Міськрада затвердила стратегію перетворення Львова на дружнє до дітей місто

2235 0
У документі ідеться про розвиток міської інфраструктури, харчування дітей, медичне обслуговування та залучення їх до ухвалення рішень.
Фото: Wonderful Time Productions

Фото: Wonderful Time Productions

Сьогодні, 29 листопада, 50 депутатів Львова проголосували за ухвалення Стратегії «Львів, дружній до дітей та молоді». Документ ґрунтується на відповідній ініціативі ЮНІСЕФ.

Метою стратегії є забезпечення значимої участі дітей та молоді у процесі обговорення й ухвалення рішень, які впливають на їхнє життя, захист їх прав та інтересів, формування інклюзивного толерантного суспільства, що передбачає запобігання будь-яких форм дискримінації.

Читайте також: 9 книжок, що допоможуть дітям полюбити читання

Документ обіцяє маленьким львів’янам, що в бюджеті міста на їхні потреби буде передбачено більше коштів, що для них розвиватиметься спортивна інфраструктура, а для дітей-сиріт місто шукатиме альтернативні форми влаштування та пропагуватиме усиновлення.

«Охорона здоров’я дитини повинна стати ядром реалізації Стратегії, адже, як свідчать дані, видатки міського бюджету на оздоровлення дитини сягають 1,1 млн. гривень, втім ця частка є дуже малою у співвідношенні з іншими сферами та недостатньою для того, щоб якісно подбати про фізичний розвиток дітей», – ідеться у Стратегії.

Окремо в частині, що згадує охорону здоров’я дітей, наголошується на важливості вакцинації та «колективного імунітету».

В іншому розділі Стратегії ідеться про інклюзію, що має стати наріжним каменем розвитку міста. За даними міськради, понад 3 тис. дітей Львова мають інвалідність, а близько 1950 дітей з особливими освітніми потребами навчаються у загальноосвітньому середовищі.

У документі наголошується на необхідності подбати про рівень безпеки на дорогах Львова та зменшити рівень злочинності серед дітей та проти дітей.

«Станом на 2017 жертвами правопорушень стали 500 дітей, а кількість повідомлень про беззвісне зникнення дітей з 81 випадку в 2012 році зросла майже втричі», – зазначають в міськраді.

Читайте також: Маленький власник: чому діти не хочуть ділитись

Відтак, згідно з документом, до 2030 року, у Львові мають забезпечити умови для годування та базової гігієни дітей у громадських місцях, обладнати громадські заклади пандусами, облаштувати універсальні інклюзивні майданчики.

Окрім того, дітей планують залучати до проектування дитячих майданчиків, а серед комунальних служб з’явиться служба з утримання та догляду за дитячими та спортивними майданчиками.

Місто декларує протидію булінгу, створення зелених кімнат для дітей, які потребують психологічної допомоги, створення мережі послуг для дітей з інвалідністю та особливими освітніми потребами, запровадження дорожніх знаків для паркування батьків з дітьми.

Щодо реалізації права дітей на охорону здоров’я, тут обіцяють забезпечити сучасним обладнанням дитячі реанімації, облаштувати відділення невідкладної допомоги у КНП «Дитяча клінічна лікарня Львова».

Також у Львові обіцяють збагатити шкільний раціон фруктами, овочами, молоком (для дітей, які не мають непереносимості) та кальцієвмісними продуктами, створити умови для попереднього вибору меню із кількох варіантів для учнів початкових класів.

Не в останню чергу у Стратегії згадується про створення програм профілактики відмови від новонароджених дітей (первинна підтримка у пологовому будинку, патронаж вдома) та анонімна психологічна підтримка вагітних жінок, які опинились у складних життєвих ситуаціях.

Олександр Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!