Мобілізація в росії. Що відомо на цей час

3193 0
Як в Україні відреагували на оголошену мобілізацію в рф та що про це кажуть лідери західних країн.

21 вересня путін оголосив про часткову мобілізацію в росії. Для поповнення втрат окупаційних військ у війні проти України країна-агресор планує мобілізувати 300 тисяч росіян. Військово-політичне керівництво в Україні та лідери західних країн відреагували на заяви російського президента.

Що кажуть в Україні

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю німецькій газеті «Bild» заявив, що «часткова мобілізація», офіційно оголошена в росії владіміром путіним, була очікуваною і вона нічого не змінить у планах України. Зі слів Зеленського, російський президент упродовж останнього місяця вже проводив часткову мобілізацію, хоча оголосив про це тільки тепер. Так рішення путіна свідчать про те, що в рф є «проблеми з офіцерами та іншими військовослужбовцями», вважає Зеленський. 

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний у відповідь на оголошення часткової мобілізації в рф заявив, що ЗСУ знищать всіх ворогів, скільки б їх не було.

«Повномасштабний наступ противника не злякав нас. Більше того, ми обʼєдналися та гідно зустріли ворога. Оголошення мобілізації в Росії є тому підтвердженням. Тому жодні заяви військово-політичного керівництва країни-агресора не вплинуть на нашу готовність боротися за свою свободу. Ми знищимо всіх, хто зі зброєю прийде на нашу землю – чи добровільно, чи за мобілізацією», – написав Залужний у Facebook.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов назвав заяви владіміра путіна про «часткову мобілізацію» планом утилізації росіян.  

«Щодо останніх заяв. План путіна «Бермудський трикутник» – комплексна програма утилізації росіян: ухилення від мобілізації – в’язниця – пвк «вагнер». Далі: український фронт – ліквідація – «Біла лада», – написав Данілов у Twitter.

 

 

За словами радника глави Офісу президента Михайла Подоляка, оголошена в рф мобілізація свідчить про те, що у військово-політичного керівництва країни-агресора, яка мала намір «взяти Україну за три дні», на 7-му місяці війни все йде точно не за планом.

«Йшов 210-й день «триденної війни». Росіяни, які вимагали знищити Україну, врешті отримали: 1. Мобілізацію. 2. Закриті кордони, блокування банківських рахунків. 3. Тюрму за дезертирство. 4. Спецзагони для «опущених» у ПВК. Все ще йде за планом, чи не так? У життя чудове почуття гумору», – написав Подоляк у Twitter.

 

 

Міністр оборони Олексій Резніков покепкував із заяви російського президента, нагадавши, що 22 червня автомобільний завод «Москвич» заявив, що планує випускати 300 тисяч автомобілів на рік. а 21 вересня у кремлі заявили, що мобілізують 300 тисяч резервістів у межах «часткової мобілізації». Резніков інтерпретував це як «виклик прийнято» від адміністрації президента рф.  

 

Що кажуть у світі

Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що останні кроки президента рф владіміра путіна де-факто є визнанням з його боку, що росія почала програвати. 

«Порушення президентом Путіним власних обіцянок не мобілізувати власне населення, як і протиправна анексія територій України - це визнання, що його вторгнення провалюється. Він, разом з міністром оборони, відправив десятки тисяч своїх громадян на смерть, погано оснащених і під поганим керівництвом. Ніякі погрози й пропаганда не можуть приховати того факту, що зараз Україна виграє у війні, міжнародна спільнота об’єднана, а Путін стає глобальним парією», – йдеться у заяві міністра, опублікованій відомством.

 

 

Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас зауважив, що про рішення щодо часткової мобілізації путін оголосив у Міжнародний день миру, також він наголосив, що й після цього ЄС продовжить підтримувати Україну.

«Нічого дивного, рф обрала Міжнародний день миру для ескалації своєї невиправданої війни. Україні потрібен мир на її власних умовах – з повагою до суверенітету й територіальної цілісності України. ЄС продовжить підтримувати Україну для перемоги у війні, оскільки вона воює і за мир для нас», –написав Маасікас у своєму Twitter.

 

 

Мобілізація в росії та псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях України – це ознака слабкості та провалу, заявила посол США в Україні Бріджит Брінк, тому Америка продовжить підтримувати Україну.

«Фальшиві референдуми та мобілізація є ознаками слабкості, провалу Росії. Сполучені Штати ніколи не визнають претензій Росії на нібито анексовану українську територію, і ми продовжуватимемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно», – написала Брінк у Twitter.

 

 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав наказ про часткову мобілізацію в Росії актом відчаю, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на видання «Spiegel».

«Росія не може виграти цю злочинну війну», – сказав Шольц у Нью-Йорку на кулуарах Генасамблеї ООН та додав, що «Останніми рішеннями, путінська росія тільки погіршує ситуацію».

На тлі оголошеної в рф «часткової мобілізації» в уряді Латвії заявили, що не видаватимуть гуманітарні візи росіянам, які захочуть виїхати з країни, щоб уникнути оголошеної мобілізації. Про це написав у Twitter глава МЗС Латвії Едгарс Ринкевичс.

«З міркувань безпеки Латвія не видаватиме гуманітарні та інші види віз громадянам Росії, які ухиляються від мобілізації, а також не змінюватиме обмеження на перетин кордону для громадян Росії з шенгенськими візами, введені з 19 вересня», – йдеться у повідомленні.

 

 

На думку генсека НАТО Єнса Столтенберга, оголошена мобілізація в росії свідчить про те, що війна проти України не йде за планом, а промова путіна про часткову мобілізацію є «ескалацією, але не сюрпризом».

«Ми зберігатимемо спокій і продовжуватимемо підтримувати Україну. Промова президента путіна демонструє, що війна не йде за планами президента путіна. Він сильно прорахувався… Він був змушений вийти з півночі України. Потім він розпочав великий наступ на Донбасі, цей наступ зупинили українські сили і тепер українці виявилися спроможними звільняти територію. Промова і часткова мобілізація в росії просто демонструють, що він прорахувався, допустив великі стратегічні помилки», – заявив Столтенберг в інтерв’ю агентству Reuters, пише «Європейська правда».

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас повідомила, що країна не надаватиме притулку громадянам росії, які бажають уникнути часткової мобілізації.

«Ми тут приймаємо українських біженців від війни. Кожен громадянин несе відповідальність за дії своєї країни, це стосується і громадян Росії. Так що ми не надаємо жодного притулку. Це не підстава давати притулок російським чоловікам, які тікають із країни», – заявила вона виданню CNN, повідомляє «РБК-Україна». 

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що оголошена президентом росії владіміром путіним плани часткова мобілізація є помилкою і призведе до подальшої ізоляції країни, пише «Європейська правда» з посиланням на видання «Reuters».

«Його рішення є поганою новиною для росіян, молоді та посилить ізоляцію його країни», – сказав Макрон.

У соцмережах поширюють повідомлення, як в російських містах обурені таким рішенням путіна громадяни рф збираються на антивоєнні локальні мітинги проти мобілізації, але їх відразу затримують поліцейські. Як повідомляє УП з посиланням на російські видання, відомо про сотні затриманих. 

Разом з тим, російський депутат Віталій Мілонов пропонує першими відправити на фронт українських переселенців. Про це він написав у соціальних мережах, повідомляє ТСН

Мілонов заявив, що спочатку на фронт потрібно мобілізувати так званих жителів «ДНР», мовляв, хай вони воюють за свою «нову батьківщину». Російський депутат вважає, що мобілізувати у росії потрібно усіх громадян України, які переїхали до держави-агресорки після 2014 року. Мілонов також заявив, що останні події - це нібито «хороша перевірка для росії».

Нагадаємо, що 21 вересня президент країни-агресора владімір путін оголосив часткову мобілізацію в рф, у ході якої планують поповнити підрозділи окупаційних військ на 300 тисяч вояків. Про те, що означає ця мобілізація для України, читайте у поясненні військового експерта. 

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!