Місто парадоксів: яким побачили Львів четверо голландців

6732 2
У п'ятницю, 12 вересня, у Палаці Потоцьких, що на вул. Коперника, 15, відбудеться презентація книги «Львів – місто парадоксів». Це – фотокнига, яку вирішили створити четверо голландців після своєї подорожі до Львова. Tvoemisto.tv зустрілось з фотографом Дольфом Кесслером, аби дізнатись, що найбільше вразило іноземців у Львові і що надихнуло їх створити книгу про наше місто.
Фото: tvoemisto.tv

Фото: tvoemisto.tv

Авторами книги стали фотограф Дольф Кесслер, автори текстів Міхіль Дріберген, Кейс ван Райвен та Руд Мей та картограф Герман Зондерланд. Книга видана у двох варіантах – українсько-англійському та німецько-англійському. Німецько-англійську версію автори видавали за власний кошт, на що витратили близько 20 тисяч євро. Українсько-англійську версію видавало українське видавництво «Апріорі». Загалом видрукували 2 тисячі примірників, по тисячі кожного варіанту. Вже скоро книгу можна буде придбати у сувенірних крамничках, коштуватиме вона 300 грн.

Один з авторів книги, фотограф Дольф Кесслер розповів tvoemisto.tv, що створити таку книгу їх надихнули пошуки гарної згадки про місто у сувенірних крамницях. «Кожного року ми відвідуємо якісь міста в Європі. Один з моїх друзів запропонував поїхати до Львова. Це миле і гарне місто з чудовою архітектурою. Також це місто із дуже драматичною історією. Це поєднання – краси, історії та драматизму – нам дуже сподобалось. Однак коли ми прийшли до сувенірної крамниці, то побачили путівники та фотокниги, які не показували всієї його історії та її драматичності. Тому ми вирішили видати свою книгу, яка б розповіла про такі моменти», – розповів tvoemisto.tv Дольф Кесслер.

У першій частині книги – фотографії загальновідомих туристичних місць у Львові – площі Ринок, Оперного театру, проспекту Свободи та інших. На цьому, за словами Дольфа Кесслера, подібність з іншими туристичними фотокнигами закінчується.

Перший розділ розповідає про красу Львова та його драматичну історію. Він називається «Lviv complex and dramatic history» (Комплексна та драматична історія Львова). Окрім звичайного екскурсу в історію міста, у цьому розділі також є інтерв’ю з львів’янами, які творили історію. До прикладу, розповіді переселенців в результаті операції «Вісла». «Тут є не тільки історія міста, а й історії справжніх людей, їхні фото. Інтерв’ю займався Міхіль Дріберген. Він майже щогодини мав зустрічі із новими людьми. Опісля тексу, ми зробили багато фото, що пов’язані з місцями про, які розповідали люди», – пояснив Дольф Кесслер.

Автори ходили по історичних і доволі непопулярних серед туристів місцях та робили фотографії. Почали з Янівського цвинтаря – місця, де було розстріляно багато політичних в’язнів. Вони фотографували чимало церков, обряди весілля та похорон, святкування Пасхи.  

Аби якомога повніше розповісти про полікультурність міста, автори акцентують на різних культурах. «Ми були у синагозі «Золота Роза». Зайшли до старої та діючої синагог, мандрували єврейською частиною історії Львова, потім польською.  Ми описали частину польсько-української війни, фотографували тюрму на Лонцького. Також ми охопили загальні моменти із української історії. Побували у музеї Тараса Шевченка», – розповів tvoemisto.tv Дольф Кесслер.

Наступний розділ називається «Heritage without memory» (Спадщина без пам’яті). Для написання цього розділу автори багато спілкувались із архітекторами, істориками, містобудівниками. Вони дізнавались про історію та особливість кожного району міста. Особливо голландців вразив той факт, що Львів має велику культурну та духовну спадщину, однак містяни про неї мало знають. «Львів – чудове місто, однак небагато людей знають про його багату історію, тому ми вирішили написати такий розділ. Це, мабуть, і є причина чому ми так назвали свою книгу. На нашу думку, у цьому головний парадокс Львова та його жителів», – пояснив фотограф. Окрім того, в кінці книги є історична карта міста, яка показує до яких держав належав Львів у різні роки.

Третій розділ називається «The people the beauty and the city» (Люди, краса і місто). У ньому автори хотіли показати яким є Львів сучасний, як виглядають сучасні львів’яни та їх повсякденне життя. Побували у місцях дуже буденних для львів’ян – магазини та ринки, адже у Львові та Амстердамі вони різняться. Також не оминули і більш туристичні місця, як Вернісаж та книжковий ринок біля пам’ятника Федорову. «Ось це фото з того книжкового ринку мені дуже до вподоби, оскільки воно показує чим жило місто впродовж минулого століття. Тут і Гітлер «Mein Kampf», і книжки Сталіна, і Мерлін Монро, і Фройд, Ніцше, сучасні автори та дитячі книжки. На цьому метрі квадратному розташовані дуже показові книжки. Тому це фото мені до вподоби», – розповів Дольф Кесслер.

Фотограф також відзначив, що його вразила велика кількість парків та відпочинкових зон. «У вас дуже багато парків та скверів, в Амстердамі і інших містах Голландії значно менше», – розповів він. Автор також фотографував львівські стихійні ринки, великі ринки, магазини та бутіки із одягом, аби якомога повніше передати побут та життя сучасних львів’ян. «Це фото, де рибу продають просто у відрах на вулиці. Багато хто говорить, що воно огидне і не варто було давати його, однак мені подобається. Люди це ж продають, а інші купують, отже я сфотографував частинку життя», – зауважив автор.

Також є багато фотографій із львівських трамваїв. «Я знаю, що для містян трамваї – дуже особлива тема. Львів’яни їх люблять. Мені вони також подобаються. З естетичної точки зору вони дуже пасують до старої архітектури міста. Думаю, за десяток років їх замінять новими і це шкода, адже сучасні трамваї не матимуть того шарму», – ділиться враженнями фотограф.

Автори приділили увагу і радянській та більш сучасній архітектурі міста, щоб показати як воно розвивається.

Останній розділ присвячений майбутньому Львова. Він називається «The future, the yougth, the struggle and the hope» (Майбутнє, молодь, боротьба та надія). У ньому описано яким Львів буде у наступних десять-двадцять років. В цьому розділі багато фотографій молодих людей та їх життя. Тут є фото спортсменів, університетів, різних закладів для молоді та молодіжних подій. Також до цього розділу потрапило багато фотографій з подіями на львівському Євромайдані, оскільки там було багато молоді і ці події, на думку авторів, є дуже важливими для майбутнього українського народу.

Довідка:

У суботу, 13 вересня, у Львові також відкриють виставку фотографій одного з авторів книги – Дольфа Кесслера у художній галереї Гері Боумена (вул. Наливайка, 18).

Підготувала Ірина Скіць


Читайте також:
11 Вересня, 2014 10:43
Arthur «Lviv complex and dramatic history» (Комплексна та драматична історія Львова). - тут не "комплексна", а "складна"
9 Вересня, 2014 17:56
Oleksa Гарно! Будь ласка, виправте у статті: "The pEOPple the beauty and the city"
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!