На правах реклами

Навіщо молоку інновації: як виготовляють молочну продукцію за новітніми стандартами

5911 0
Компанія «Молокія» цьогоріч святкує 20-річчя своєї діяльності. З цієї нагоди на Тернопільському молокозаводі, де і народжується продукція «Молокія», для журналістів провели екскурсію у саме серце підприємства – на виробництво, майстер-клас та дегустацію, а також показали новий дизайн упаковки продукції.

Перші в Україні

Передумовою якості будь-якого продукту є якісна сировина. «Молокiя» першою в Українi запровадила нiмецьку технологiю очистки молока Fresh Milk. Ця технологія передбачає механічну очистку сировини і, як результат, лагідну пастеризацію (при t° нижче 80°С) молока, що дає можливiсть максимально зберегти поживнi властивостi продукту.

Наступним кроком є детальна лабораторна перевірка складу молока на ультразвуковому аналізаторі. «Ми завжди маємо бути на два кроки попереду, –  каже голова правління ПрАТ «Тернопільський молокозавод» Віталій Ковальчук. – Тобто, ветеринар на фермерському господарстві ще не подумав, як нас обдурити, а ми вже маємо знати, як це виявити. Не повинно бути навіть жодного натяку на антибіотик, лише натуральне якісне молоко».

Новітнє обладнання

Так само безконтактно з ємності, у якій молоко було охолоджене, воно потрапляє до бактофуги – це новітнє німецьке обладнання, за допомогою якого з молока вилучають 99% бактерій. «Якщо до потрапляння на завод молоко має понад 100 тис. бактерій на мм³, то після бактофуги залишається близько 3 тис. бактерій на той самий об’єм», – говорить Віталій Ковальчук.

І якраз такий механічний метод очистки сировини дозволяє проводити «лагідну» пастеризацію – замість звичних +85°С, при яких молоко втрачає більшість своїх властивостей, пастеризацію проводять за температури +70-80°С.

При виробництві кисломолочного сиру, йогуртів, кефіру, сметани та масла використовують класичні та всім відомі традиції у поєднанні із найсучаснішим обладнанням.

«Перш ніж оновити усі виробничі цехи, ми поїздили по найкращих молокозаводах Німеччини та Фінляндії, щоб перейняти їхній досвід. Лише після цього ми купили найновіші виробничі лінії німецької компанії GEA», – розповів голова правління ПрАТ «Тернопільський молокозавод» Віталій Ковальчук.

Стерильність, гігієна та безконтактне виробництво

Окремої уваги заслуговує дотримання чистоти та гігієни на підприємстві. Працівники заходять у виробничі цехи лише в стерильних костюмах, змінному взутті та обов’язково з головним убором. Навіть при тому, що усі ємності з молоком є закритими, кожен працівник зобов'язаний продезинфікувати руки перед тим, як зайти до цеху. Усі особисті речі, одяг, мобільні телефони та навіть ювелірні прикраси працівники підприємства залишають у камерах схову.

Як вже було сказано, усе виробництво абсолютно безконтактне і процесом керують за допомогою програмного забезпечення. «Якщо ви сподіваєтесь побачити «молочні ріки», забудьте, – каже журналіст та експерт зі здорового харчування Костянтин Грубич. – Тут ви цього не побачите. Новітнє обладнання – це коли ніхто не має безпосереднього фізичного контакту з  молоком і таким чином сировина є ізольованою від потрапляння будь-яких бактерій чи сторонніх речовин».

З нагоди 20-річчя компанія «Молокія» розробила новий дизайн упаковки. «Білий колір – це символ чистоти, свіжості та безпеки. Саме тому ми вибрали такий дизайн», – каже Віталій Ковальчук.

Довідка. Зараз компанія «Молокія» – це близько 1400 працівників, власна система дистрибуції продукції та близько мільйона споживачів щодня, які обирають продукцію цього бренду. «Молокія» – це якісна сировина, сучасний завод та дбайливе ставлення працівників підприємства до процесу виробництва продукції. «Молокія» – це багаторічна співпраця з найкращими фермерами, європейський досвід та чітке наслідування принципу поваги до споживачів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!