Міська рада погодить завдання на проектування сміттєпереробного заводу до кінця грудня

2270 0
У Львові віддають перевагу будівництву заводу з механіко-біологічної переробки, проте екологи не погоджуються.
фото: znaj.ua

фото: znaj.ua

ЛМКП «Львівтеплоенерго» затвердило документ під назвою «Завдання на проектування «Будівництво сміттєпереробного комплексу для ЛМКП «Львівтеплоенерго» продуктивністю 240,0 тис.т/рік». Про це повідомляє pressclub.lviv.ua.

За цим документом, виконавець будівництва має передбачити у своєму проекті розташування двох модулів сортування сміття, площу під компостування сміття і ТЕЦ для спалювання сміття.

Як стверджує директор ЛКП «Зелене місто» і куратор проекту з будівництва сміттєзаводу у Львові Вадим Ноздря, що кінцевий варіант проектування буде погоджений до 31 грудня 2017 року.

Нагадаємо, Львову обіцяють надати 110 млн євро банківських позик для вирішення проблеми з утилізації твердих побутових відходів та рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. 

З цих коштів 10 млн євро ЄБРР надає як грантову допомогу. А 100 млн євро Львів буде повертати з відсотками. Надходження від ЄБРР очікують у середині 2018 року. Наразі місто планує розпочати роботи за власний кошт.

Читайте також: Суд визнав померлим еколога, що зник під час грибовицької трагедії

Директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря заявив, що міська рада віддає перевагу будівництву заводу з механіко-біологічної переробки. Проте, на думку еколога Алли Войціховської, найкращий спосіб вирішення пролеми із сміттям у Львові – це створення станції з біокомпостування відходів.

«Така станція вже працює у Познані, хоча є ще єдиною в Польщі. Її вартість – 15 млн євро. Органічні відходи, з яких виготовляється компост, проходять стадію анаеробного зброджування, без доступу кисню», – каже вона.

Також Алла Войціховська додала, що у населених пунктах Польщі діє плата за сміття: якщо мешканці його сортують у окремі контейнери, то платять за це 12 злотих в місяць, а якщо не сортують – то платять вдвічі більше.

Кожен контейнер зі сміттям має електронний чіп, а сміттєвози обладнані електронною вагою та системою GPS. 

«У Львові хоч і на контейнерах уже є інформаційні наліпки, мало хто не викидає все сміття докупи. Тим більше, що це сортування є марним. Все одно потім в сміттєвозі  все сміття змішується», – розповів Вадим Ноздря.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!