Міжнародний день людей з інвалідністю. 5 уроків від дівчини з особливими потребами

3115 0
Генеральна асамблея ООН проголосила 3 грудня Міжнародним днем людей з інвалідністю, щоб довести, що вони – повноцінні члени суспільства. Пропонуємо 5 речей, яких можуть навчити нас люди з особливими потребами, що написала одна з них.

Навчитися чогось насправді можна від будь-кого, але люди з інвалідністю у цьому мають особливий вплив. Важкі моменти трапляються в кожного, але вони переживають те, із чим більшість з нас не зустрічалась. Їхня мужність, натхнення і любов до життя можуть стати особливими уроками для нас.

5 уроків від Тіфані Карлсон, дівчини з інвалідністю

Терпіння може провести тебе через будь-що

У дитинстві нам розповідають, наскільки важливе терпіння, і стаючи дорослими, ми бачимо, що це правда. Але коли ти маєш інвалідність, це вимагає від тебе терпіння на новому рівні. Дуже часто ми маємо чекати деяких речей надто довго й стаємо майстрами у скиглінні й жалінні себе. Терпіння навіть допомагає мені емоційно впоратися з фізичною неповносправністю у деяких ситуаціях.

Нещасні випадки можуть статися з кожним

Коли ти чуєш про людей, які стали інвалідами через нещасний випадок, завжди думаєш, що це ніколи не станеться з тобою, навіть сприймаєш це як телесеріал – щось, що ніколи не стане реальним. Але важка правда в тому, що аварії і катастрофи стаються кожен день. Це краще усвідомлюєш, коли сам стаєш одним із нас. Мудрість в тому, щоб розуміти, що всі ми не ідеальні, не думати, що ти виняток. І пам’ятати, що всі колись помруть.

Читайте також: Одне життя на мільйони

Не турбуйтесь через дрібниці

З того часу як інвалідність стала набагато складнішою для мене – зламані колеса інвалідної коляски, обмеження медичної страховки, раптове зникнення опікунів – я навчилася не дозволяти рівню стресу бути занадто високим. Якщо б не робила цього – не дожила б і до 40. Ми стикаємося з купою труднощів весь час, тому вчимося розставляти пріоритети й не впадати в паніку. Усі квитки на кіно продано? Треба чекати в черзі півгодини? Не важливо. Завжди є щось набагато гірше.

Бути інакшим – це можливість, а пристосування до натовпу – переоцінене

Більшість людей не люблять виокремлюватися з натовпу чи бути інакшими. Правда, є винятки, але більшість все ж таки не хоче бути поміченими. Це не так погано, як ви думаєте. Коли маєш інвалідність, не можеш заховатися серед інших, як би не хотів. І прийняття цього звільняє.  Якщо живеш життям когось, хто дуже відрізняється, починаєш помічати класні моменти. Ти зустрічаєш гарних людей і отримуєш особливі можливості.

Слабкість  не завжди негативна

Бути слабким чи мати неповносправність – не обов’язково погано. Коли живеш з інвалідністю, вчишся приймати допомогу. І з часом розумієш, що більшість з нас насправді потребує допомоги. Навіть чемпіони і президенти. Це частина людського життя, якої неможливо уникнути.

Довідка. Тіфані Карлсон (Tiffiny Carlson) - паралізована письменниця з Міннеаполіса, яка травмувалася й отримала інвалідність внаслідок нещасного випадку під час дайвінгу, коли їй було 14. Руйнувати стереотипи - її пристрасть. Вона веде колонку в журналі з 2003 року і стала засновником популярного сайту BeautyAbility.com. 

Джерело:  Tiffiny Carlson, huffingtonpost.com

Переклала і опублікувала Людмила Рубцова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!