Міська комісія ДАБК перевірить демонтаж вілли на вулиці Коновальця

1709 0
У міськраді теж мають організувати робочий виїзд на місце за участі головного архітектора міста.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

Міська інспекція держархбудконтролю перевірить будівельні роботи на вул. Коновальця, 21, де розташована історична вілла Лоренца. Відповідний лист скерувало в інспекцію управління охорони історичного середовища ЛМР. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила керівниця управління Лілія Онищенко.

Читайте також: У Львові демонтовують віллу на вулиці Коновальця, за яку боролися пам’яткоохоронці

«Вілла має бути збережена на Коновальця, 21. Виконком дозволив там будувати (бо там багато місця), але за умови збереження вілли. Очевидно, що зараз відбувається її демонтаж, повністю чи частково – не можу сказати, бо, можливо, є аварійні частини, які треба демонтувати. Треба перевірити, чи їм видали дозвіл на початок будівельних робіт», – каже вона.

Керівник Інспекції ДАБК у Львові Тарас Павлишин у коментарі Tvoemisto.tv повідомив, що через скарги позапланову перевірку розпочали ще вчора. Вона триватиме до 1 листопада. Упродовж цього часу представники міської ДАБК виїжджатимуть на об’єкт, аби стежити за законністю робіт.

«За її результатами (перевірки – ред.) фіксуватимуть, чи роботи ведуть з порушеннями, чи те, що все відбувається відповідно до дозволів та вихідних даних на проєктування. Ми вже там були, зробили фотофіксацію, надали замовнику перелік документів, які потрібно надати для вивчення», – каже він.

Дозвіл на виконання будівельних робіт інспекція видавала на підставі містобудівних умов та обмежень. Проєкт пройшов державну експертизу.

Окрім цього, за словами міського голови Львова Андрія Садового, у міськраді теж мають організувати робочий виїзд на місце за участі головного архітектора міста Антона Коломєйцева, заступника міського голови з питань містобудування Любомира Зубача та очільниці управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко.

Читайте також: Вілли, які Львів може втратити

«Ця вілла має бути вплетена в архітектурний ансамбль… У Берліні я бачив, коли повністю у новій будівлі зберегли елемент старого одноповерхового будиночка. Я попрошу Любомира Зубача організувати робочий виїзд з головним архітектором і Лілією Онищенко на місце, дам відповідне доручення», – сказав він у коментарі Tvoemisto.tv.

Нагадаємо, що на вулиці Коновальця, 21, розпочали роботи із демонтажу старовинної вілли Йоанни Лоренц, яку проєктував архітектор Владислав Рауш. Виглядає так, що фасадну стіну під час робіт не повністю зберегли, хоча у проєкті вона була відображена. Багатоповерхівку на місці вілли на вул. Коновальця, 21 планує збудувати інвестор універмагу на Ринку.

У червні цього року виконком погодив реконструкцію житлового будинку з прибудовою та надбудовою житлових приміщень, вбудованими приміщеннями громадського призначення, підземним паркінгом, трансформаторною підстанцією та даховою котельнею на вул. Є. Коновальця, 21. Містобудівні умови отримала Олександра Осташевська.

Загалом ділянку 0,08 га забудують на 72,60%. Ділянка входить до зони малоповерхової забудови, тут не дозволено зводити будівлі вищі, ніж 4 поверхи. 

Нині ділянка і будівля на ній належить Олександрі Осташевській, її вона отримала у власність у 2019 році від ТОВ «Коновальця,21». За даними аналітичної системи УouСontrol, директором ТОВ «Коновальця, 21» є львівський бізнесмен Тарас Хмеловський, який у 2017 році був членом наглядової ради ПАТ «Львівський універмаг «На ринку».

У травні питання про реконструкцію вілли на вулиці Коновальця, 21 зняли з розгляду виконкому Львівської міської ради. Як раніше повідомляли у департаменті архітектури та містобудування Львівської ОДА, у Міністерстві культури від 2020 року перебувають документи про внесення вілли по вулиці Коновальця, 21 у Львові до Державного реєстру пам'яток.

У 2012 році Львівська міська рада намагалася передати ділянку на вулиці Коновальця, 21 в постійне користування Національному університету «Львівська політехніка» під будівництво багатоквартирного будинку. 2013 року вілла перейшла у власність територіальної громади Львова, а господарські будівлі та споруду молокозаводу, на превеликий жаль, розібрали і у 2010-х роках на ділянці з боку Єфремова, 30 збудували багатоквартирний будинок.

Історико-архітектурним опорним планом, розробленим у 2019 році, віллу на Коновальця, 21 визначили, як об’єкт, пропонований до внесення у список пам’яток культурної спадщини. 

Вікторія Савіцька

Ольга Коваль

Відео Анни Чистякової


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!