Місто Добра. Яким буде новий кризовий центр для жінок з дітьми на Львівщині

1634 0
«Місто Добра» буде у Городку – містечку, приблизно у 30 кілометрах від Львова. Там працюватимуть ретельно підготовлені спеціалісти.
Photo by Stefano Valtorta on Unsplash

Photo by Stefano Valtorta on Unsplash

Наступного року на Львівщині планують збудувати кризовий центр «Місто Добра». Туди по безоплатну допомогу зможуть звернутися жінки з дітьми, які опинилися у скрутних життєвих обставинах, зіткнулися з домашнім насильством чи залишилися без даху над головою. Загалом у центрі зможуть знайти прихисток майже 80 жінок.

Читайте також: «Я не можу підвести маму». Історія дівчинки, яка об'єднала Львів

«Місто добра» вже близько 5 років функціонує у Чернівцях. Натомість про плани створити ідентичний проєкт саме у Львові стало відомо наприкінці минулого року. Тоді це були тільки попередні ідеї, водночас нині у команди волонтерів з’явилися конкретні напрацювання. Зокрема, вже визначилися з локацією.

Нове «Місто Добра» буде у Городку – містечку, приблизно у 20 кілометрах від Львова. Про це Тvoemisto.tv розповіла засновниця центру та керівниця благодійного фонду «Я майбутнє України» Марта Левченко.

«Благодійниками стали звичайні люди, які мали у Городку ділянку. Тож самі першими звернулися до нас з пропозицією подарувати її, бо захотіли, щоб «Місто Добра» з’явилося і на Львівщині. Зараз тривають усі підготовчі роботи. Декілька днів тому ми оформили частину документів, зараз ще розбираємося з дозволами на початок будівництва та реконструкцію. В нас є приміщення, яке ще потрібно додатково спроєктувати, добудувати та відрреставрувати. Якщо все буде добре, то наступного року вже відкриємося», – зазначила благодійниця.

За словами Марти Левченко, у чернівецькому «Місті Добра», яке приймало жінок з дітками з усієї України, традиційно найбільше було саме львів’янок. Тож ідея того, що перша своєрідна франшиза центру буде у Львові, цілком виправдана.

«Найчастіше звертаються жінки зі Львівщини, що потерпають від домашнього насилля. Бачимо ситуації, коли поліція приїжджає на виклик додому, мама з дітьми побиті, але їх взагалі не мають, куди прихистити. Сподіваюся, саме таким місцем прихистку станемо для львів’янок ми. Тож усі роками напрацьовані ідеї та знання вже готові втілювати під час створення чергового «Міста Добра». Там, до речі, працюватимуть ретельно підготовлені нами спеціалісти. Серед них, зокрема, і мами-випускниці нашого центру. Сподіваюся, спілкування з жінками, які вже пройшли це пекло на власному досвіді, неабияк допоможе тим, хто тільки на початку шляху», – розповіла волонтерка.

На пропозицією спроектувати детальний план будівлі одразу після допису-анонсу нового «Міста Добра» відгукнулися львівські архітектори. Вони цілком безкоштовно взялися безкоштовно розробляти усю необхідну для будівництва документацію. Волонтери планують облаштувати львівський кризовий центр за прототипом чернівецького.

Там, зокрема, буде 20 житлових кімнат, велика кухня, спільна ігрова, бібліотека, кімнати для роботи з психологами і терапевтами та школа для мам. Саме остання – одна з найбільш суттєвих. Адже концепція центру не полягає у створенні вічного безкоштовного готелю.

Насамперед, за словами Марти Левченко, «Місто Добра» є простором змін, де впродовж декількох місяців жінки опановують певну професію. А ще ретельно працюють над особистісним розвитком, по-новому вчаться, як піклуватися про дітей та постояти за себе. І після опановування всіх цих знань і навичок знаходять роботу і вже самостійно забезпечують себе і діток.

«Якщо так не станеться – то змісту в цій роботі просто нема. Наше головне завдання дати жінкам можливість стати успішними та впевненими. Навчити, як не залежати від будь-кого, як не боятися змін. А далі – все у їхніх руках».

Вже невдовзі кожен охочий зможе долучитися до хорошої справи та допомогти у створенні центру. Збір коштів на необхідні будматеріали, меблі чи техніку оголосять одразу після завершення робіт над проєктом будівництва. Всі анонси та оновлену інформацію щодо львівського «Міста Добра» шукайте на фейсбук-сторінці Марти Левченко.

Анна Колісник


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!