків намісника лаври та закликав братію перейти до ПЦУ та  залишатися у Києво-Печерській лаврі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!