Міноборони спростить військовий облік жінок та обіцяє не штрафувати у цьому році

1148 0
Штрафів протягом 2022 не буде, зараз це питання вивчають на предмет можливих змін

Уже зараз жінкам не треба йти до територіальних центрів комплектування (колишніх військкоматів) для того, аби стати на облік. Протягом 2022 року ще триватиме перехідний період. Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

«Зараз ведеться робота над спрощенням порядку постановки на облік, вивчається питання пріоритетності професій, споріднених з військово-обліковими спеціальностями. Тож будуть зміни, про які Міноборони обов’язково повідомить», – каже вона.

Читайте також: У «Дії» з’явилася послуга для призовників і військовозобов’язаних

Окрім цього, штрафів протягом 2022 не буде, зараз це питання вивчають на предмет можливих змін. Попередньо у разі недотримання наказу порушникам загрожував штраф від Держпраці та територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Згідно зі ст. 210 КУпАП, працівниці, яка не стане на військовий облік, довелося б сплатити адмінштраф від 850 до 1 700 грн. Тоді як роботодавець, відповідно до ст. 201-1 КУаПА, буде змушений заплатити від 5 100 до 8 500 грн.

Також опрацьовують спрощення всіх процедур постановки на облік як чоловіків, так і жінок. У тому числі йдеться про цифровізацію тих процесів, які технічно можливо перевести в онлайн.

Нагадаємо, що Міністерство оборони України розширило перелік спеціальностей та професій, який передбачає взяття жінок на обов’язковий військовий облік. У переліку зазначено сотні спеціальностей та професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після отримання яких жінки повинні стати на військовий облік. Зокрема, це програмісти, лікарі, юристи, медійники та комунікаційники, музиканти, соцпрацівники тощо.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!