МОК рекомендував повернути росіян та білорусів до змагань у нейтральному статусі

741 0
До змагань під нейтральним прапором зможуть бути допущені лише спортсмени, які активно не висловлюються на підтримку війни проти України
Умовне фото

Умовне фото

Міжнародний олімпійський комітет рекомендував міжнародним спортивним федераціям дозволити спортсменам із росії та білорусі виступати на турнірах у нейтральному статусі, однак відклав розгляд питання щодо їхньої участі в Олімпіаді.

Джерело: Суспільне із посиланням на заяву президента МОК Томаса Баха за підсумками засідання Виконкому організації

Глава МОК повідомив, що російські та білоруські атлети можуть змагатися за дотриманням певних умов. Вони мають змагатися як нейтральні атлети, команди з росії та білорусі не братимуть участь. До участі також не допускаються атлети та персонал, які активно підтримують війну, та спортсмени, які мають контракт з російською та білоруською арміями. Нейтральні атлети мають відповідати усім вимогам, зокрема антидопінгових правил. 

Читайте також: Президент МОК готовий допустити росіян до олімпіади, попри можливий бойкот змагань Україною

Томас Бах підкреслив, що санкції проти рф та білорусі, які забороняють країнам проводити змагання та брати участь у міжнародних заходах під власною символікою, мають залишатися у силі. Водночас він заявив, що розгляд питання щодо участі спортсменів з росії та білорусі на Олімпіадах 2024 та 2026 років відкладено. За його словам, до змагань під нейтральним прапором зможуть бути допущені лише спортсмени, які активно не висловлюються на підтримку війни проти України. В іншому випадку їхні дії вважатимуться порушенням Олімпійської хартії, що передбачає подальше відсторонення.

Нагадаємо, президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт заявив, що Україна може бойкотувати Олімпійські ігри, якщо російським і білоруським спортсменам дозволять повернутися на міжнародні спортивні змагання. А втім, він наголосив, що це «крайній захід».

Президент України Володимир Зеленський звернувся з листами щодо цієї теми до президентів провідних міжнародних спортивних федерацій, а також до президента Франції Емманюеля Макрона, чия країна прийме Олімпійські ігри 2024 року.
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!