Університет банківської справи у Львові виступив із заявою через приєднання до іншого вишу

5631 0
В університеті кажуть, що причиною реорганізації є корупційна складова.
Фото: ua.polomap.com

Фото: ua.polomap.com

Університет банківської справи у Львові приєднали до Львівського національного університету імені Івана Франка. Водночас керівництво та студенти УБС заявляють про корупційну складову такої реорганізації, яку Міністерство освіти і науки та Кабінет Міністрів провели з порушенням законодавчих норм. Про це повідомили у пресслужбі вишу.

Читайте також: Львівський університет банківської справи приєднали до ЛНУ імені Івана Франка

У низці рейтингів 2021 року університет банківської справи показав ефективні показники. Крім того, за результатами моніторингу Міносвіти, виш входить до 20 університетів з найвищим показником працевлаштування випускників, тоді як львівський університет Франка розташувався значно нижче та займає 92 місце серед 138 вищих навчальних закладів.

«В умовах сучасного загострення геополітичної ситуації навколо України і трансформаційних змін суспільних відносин під випливом цифровізації, враховуючи важливість стійкості фінансово-економічної сфери для стабілізації суспільства у будь-яких кризових ситуаціях, спроби реорганізувати і ліквідувати Університет банківської справи мають ознаки злочину, корупційної змови, викликають обурення і нерозуміння серед громадськості, студентства», – каже ректорка УБС Анжела Кузнєцова.

Читайте також: У топ-10 найкращих університетів України потрапив лише один львівський виш

Відповідно до законодавчих норм, питання щодо реорганізації чи ліквідації закладів вищої освіти головні їхні розпорядники приймають на основі результатів державної атестації вишів за науковим напрямом.

Проте в УБС зауважують, що Міносвіти проігнорувало результати атестації вишу за науковим ступенем «Суспільні науки», відповідно до яких, УБС став єдиним на Львівщині закладом вищої освіти, який увійшов до 9-ти університетів України з найкращими за останні 5 років результатами і показниками ефективності наукової діяльності за цим напрямом.

Важливим фактором реорганізації керівництво УБС називає матеріально-технічну базу, яку має університет. Зокрема, раніше Міносвіти у подібний спосіб приєднало Харківський університет банківської справи до Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, та досі чинить тиск на ректора УБС щодо передачі майна, розташованого у Харкові.

Як вважають у виші, саме з 2020 року, коли йшлося про передачу державного майна на балансі закладу у Харкові, питання про реорганізацію УБС є невирішеним. Тоді, на підставі приписів Закону України «Про вищу освіту» та наказу Міносвіти університет припинив діяльність структурних підрозділів у Харкові, Львові та Києві та змінив місцезнаходження закладу з Києва на Львів. Однак тодішній наказ не врегульовував питання майна, розташованого у Харкові, й саме це стало причиною того, що сьогодні реорганізовують УБС.

Читайте також: Два львівських університети увійшли у світовий рейтинг вишів

У зверненні студентської ради йдеться, що здобувачі освіти не були поінформовані про приєднання до іншого вишу чи про реорганізацію. Студенти наголошують, що їхній університет є єдними профільним закладом, який з моменту створення, 1940 року, готує фахівців для НБУ, показує хороші результати і входить у 100 краших ЗВО України. Тому студенти наполягають на збереженні університету як самостійного закладу вищої освіти.

Університет вирішив не підтримувати урядове розпорядження про реорганізацію та зверттатиметься до Офісу президента України, народних депутатів, Кабінету Міністрів, Міністерства освіти і науки України, ректора ЛНУ ім. І. Франка про непідтримання та перегляд з метою скасування даного рішення. УБС просить просить підтримку у їхній боротьбі протиправним рішенням Міносвіти. Крім того, керівництво вишу планує оскаржувати розпорядження про реорганізацію у суді.

Нагадаємо, рішенням Кабміну від 29 грудня 2021 року Львівський університет банківської справи приєднали до Львівського національного університету імені І. Франка.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!