Між футболом та хокеєм: як у місті розвивають незвичний для львів’ян спорт

3835 0
Із вересня у п'яти львівських школах на уроках фізкультури гратимуть у флорбол. Це командний вид спорту, що є одним із різновидів хокею — грається з ключкою та пластиковим м’ячем.

У різних районах міста — на вулицях Науковій, Володимира Великого, Сихові, проспекті Чорновола — працюють платні секції з флорболу, а також Аматорська ліга. З 2009 року на Львівщині діє обласна федерація з цього досить екзотичного виду спорту, одним із засновників якої був психолог, викладач та депутат ЛМР від фракції «Самопоміч» Максим Коляда. Того ж року він також ініціював створення першої «дорослої» команди з флорболу у Львові — «Лемберг». Пізніше з’явилася і юніорська команда, що спершу виступала під назвою «Гладіатори».

Максим Коляда

«На десятиріччя львівського клубу ми подарували собі перемогу: "Лемберг" став Чемпіоном України у чотирьох номінаціях — у Вищій лізі серед чоловіків, у Першій лізі і двох серед юніорів. По суті, зараз переможцями стали ті, хто колись прийшов до нас 10-12 річними. Вони вже у збірній і передають досвід молодшому поколінню», — розповідає Максим Коляда.

Сам він познайомився з цим спортом у літньому таборі завдяки колегам з Європи, які подарували перші ключки. До того він з друзями грав у все — баскетбол, футбол, гандбол.

«Після чергової гри у роздягалці ми подумали: а чому б не почати з нуля вид спорту, у якому буде все по-новому — без корупції, домовленостей, упереджень? І почалося — оформлення, заснування, міністерство, пошук однодумців в Україні», — розповідає Максим Коляда.

Флорбол народився у 70-х роках у Швеції і швидко поширився Європою. Зараз Міжнародна федерація флорболу об’єднує 49 національних організацій, а у 2020 році він може стати одним із олімпійських видів спорту. Найбільш розвиненим та популярним флорбол є у Швеції, де власні команди мають бізнесмени, викладачі, школярі, пожежники, поліцейські.

«Більшість командних видів спорту з’явилися через промислову революцію, зростання інтенсивності праці. Людям потрібна була фізична перезарядка, яка б дозволяла ефективніше потім працювати, і з точки зору психології спорт — це довготривалий спосіб підвищення ефективності. У скандинавів популярний хокей, загалом у Європі — футбол. Суворий клімат та часті зміни погоди змусили шведів шукати вид спорту, який нагадував би вже улюблені і в який можна було б грати увесь рік. Так і з’явився флорбол», — каже Максим Коляда.

За словами нинішнього голови Львівської обласної федерації флорболу Романа Лозинського, клуб «Лемберг» останні п’ять років організовує змагання в Аматорській лізі, що проходять щомісяця. Їхньою особливістю є те, що взяти участь може будь-хто — навіть без команди. Достатньо мати лише спортивну форму та кросівки, а рештою атрибутів охочих забезпечать.

Для популяризації і розширення бази безкоштовних занять флорболом його включили до програми занять з фізкультури у школах.

Виступ команд з флорболу на міжнародному дитячому заході «Місто Професій»

«Останній місяць займаюсь інтенсивними діалогами за впровадження цього виду на уроки фізкультури. Уже зараз відомо, що з вересня п’ять шкіл в місті гратимуть у флорбол на уроках за затвердженою навчальною програмою. Попереду — робота з побудови нової схеми розвитку фізичної культури в місті», — говорить тренер команди до 13 років «Лемберг Титани» Володар Ілик.

У травні одразу дві команди «Лемберг Титани» стали чемпіонами України — в категорії U-13 і U-15, а U-11 вибороли бронзу.

 

«Крім перемог флорболістів, Львів ще має, чим пишатися. Олександр Петрів на етапі Кубка світу з кульової стрільби посів шосте місце у швидкісній стрільбі з пістолета і таким чином кваліфікувався на Олімпійські ігри 2020-го року. Львівські "Кажани" стали чемпіонами України з волейболу. Жанна Наумова виборола молодіжний Кубок Європи зі стрільби з лука. Софія Прийма на Чемпіонаті світу серед молоді до 23 років з крос-триатлону здобула срібло, як і Андрій Демчук та Наталія Морквич на етапі Кубка світу з параолімпійського фехтування. А нещодавно жіноча команда "Галичанка" втретє виграла Кубок України з гандболу», — розповідає начальник управління молоді та спорту Антон Нікулін.

Публікація в межах програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб і депутатів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!