Місяць Зеленського-президента. Перші укази та заяви, які викликали бурхливу реакцію

3584 0
20 червня минає місяць від інавгурації чинного президента Володимира Зеленського. Tvoemisto.tv склало коротку хронологію його указів та висловлювань, які найбільше обговорювали українці.
Фото: РБК-Україна

Фото: РБК-Україна

Розпуск Верховної Ради

Ще 20 травня під час інавгурації президент заявив, що розпускає чинну Верховну Раду і закликав звільнитися тодішніх голову СБУ та генпрокурора. Він аргументував це тим, що у парламенті немає коаліції, що є підставою для її розпуску. Водночас Верховна рада не підтримала рішення про свій розпуск, а дострокові вибори вже призначили на 21 липня. Втім справу про вибори наразі розглядають у Конституційному суді.

Читайте також: Вони йдуть, ми вибираємо. Усе про вибори, списки партій та можливі квоти

Кадрові призначення

У день інавгурації Володимир Зеленський призначив головою Адміністрації президента колишнього адвоката олігарха Ігоря Коломойського Андрія Богдана. Він очолював юридичну фірму, згодом балотувався у парламент від партії «Наша Україна – Народна самооборона», а з 2008 року почав працювати Кабміні та парламенті. Після Революції Гідності та відставки уряду Азарова, його звільнили, після чого він підпадав під закон про люстрацію, тож не міг очолити АП. Сам Андрій Богдан заявляв, що його люстрували несправедливо. У 2014 році Андрій Богдан став радником тоді ще очільника Дніпропетровської області Ігоря Коломойського, а згодом – його адвокатом.

Головою Генштабу президент призначив Руслана Хомчака, який брав участь у боях за Іловайськ, а головою СБУ – керівника «95 кварталу» та очільника партії «Слуга народу» Івана Баканова. Другий Президент України Леонід Кучма очолив українську делегацію Тристоронньої контактної групи. 

Читайте також: У рейтингу партій, що йдуть у парламент, змінилась трійка лідерів. Результати опитування

Заяви, які викликали бурхливу реакцію

Володимир Зеленський узяв участь у ІForum у Києві, де виступив російською мовою. Після цього львівський активіст Святослав Літинський сказав, що подасть до суду, адже президент має виступати виключно державною мовою.

Під час візиту до Парижа, як пише Хмарочос, президент України Володимир Зеленський заявив, що в Україні «дуже вродливі люди, особливо жінки…», що залишається туристичним брендом України. Заява викликала бурхливу реакцію у соцмережах. Чимало користувачок поставили на аватарку хештег #яНеТуристичнийБренд.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!