Міськрада взялась за зруйновані будинки в історичній частині Львова

4397 0
Місто готове допомогти провести архітектурний конкурс, оскільки саме такий варіант розвитку забудови розглядали до початку вторгнення.
фото: любомир зубач/фейсбук

фото: любомир зубач/фейсбук

Львівська міська рада ініціюватиме виїзну нараду з профільними управліннями та власниками будинків на вулицях Вільде та Ніщинського, які минулого року «Укрзалізниця» продала з аукціону. Йдеться про колишні відділення лікарні Львівської залізниці: два будинки на вулиці Ірини Вільде і один поруч – на вул. Ніщинського, у мікрорайоні Професорської колонії. Зокрема, за словами заступника міського голови з питань містобудування Любомира Зубача, ці будівлі в історичному кварталі Львова свідомо доводять до руйнації.

«Те, як виглядають ось ці будинки на вулиці Ірини Вільде та Ніщинського, просто ганебно. Йдеться не лише про облізлі фасади, недоглянуті подвір’я чи розбиті шиби вікон. Тут дерева встигли прорости на балконах, а один стовбур взагалі впав на дах будинку і так там і лежить. Утім власник, вочевидь, ніде не пропав. Тут є охоронець, що наглядає за будівлями. Тому припускаю, що будинки свідомо доводять до такого плачевного стану фактичної руйнації… Мабуть, настав час нагадати новим власникам про їхні зобов’язання», – пише він у себе на Фейсбуку.

У коментарі Tvoemisto.tv він учтонив, що є підозра у тому, що власник це робить для того, аби потім була підстава будувати на цьбому місці щось інше.

Читайте також: У Львові хочуть здійснити мрію Йосифа Сліпого – відродити простір історичного храму в центрі міста

Як додав головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, після торгів «Укрзалізниці» торік виконавчий комітет ЛМР ухвалив рішення про збереження характеру цього історичного кварталу, збереження всі цінних елементів, водночас наразі жодних реставраційних робіт не проводили.

«Ми бачимо цей об’єкт як комплекс, який гармонійно доповнює цей район, а не є руїною чи дисгармонійним об’єктом, що постав на місці історичної забудови. Через це попередньо з власниками, які придбали будівлю на аукціоні, провели розмову: вони були готові на формат конкурсу, пошук ідей з максимальним збереженням цінної субстанції, яка там є. Планували зберегти масштабність цієї будівні та характер району. Це має бути, однозначно, якась бізнесова ідея, проте збереження цінного – в основі», – говорить він у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: Що буде з приміщенням на вулиці Гнатюка у Львові, де колись були залізничні каси 

За словами Антона Коломєйцева, місто готове допомогти провести архітектурний конкурс, оскільки саме такий варіант розвитку забудови розглядали ще до початку повномасштабного вторгнення, проте через війну його призупинили.

Нагадаємо, що будівлі на території вулиць Вільде, Ніщинського та Копальної, де раніше працювали чотири відділення лікарні Львівської залізниці, придбало з аукціону ТзОВ «Залізна вода». Стартова ціна за на аукціоні становила 7 млн 800 тисяч за понад 2,5 тисячі кв. метрів приміщень в елітному районі Львова, а компанія запропонувала 60 млн грн. Тоді Львівська міська рада прийняли рекомендації для потенційних забудовників на території Професорської колонії, що у Личаківському районі Львова. Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев у коментарі Тvoemisto.tv зазначав, що необхідно зберегти цінні історичні будівлі, зелені насадження і передбачити можливість трасування пішохідних зв’язків із парком «Знесіння».

За даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Залізна вода» зареєстроване у 2020 році у Львові. Основна діяльність – надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Власницею компанії є львів’янка Уляна Стойко. Вона також є співвласницею АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Лев», який належить бізнесмену Олександру Свіщову.

Для довідки 

Професорська колонія – історичний мікрорайон малоповерхової забудови, що постала на межі XIX і XX століть. Нею називають кілька кварталів, які відгороджені від міста петлею залізниці «Підзамче – Личаків». На рубежі XIX і ХХ століть, коли місто розросталося, тут почали будувати вілли й особняки, у яких жила інтелігенція. Так утворилася Професорська колонія. У різні часи в цих кварталах мешкали літератори Ірина Вільде, Микола Вінграновський, Роман Дідула, а ще живописець Євген Манишин. Нині Професорська колонія вважається одним із елітних районів Львова.

Ольга Коваль

Ірина Давосир

Фото із Фейсбуку Любомира Зубача

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!