Міносвіти презентувало нове чотиритижневе меню для школярів

4647 0
Нове меню містить 160 страв, які будуть використовувати залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти.
Photo by CDC on Unsplash

Photo by CDC on Unsplash

В Україні під час презентації Плану заходів з реформування системи шкільного харчування показали нове повноцінне 4-тижневе меню. Його підготувала робоча група на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.

Як повідомляє пресслужба Міністерства освіти і науки, нове меню містить 160 страв, які будуть використовувати залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Раціон учнів має стати більш збалансованим і різноманітним.

Читайте також: WI-FI та облаштовані внутрішні санвузли в школах. Що ще має змінити новий санітарний регламент

«У меню шкільних їдалень з'являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, збільшать кількість фруктів та м’яса в раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень», – каже Євген Клопотенко.

Серед гарнірів, наприклад, є пшоняна каша з квашеною капустою, горохове пюре з зеленого гороху, овочі під соусом «Бешамель», серед першим страв – мінестроне, борщ з картоплею, овочевий суп, овочевий бульйон, суп гороховий тощо. Також меню містить безглютенові страви, салати, страви з курячим м’ясом. Ознайомитися з рекомендованим меню можна на сайті МОЗ.

Додамо, що за рік Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провела 414 позапланових та 8 планових заходів державного контролю у галузі безпечності харчових продуктів, перевірили 3 966 постачальників та 466 операторів ринку, які надають послуги з організації харчування для 14 531 закладу загальної середньої освіти.

Читайте також: Без цукру, без хліба немає обіду. Як змінити меню у львівських школах

«Оновлене меню, яке сьогодні презентували, відповідає найкращим європейським практикам та, що найголовніше, розробили його з користю для здоров’я дітей», – додала голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров’я розробило новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Документ почав діяти 1 січня 2021 року. Серед іншого, у новому Санітарному регламенті змінили підходи до організації харчування. У школах дозволяють організовувати кейтеринг, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи НАССР. Детальніше читайте за посиланням



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!