Надбудову на пам'ятці архітектури у Львові, за яку судяться з Козловським, ще не прибрали. Що каже місто

4938 0
Минулого року управління охорони історичного середовища ЛМР подало в суд на Григорія та Петра Козловських про відновлення пам’ятки архітектури на вулиці Січових Стрільців, 2.
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Наразі у міста немає повноважень, які можуть вплинути на рішення забудовника розібрати надбудову на пам'ятці архітектури на вул. Січових Стрільців, 2, яку повинні були прибрати з огляду на сприйняття об'єму. Про це в коментарі Tvoemisto.tv повідомив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

«Фактично, щодо пам’яток, то в органів місцевого самоврядування станом на сьогоднішній день повноваження взагалі відсутні, оскільки в період дії воєнного стану навіть здійснення перевірок на території населеного пункту місцевими органами призупинено», – зазначив він.

Він додав, що до повноважень управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради належить підготовка рішень про затвердження містобудівних умов та обмежень на проектування за зверненням замовника будівництва. Проте інспекція ДАБК Львова може перевіряти дотримання містобудівного законодавства за зверненнями суб'єктів, чиї права порушено.

Читайте також: Простір біля пам'ятника Міцкевичу у Львові можуть зробити пішохідним

«Зараз існуюче законодавство поставило виконавчі органи Львівської міської ради в таке становище, коли законні механізми впливу на забудовників відсутні, а всі зауваження та пропозиції носять лише рекомендаційний характер. Крім того, посадові особи виконавчих органів Львівської міської ради в процесі надання певних рекомендацій повинні діяти в межах наданих їм повноважень та не можуть виходити за межі діючого законодавства, оскільки такі дії можуть бути кваліфіковані як перевищення повноважень посадових осіб», –  пояснив Антон Коломєцйев.

Зазначимо, що за цією адресою у Львові зареєстроване ТзОВ «Еліт Нерухомість», серед засновників якого є бізнесмен Григорій Козловський. Навесні 2022 року управління охорони історичного середовища ЛМР подало в суд на Григорія та Петра Козловських про відновлення пам’ятки архітектури, але в липні суд залишив цю позовну заяву без розгляду, бо представник управління довго не приходив на засідання. 

Як раніше повідомляв головний архітектор Львова Антон Коломєйцев у програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня», коментуючи цю надбудову в липні 2022 року, техніки підготували приміщення для устаткування на даху, і, не радячись з архітекторами, посунули технічне приміщення, його стало видно з обох боків. Антон Коломєйцев запевняв, що надбудова не є потрібною ані з погляду зайнятого простору, ані з погляду використання, тому надбудову, яку видно згори, мали опустити.

Нагадаємо, що у вересні 2019 року депутати ЛМР землю на Січових Стрільців, 2 віддали ОСББ «Свободи 11», керівником якого раніше був львівський депутат і бізнесмен Григорій Козловський. Ділянка під будівлею площею 0,1382 га з 28 грудня 2021 року належить доньці Григорія Козловського Юліані. Нині ж за адресою Січових Стрільців, 2 зареєстроване ТзОВ «Еліт Нерухомість». Серед засновників вказані Григорій Козловський, його батько Петро Козловський, а також Євген Лобов. У липні 2020 управління охорони історичного середовища ЛМР дало припис фірмі ТзОВ «Еліт Нерухомість» про зупинення робіт у пам'ятці архітектури на вул. Січових Стрільців, 2. На той час робили вибірку ґрунту. Такий припис компанія оскаржила в судових інстанціях. Станом на зараз судовий збір перебуває в Вищому адміністративному суді, тобто рішення суду так і не визначили. А нещодавно управління охорони історичного середовища ЛМР скерувало черговий позов до суду про відновлення пам’ятки.

Для довідки

Будинок на вулиці Січових Стрільців, 2 – найстаріший на вулиці чотириповерховий наріжний житловий будинок. Його будували у 1846-1847 роках у стилі класицизму, як прибутковий дім графа Каєтана Карницького.

Ірина Давосир

Фото: Твоє місто

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!