Міносвіти фінансуватиме виші за спеціальною формулою

1598 0
Суми грошей залежатимуть від рейтингу та результативності вишів.

Фінансування вищої освіти має здійснюватися на основі формули з урахуванням рейтингу та результативності вишу, а ВНЗ та наукові установи повинні отримати статус неприбуткових організацій. Про це, під час круглого столу, присвяченого питанню фінансування вищої освіти, сказав перший заступник міністра освіти і науки Володимир Ковтунець, повідомляє портал «Освіта».

За його словами, зараз Міністерство освіти працює над відповідними змінами до законодавства.

Читайте такожХочете змінити вищу освіту? Запитайте у роботодавців, як саме 

Також Ковтунець підкреслив, що такі зміни необхідні з низки причин. Насамперед йдеться про відсутність реальної фінансової автономії вишів, хибну методологію фінансування, а також про те, що державні витрати не завжди відповідають якості освітніх послуг.

Читайте такожВід садочка до університету: як змінюватиметься освіта у Львові

«Зараз в Україні якість освіти не підтримується в грошовому еквіваленті. Ми фінансуємо установи замість того, щоб фінансувати освітні послуги. Аби забезпечити справедливий розподіл державних коштів та фінансову автономію вишів, сьогодні необхідно внести низку змін до закону «Про вищу освіту» та Податкового кодексу. Фінансування за розробленою нами формулою та новий статус ВНЗ потребуватиме нового фінансового менеджменту в університетах», – зауважив перший заступник міністра.

Зі свого боку, виконавчий директор німецького Центру вищої освіти Франк Цігель наголосив, що фінансування на основі результативності має базуватися на новій управлінській парадигмі. Він додав, що кращі в Європі практики зараз реалізовано в Фінляндії та Австрії.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!