Міряти рівень кисню зранку і ввечері. Кому і навіщо потрібен пульсоксиметр

58505 0
Вимірювати рівень кисню у крові бажано людям старшого віку, тим, хто схильний до респіраторних захворювань, хто має бронхіальну астму чи обструктивні захворювання легень.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

На Львівщині коронавірусну інфекцію за час пандемії підтвердили у майже 40 тисяч осіб. За останню добу інфікування зафіксували у 687 людей. Половина пацієнтів, які потрапляють в лікарню з коронавірусом, потребують кисню.

Читайте також: Скільки ліжок забезпечені киснем для хворих із коронавірусом на Львівщині

У багатьох випадках Covid-19 непрогнозований і підступний, адже може мати безсимптомний період. Легені страждають, але людина цього може й не помічати. Відтак, львів’янам радять закуповувати пульсоксиметри. Це апарат для вимірювання рівня насиченості крові киснем. Він може допомогти зафіксувати момент, коли через ускладнення хвороби Covid-19 у людини виникає киснева недостатність.

Термометр (для вимірювання температури), тонометр (для вимірювання тиску), а тепер ще й пульсоксиметр (для вимірювання рівня кисню в крові) відтепер повинен бути в кожному домі. Щоправда, останнього знайти в аптеках Львова не так вже й легко.

Міряйте зранку і ввечері

За словами експертки департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з терапії та сімейної медицини Ірини Федак, пульсоксиметр – дуже корисна річ, особливо в теперішній час, коли поширені респіраторні захворювання та Covid-19.

Подальша тактика дій лікаря з хворими на Covid-19 залежить від того, яка є сатурація, тобто – наповнення киснем крові. Низький рівень може бути навіть показом до госпіталізації хворого.

Читайте також: В Україні – рекорд смертей внаслідок Сovid-19 за добу

«Пульсоксиметр вимірює не лише сатурацію, а й частоту пульсу. Враховуючи те, що зараз багато хворих лікується амбулаторно і тримають телефонний зв’язок зі сімейним чи лікуючим лікарем, не маючи змоги прийти особисто, звичайно дуже добре мати такий пристрій у себе вдома», – каже Ірина Федак.

За її словами, хворий може не помічати, що вже є проблеми з легенями або навпаки, стресувати і панікувати через те, що начебто задихається. Насправді, нестача повітря чи стискання за грудиною може відбуватися через страх. Маючи вдома пульсоксиметр усе можна виміряти.

Особливо, за словами Ірини Федак, пульсоксиметри варто придбати людям старшого віку, тим, хто схильний до респіраторних захворювань, мають бронхіальну астму чи обструктивні захворювання легень. До речі, рівень кисню в крові пульсоксиметром можна міряти навіть дітям.

«Без потреби сатурацію вимірювати не треба. Якщо ж проблеми зі здоров’ям є, як-от температура, респіраторні прояви, оптимально це робити зранку і ввечері», – каже терапевт.

Читайте також: У Covid-корпусі лікарні швидкої допомоги розгорнули ще 130 ліжок для хворих з коронавірусом

Про те, що пульсоксиметри є потрібними у кожному домі, говорить волонтерка та керівниця благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська.

«Коронавірус має підступний період – безсимптомний. Легені вже страждають, але людина може цього ще не помічати. Натомість сатурація низька і вже треба кисень. Стан погіршення люди часто відчувають вже тоді, коли болить в грудях, присутня задишка. Маючи вдома пульсоксиметр, все можна тримати на контролі», – каже Наталія Ліпська.

Особливо вона радить мати термометр, тонометр, а тепер ще й пульсоксиметр особам за 60 років.

Якщо 93 – то у нормі

Пульсоксиметр дуже легкий у користуванні, тому особливих складнощів при вимірюванні виникати не повинно.

«Пристрій треба розмістити на вказівний або середній палець та увімкнути. На екрані висвітиться крива з цифрами. SpO2 – це сатурація, рівень кисню в крові. Позначка PRbpm – це показник пульсу. Самі ці дані якраз показові для сімейного лікаря», – каже Ірина Федак.

За її словами, у середньому сатурація 93 і вище (97-99) – це показники норми здорової людини. Якщо нижче, тоді потрібна як мінімум консультація з лікарем, а максимум – киснева підтримка. Що стосується пульсу, то позначка має стояти в межах 85, у спортсменів може бути нижча. Критичним вважається пульс у 95-100 і вище.

Де і за скільки в Львові купити пульсоксиметр

Львівְ’янка Галина Раківецька для своєї 65-річної мами пульсоксиметр придбала два тижні тому. За її словами, подумує купити ще й для себе. Звісно, якщо в аптеках їх знайде.

«Я нещодавно сама перехворіла коронавірусом. Стан у мене був легкий, лікувалася вдома, але коли приходила до сімейного лікаря на огляди, то кожного разу мені вимірювали кисень в крові. Після того зрозуміла, що пульсоксиметр не погано мати вдома. Наразі його купила лише мамі, бо вона й так дуже переживає, аби не захворіла», – каже Галина Раківецька.

За її словами, щоб купити пульсоксиметр вона обійшла 4 аптеки. У двох не було взагалі, у третій задорого (близько 800 грн), а в четвертій купила за 430 грн. Зараз у цій аптеці, як каже Галина Раківецька, пульсоксиметрів вже немає, хоча обіцяли довезти.

Читайте також: У Львові почали робити швидкі тести на антиген Covid-19. Що про них відомо

Справді, купити пульсоксиметри у Львові не так вже й легко. У кількох аптеках в центрі Львова, куди вдалося зайти, їх не було.

На довідці однієї з найбільших мереж аптек «D.S.» зазначили, що пульсоксиметрів є лише кілька на всі аптеки. Їх ціна становить 975 грн. Країна виробник – Китай.

В аптеці «Пульс» відповіли, що справді останнім часом цей прилад купують все частіше. На залишках у них кілька пульсоксиметрів ще є. Ціна – 800 грн. При чому це дешевше, ніж продавали до цього. На запитання чому так, відповіли, що різняться прилади хіба що фірмою-виробником, а країна та ж – Китай.

В аптеках мережі «Подорожник» пульсоксиметри взагалі відсутні. Їх не має вже давно, чекають поставок. Якою буде їх ціна – не відповіли.

В аптеці «Знахар» ціна пульсоксиметра – 793 грн, в аптеці «Бажаємо здоров’я» – 945 грн, а в аптеці «Копійка» – 1 050 грн. 

Пульсоксиметра можна замовити також через мережу Інтернет. Ціна на них може бути нижча – навіть від 350 гривень.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!