Міноборони змінило ціни на продукти в армії

1130 0
Міністерство оборони внесло зміни до восьми договорів у сфері організації харчування військовослужбовців.
Умовне фото/Укрінформ

Умовне фото/Укрінформ

Міністерство оборони опублікувало оновлені договори по закупівлі продуктів для армії, згідно з якими, послуга із забезпечення харчування складатиме від 137 до 144, гривень, терміни контрактів зменшили, а ціни на продукти знизилися. Зокрема яйця коштуватимуть – 8-9 гривень за одиницю. 

Джерело: пресслужба Міноборони

«Для дотримання прозорості закупок та доступу до інформації та публікації звітів щодо закупок послуг з організації харчування ЗСУ 20 лютого 2023 року були внесені зміни до 8 договорів, відповідно до яких зменшено термін дій угод і, відповідно, внесені зміни до вартості послуги з організації харчування та ціни в каталозі продукції.  Вартість послуги з забезпечення харчування склала від 137,04 грн до 144,06 грн. Зниження цін було зумовлене зменшенням термінів контрактів, що позбавило постачальників враховувати інфляцію та інші ризики. Ціни на продукти, які закуповує постачальник, враховують логістику», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: ЗМІ пишуть про закупівлю продуктів для військових за завищеними цінами. У Міноборони спростовують

Міноборони повідомляє, що закуповує не лише самі продукти, а й послуги з приймання, зберігання, переміщення, освіження запасів продовольства, видачу продуктів харчування, їх облік, приготування страв у стаціонарних та польових умовах, забезпечення техзасобів приготування їжі паливом, підтримання їдалень і складів, обладнання та майна в належному стані та їх техобслуговування, відшкодування комунальних витрат, тощо. Зокрема, ціна яєць становитиме 8-9 гривень в залежності від сорту (першого чи вищого), макаронних виробів від 35,70 до 42,30 грн за кілограм. Ціна за кілограм картоплі свіжої – від 12,60 до 17,70 грн, кілограм картоплі свіжої ранньої – від 16,90 до 40 грн, а куряче стегно – від 90,96 до 108 грн за кілограм.

Читайте також: Через скандал із закупівлями для військових у Міноборони повернуть громадський контроль

Окрім того створено Міжвідомчу робочу групу під головуванням першого віцепрем'єра Юлії Свириденко з питань вивчення нових підходів до закупівлі продуктів для Міноборони з використанням е-системи закупівель. Також ця група опрацьовує питання оновлення системи, щоб збалансувати дотримання секретності та публічний контроль за закупівлями для армії.

Нагадаємо, що 21 січня «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових у контракті МО перевищують роздрібні у два-три рази. Міноборони у своєму коментарі зазначило, що відомості про зміст закупівель послуг харчування для військовослужбовців, які набули поширення у ЗМІ, мають ознаки навмисних маніпуляцій та вводять в оману. У компанії ТОВ «Актив компані», що є контрагентом Міністерства оборони у наданні послуг із забезпечення продуктами військовослужбовців, заперечують звинувачення у завищенні цін, а інформацію, викладену у ЗМІ, називають маніпулятивною. Крім того, 24 січня міністр оборони України Олексій Резніков схвалив відставку свого заступника В'ячеслава Шаповалова. Причиною звільнення стала кампанія звинувачень щодо закупівлі продуктів для військових за завищеними цінами. Також в Україні планують повернути громадський контроль над закупівлями Міноборони речового майна, паливно-мастильних матеріалів та харчування з урахуванням обмежень воєнного стану. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!