Мін’юст виграв справу про привласнення ринків донькою Козловського

6559 0
Зараз чинним є наказ про скасування рішення двох реєстраторів про те, що два комунальні ринки стали приватними.
Фото: Тетяна Оліярчик

Фото: Тетяна Оліярчик

Верховний Суд скасував попередні рішення судів, якими визнавали протиправним і відміняли наказ Мін’юсту щодо майна двох ринків, «Винниківського» і «Підзамче», які записали за компанією ТОВ «Дари Львівщини» доньки Григорія Козловського. Відтак, чинним є наказ про скасування рішення двох реєстраторів про те, що два комунальні ринки стали приватними. Про це пишуть «Наші гроші. Львів» з посиланням на постанову суду від 30 серпня 2022 року.

Читайте також: Ринки, які віддають доньці Козловського, оцінили у 18 млн грн, як і чотири роки тому

Раніше міський голова Львова Андрій Садовий звертався зі скаргою на дії реєстраторів, коли майно ринків, що роками здавали в оренду, перестали бути комунальними у 2019 році. Зазначається, що «Дари Львівщини» у судовому порядку оскаржило наказ і виграло як у першій інстанції, так і в апеляційній інстанції. Представником компанії в суді виступав депутат Львівської міськради від ЄС Юрій Ломага. Тепер судді Верховного Суду вирішили, що цей спір мали вирішувати господарські суди, а не адміністративні.

За час провадження цього судового спору, Львівська обласна прокуратура програла справу про витребування майна ринків та скасування державної реєстрації прав власності. Але досі триває досудове розслідування у відповідному кримінальному провадженні.

Також йдеться про те, що Львівська міська рада до закінчення розслідування вирішила уклала мирову угоду з «Дари Львівщини». В ухвалі про укладення мирової угоди, за яку проголосували депутати Львівської міськради та яку підписав міський голова Львова Андрій Садовий, вказано, що вартість визначить суб’єкт оціночної діяльності з врахуванням висновків про вартість чотирьохрічної давності, де йшлося про 18 млн грн. Згідно з документом, за компанією визнається право власності на майнові комплекси двох ринків «Винниківський» та «Підзамче», а також право постійного користування ділянками під ними – тобто безстрокове і без сплати орендної плати. Як пишуть «Наші гроші. Львів», мирова угода передбачає, що Львівська міська рада не має та не матиме в майбутньому жодних претензій до «Дари Львівщини», «Винниківський шлях» та «Галицький шлях».

Читайте також: Ринок «Підзамче» переписали на племінницю Григорія Козловського

Крім того, Андрій Садовий повідомив, що Григорій Козловський інвестує 20 млн грн у розвиток соціальної інфраструктури міста. Проте невідомо, де і коли були зроблені інвестиції.

Відомо, що ринками вже володіє не «Дари Львівщини», а дві інші компанії. Так, ринок «Винниківський» перейшов у власність ПП «Галицький шлях» депутата Львівської міськради від ЄС Олексія Різника, а будівлі «Підзамче» – ПП «Винниківський шлях» племінниці Козловського Віталії Дяченко (раніше була його дружина Юлія Козловська, а до неї сам Григорій Козловський).

Нагадаємо, що донька львівського бізнесмена та депутата Григорія Козловського Софія Максимець отримала у власність Винниківський ринок та ринок «Підзамче». Її фірма незаконно перереєструвала ринки з комунальної у приватну власність. Управління комунальної власності через це звернулося зі скаргою до Мін’юсту, а справою зацікавилась прокуратура.

Тоді прокуратура Львівської області почала судитися за повернення у власність міста цих двох ринків.За оцінками експертів, вартість нерухомості становить понад 21 млн грн, а загальна площа – більше 2 тис кв. м. У прокуратурі кажуть, що ТзОВ «Дари Львівщини» без будь-яких правових підстав отримали у власність ринки «Винниківський» (14 об’єктів) та «Підзамче» (15 об’єктів). Ідеться про нежитлові приміщення та будівлі, розташовані на вул. Личаківська, 51, Солодова, 1, 3, 4, вул. Хмельницького, 120 та 163. Ці будівлі підприємство згодом передало в іпотеку іншим юридичним особам.Тож обласна прокуратура пред’явила до Господарського суду Львівської області два позови, аби витребувати це майно, скасувати незаконну реєстрацію права приватної власності та визнати недійсними договори іпотеки.

Додамо, що ринки «Винниківський» та «Підзамче» є комунальною власністю, відповідно до ухвали Львівської міської ради від 1996 року. 

Читайте також: Як у Львові виглядатиме архітектурна пам'ятка, яку переоблаштують під готель. Візуалізація

Зазначимо, що Львівська міськрада вирішила укласти мирову угоду із ТзОВ «Дари Львівщини» про визнання права власності на два ринки – «Винниківський» та «Підзамче». Власницею ТзОВ «Дари Львівщини» є Софія Максимець, донька львівського бізнесмена та депутата Львівської облради від партії «Європейська Солідарність» Григорія Козловського. «За» проголосували 45 депутатів.

Під час розгляду ухвали внесли зміни. Зокрема, вартість компенсації за ринки, яка у попередньому варіанті становила 18 млн грн, змінилася. Тепер ціну мали визначити суб'єкти оціночної діяльності із врахуванням висновку вартості, який затвердить управління комунальної власності.

Товариство також має гарантувати збетреження робочих місць на ринках і у разі зміни містобудівної ситуації зобов'язане провести міжнародний архітектурний конкурс на облаштування цих локацій.

За даними видання «Наші гроші. Львів», під цими ринками з об’єктами нерухомості на майже 1865 кв. м є дві земельні ділянки площею загалом 0,56 га. Детальніше про мирову угоду читайте у матеріалі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!