Місія МАГАТЕ прибуде на Запорізьку атомну електростанцію. В МЗС повідомили деталі

878 0
Делегація МАГАТЕ на ЗАЕС сфокусується на трьох завданнях.
Фото: slovoidilo.ua

Фото: slovoidilo.ua

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії 29 серпня вирушила з Відня до Києва. Ближчими днями делегація розпочне роботу на Запорізькій АЕС. Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

З його слів, МАГАТЕ сформувало місію для візиту на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію на запрошення уряду України. До її складу увійшли 14 міжнародних експертів. Очолює місію генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Читайте також: США підтримали створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС

До Енергодару делегація має потрапити з території, яка перебуває під контролем України. Очікується, що місія сфокусується на трьох завданнях: фізичний захист, ядерна безпека, гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів.

«Позиція України чітка: окупація Запорізької АЕС зі сторони російських військ та завезення на її територію великої кількості військової техніки і боєприпасів в порушення всіх міжнародних правил наражають атомну станцію на екстремальну небезпеку, зокрема провокування ядерного інциденту», – зазначив Олег Ніколенко.

Також як зауважив очільник МЗС Дмитро Кулеба, росія має негайно демілітаризувати об‘єкт, вивести військові підрозділи, техніку та працівників Росатому і повернути контроль над ЗАЕС уряду України.

У МЗС розраховують, що МАГАТЕ відіграє важливу роль в досягненні цієї мети.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський під час зустрічі генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем серед іншого обговорили ядерний шантаж росії на Запорізькій АЕС. Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на Чорнобильській атомній електростанції. Фахівці зробили такий висновок, відштовхуючись від наслідків аварії 1986 року на ЧАЕС. Це пов’язано з тим, що кількість ядерного палива на Запорізькій атомній електростанції в 9-10 разів більше, ніж було на Чорнобильській. 

За словами президента України Володимира Зеленського, росія може спровокувати найбільшу в історії аварію на Запорізькій АЕС – і це фактично буде застосуванням ядерної зброї без ядерного удару.

23 серпня міністр закордонних справ росії  сергєй лавров розмові з главою МЗС Франції підтвердив згоду рф на місію МАГАТЕ на ЗАЕС. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!